Mikä Oodi? / Usein kysyttyä

Usein kysytyt kysymykset

Mikä kirjastokortti Oodissa käy?

Keskustakirjasto Oodi on osa pääkaupunkiseudun yleisten kirjastojen Helmet-verkostoa. Oodissa käy Helmet-kirjastokortti. Oodista lainatun aineiston voi palauttaa muihin verkon kirjastoihin.

Miten voin antaa palautetta Oodille?

Tervetuloa antamaan palautetta ja tekemään kehitysehdotuksia Helsingin kaupungin verkkosivujen palautelomakkeen kautta.

Anna palautetta

Miten Oodiin voi varata opastetun vierailun?

Tietoa Oodin opastetuista vierailuista löydät Tutustumiskierrokset-sivulta.

Lue lisää tutustumiskierroksista

Kuinka Oodin tiloja varataan?

Oodin ryhmätiloja ja maksullisia tapahtumatiloja voi varata Helsingin kaupungin tilavarauspalvelussa Varaamossa.

Siirry Varaamon sivustolle

Onko tilojen varaaminen maksutonta?

Suurin osa tiloista on maksuttomia. Suurten tapahtumatilojen, kuten Kino Reginan ja Maijansalin, varaamisesta voidaan periä maksu.

Katso tapahtumatilojen hinnasto

Voinko järjestää Oodissa tapahtuman?

Kyllä. Oodi toimii kaupunkilaisten harrastamisen ja esiintymisen alustana. Voit järjestää Oodissa kaikille avoimia tapahtumia, työpajoja tai vaikka kokkauskursseja.

Lue lisää tapahtuman järjestämisestä Oodissa

Kenen mukaan Maijansali on nimetty?

Maijansali on nimetty Helsingin kaupunginkirjaston kirjastotoimen entisen johtajan Maija Berndtsonin mukaan. Berndtson oli aktiivinen toimija keskustakirjastohankkeessa, minkä seurauksena Oodi rakennettiin.

Voinko pitää taidenäyttelyn Oodissa?

Oodissa on mahdollista esitellä digitaalista taidetta. Jos olet kiinnostunut digitaalisten taideteoksesi esittämisestä Oodissa, ota yhteyttä osoitteeseen oodi.tilat@hel.fi. Fyysisten taideteosten ripustamiseen soveltuvaa seinäpinta-alaa tai vitriinejä Oodissa ei ole.

Mistä voin tilata tarjoiluja Oodissa järjestettävään tilaisuuteen?

Tarjoiluista Oodissa vastaa Food & Co.

Siirry Food & Co. -ravintoloiden verkkosivuille

Saako Oodissa kuvata?

Oodi on julkista tilaa, jossa voi toteuttaa aukioloaikoina pienimuotoisia kuvauksia. Ilmoitathan kuvauksesta meille etukäteen: oodi.tilat@hel.fi

 

Kuvauksia suunniteltaessa huomioithan seuraavat asiat:

Kaikki kuvaukset tulee toteuttaa siten, ettei mitään asiakastiloja, kulkuväyliä, portaikkoja, näkövammaisten kulkuopasteita tai palveluita rajata pois käytöstä. Kuvaaminen ei saa myöskään häiritä asiakkaita tai henkilökunnan työskentelyä. On hyvän tavan mukaista kysyä lupaa kuvaamiseen, mikäli kuvassa esiintyy ihmisiä. Toiveemme on, että kolmannen kerroksen pohjoispäädyssä (lastenosastolla) ei tehdä kuvauksia. Mikäli on tarpeen rajata mitään tiloja pois asiakaskäytöstä, kuvaukset tulee toteuttaa aukioloaikojen ulkopuolella.

 

Oodissa voi toteuttaa kuvauksia aukioloaikojen ulkopuolella hinnaston mukaista maksua vastaan. Kysy lisää: oodi.tilat@hel.fi

Onko Oodin WC ilmainen?

Kyllä on.

Saako Oodissa syödä omia eväitä?

Tämä on sallittua:

  • Pienimuotoinen omien eväiden nauttiminen kaikissa kerroksissa
  • Oodin ravintolassa ja kahvilassa ruokailu
  • Oodin kahvilasta ostetun juoman tai ruoan mukaan ottaminen muualle tilaan
  • Catering-palveluiden tilaaminen Food& Co.:lta keskustakirjasto Oodin tiloihin

 

Tämä ei ole sallittua:

  • Ruokailu koneiden tai laitteiden äärellä
  • Vahvasti tuoksuvien ruokien nauttiminen yleisötiloissa
  • Syöminen Reginassa / auditoriossa
  • Omien eväiden nauttiminen Oodin kahvilassa tai ravintolassa
  • Catering-palveluiden tilaaminen Oodiin joltain muulta kuin Food & Co.:lta
  • Alkoholijuomien nauttiminen Oodin ravintoloiden anniskelualueiden ulkopuolella

Mistä voin tiedustella löytötavaroita?

Löytötavaroita säilytetään Oodin ensimmäisen kerroksen infopisteessä kaksi viikkoa (p. 09 310 85000). Tämän jälkeen löytötavaroita voi tiedustella Suomen löytötavarapisteestä Kampin kauppakeskuksesta.

Siirry Suomen löytötavarapisteen verkkosivuille

Voiko Oodiin tulla lastenvaunuilla?

Oodissa voi liikkua lastenvaunujen kanssa. Ensimmäisen kerroksen eteläpäädystä (lähellä rautatienasemaa) löytyy vaunuparkki. Kolmannen kerroksen lastenmaailmassa on vaunuton alue, jonka viereen lastenvaunut voi jättää vaunuparkkiin. Muiden suurten yleisötapahtumien aikana lastenvaunujen pääsyä Oodiin voidaan joutua rajoittamaan turvallisuussyistä.

Kuinka saavutettava Oodi on?

Oodin suunnittelussa on kiinnitetty erityistä huomiota esteettömyyteen. Kaikki tilamme ovat esteettömiä.

Lisätietoa Oodin esteettömyydestä

Missä Oodin lähellä on mahdollisuus invapysäköintiin?

Invapysäköintipaikat löytyvät Oodin eteläisen sisäänkäynnin lähettyviltä, Oodin ja Sanomatalon välistä.

Siirry Oodiin saapumisesta kertovalle sivulle, josta löydät lisätietoa pysäköinnistä

Saako Oodista lainata vierailun ajaksi pyörätuolia?

Kyllä, Oodissa on yksi pyörätuoli, jonka saa tarvittaessa käyttöön kirjastokäynnin ajaksi. Tuoli lainataan ensimmäisen kerroksen infopisteeltä ja palautetaan samaan paikkaan.

Saako Oodiin tuoda koiria?

Oodiin voivat tulla ainoastaan avustajakoirat. Helsingin kaupunginkirjastossa on linjattu, että osa kirjastoista on avoimia koirille ja muille lemmikeille ja osaan voivat tulla ainoastaan avustajakoirat. Keskustan alueella Rikhardinkadun ja Töölön kirjastot toivottavat koirat tervetulleiksi. Kallion kirjastossa voi asioida koiran kanssa ensimmäisessä kerroksessa.

Kuinka paljon kirjoja Oodissa on?

Oodissa on 100 000 kappaleen kokoelma kirjoja, lehtiä, nuotteja, leffoja ja pelejä. Oodin kokoelmassa on kirjoja 20 eri kielellä ja aineistoa löytyy lapsille, nuorille ja aikuisille. Oodi on yksi pääkaupunkiseudun Helmet-kirjastoista, eli asiakkailla on käytössään lähes 3,5 miljoonaa teosta.

Otetaanko Oodissa vastaan kirjoja lahjoituksina?

Oodissa ei ole mahdollisuutta käsitellä lahjoituskirjoja lainattaviksi. Lahjoituksia voi tarjota Helsingin kaupunginkirjaston pääkirjastoon eli Pasilan kirjastoon.

Kuinka Oodiin pääsee töihin?

Oodissa on vakituisten työpaikkojen lisäksi mahdollisuus suorittaa erilaisia opintoihin liittyviä harjoitteluja tai esimerkiksi siviilipalvelus. Tutustu Oodissa avoinna oleviin paikkoihin.

Lue lisää työharjoitteluista ja avoimista työpaikoista

Miten Oodin nimi valittiin?

Kaikille avoin nimikilpailu uuden kirjaston nimestä järjestettiin lokakuussa 2016. Kilpailuun tuli kaikkiaan 2 600 ehdotusta, joista 1 600 oli eri nimiä. Raati valitsi niiden joukosta voittajaksi ehdotuksen ”Oodi”. Valintaa perusteltiin mm. sillä, että Oodi on helposti muistettava, lyhyt, suuhun sopiva sekä taivutettava ja toimii monilla eri kielillä. Nimellä haluttiin olevan yhtymäkohta kirjallisuuteen ja sitä kautta kirjastoon.

Lue lisää Oodin nimen synnystä

Onko Oodi Helsingin pääkirjasto?

Ei ole. Pasilan kirjasto pysyy Helsingin pääkirjastona ja kaupunginkirjaston hallinnollisena keskuksena, jossa säilyvät myös kaupunginkirjaston valtakunnalliset kehittämistehtävät. Pasilassa on myös kaupunginkirjaston suurin musiikkikokoelma, monikielisen kirjaston palvelut sekä kirjavarasto.

Kuinka idea Oodin rakentamisesta syntyi?

Idean esitti ensimmäistä kertaa vuonna 1998 silloinen kulttuuriministeri Claes Andersson, joka ehdotti city-kirjastoa rakennettavaksi nykyisen eduskunnan lisärakennuksen paikalle. Kaupunginvaltuusto teki päätöksen keskustakirjaston rakentamisesta 28.1.2015.

Miten Oodi on rahoitettu?

Helsingin kaupunginvaltuusto päätti 28.1.2015, että Oodin rahoittaa Helsingin kaupunki. Valtion myöntämä rahoitusosuus on kuitenkin 30 miljoonaa euroa, sillä Oodi on Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden merkkihanke. Kokonaiskustannus on 98 miljoonaa euroa. Oodin käyttömenot rahoittaa Helsingin kaupunki samalla tavalla kuin se rahoittaa muutkin Helsingin kaupunginkirjaston toimipisteet.

Ovatko Oodin parveke ja Eduskuntatalo samalla tasolla?

Kolmannen kerroksen lattia ja Eduskuntatalon sisäänkäynti (portaiden yläpäässä) ovat samalla tasolla – ja symboloivat tasa-arvoista vuoropuhelua.

Aivan tarkasti mitaten eduskuntatalon ovet ovat metrin ylempänä kuin Oodin pääkerros – mutta Oodin pääkerroksen päätyjen lattiat kohoavat toisaalta reilusti ovien yläpuolelle.

Mitä Oodi tarjoaa päiväkoti- ja kouluryhmille?

Oodi tarjoaa monenlaisia työpajoja päiväkoti- ja kouluryhmille. Lisäksi tarjoamme kouluryhmille opastettuja kierroksia Oodiin.

Lue lisää Oodin kouluille ja päiväkodeille suunnatuista palveluista.

Onko Oodissa matkatavarasäilytystä?

Oodissa ei ole matkatavarasäilytystä. Lähimmät säilytyslokerot löytyvät Helsingin päärautatieasemalta ja Kampin kauppakeskuksesta.

Onko Oodissa langatonta verkkoa (Wi-Fi)?

Oodissa on käytössä ilmainen WiFi, Stadinetti.

Voiko Oodissa ladata matkapuhelinta?

Oodin ensimmäisestä kerroksesta löytyy latauspiste mobiililaitteelle. Pistorasioita löytyy Oodin jokaisesta kerroksesta.

Mitä Oodissa voi tehdä?

Oodi on juuri sitä, mitä toivot sen olevan. Tapaa ystäviä, luo omaa taidetta, lue ja rentoudu. Saavu koko perheen kanssa, varaa kokoustila tai vietä työpäivä rauhallisessa ympäristössä. Oodissa voit myös järjestää itse tapahtumia.

Lue lisää palveluista