Mikä Oodi? / Arkkitehtuuri

Oodin arkkitehtuuri

Oodi on huomiota herättävä rakennus lasi- ja teräsrakenteineen sekä puujulkisivuineen, ja sen muotokielessä yhdistyvät niin perinteet kuin modernismikin. Energiatehokas kirjasto on näyttävä suomalaisen rakentamisen käyntikortti. Oodin pää- ja arkkitehtisuunnittelusta vastaa Arkkitehtitoimisto ALA ja rakennusurakoinnista YIT.

 

Suomalaisen rakentamisen käyntikortti

Helsingin keskustassa sijaitseva keskustakirjasto Oodi koostuu lähes kokonaisuudessaan yleisölle avoimista tiloista. Rakennus toimii Helsingin kirjastoverkon uutena keskipisteenä tarjoten kävijöille laajan valikoiman erilaisia palveluita. Oodin suunnittelu perustuu ajatukseen kirjaston toimintojen jakautumisesta kolmeen eri kerrokseen. Rakennuksessa on aktiivinen pohjakerros, rauhallinen ylin kerros sekä niiden väliin suljetumpi keskikerros erityistoimintoja varten.

Rakennuksen kaareutuva siltamainen muoto kutsuu vierailijoita käyttämään tiloja ja palveluja kaaren alla ja päällä, ulkona ja sisällä. Kirjasto on uusi olennainen osa Helsingin urbaania ympäristöä ja Töölönlahden merkkirakennusten joukkoa.

Ylintä kerrosta lukuun ottamatta Oodin julkisivu on kauttaaltaan puuta, mikä pehmentää Töölönlahden arkkitehtuurin yleisilmettä. Verhoilussa käytetty puu on kuusta, kolmannen kerroksen lattia on tammea ja kansalaisparveke mäntyä. Energiatehokas kirjasto on näyttävä suomalaisen rakentamisen käyntikortti.

Oodi on yksi Helsingin, tai Pohjoismaiden, vapaimmista rakennuksista, missä käyttäjä voi tehdä monia asioita ja ottaa itse aloitteen siitä, mitä tekee. Se on helsinkiläisten ja täällä vierailevien yhteinen oppiva, kehittyvä työkalu.
Antti Nousjoki, arkkitehtitoimisto ALA

Kolme kerrosta, kolme tunnelmaa

Oodissa on kolme kerrosta, joista kullakin on oma tunnelmansa. Tämä helpottaa kirjaston palvelujen hahmottamista.

Katutaso

Oodin katutaso on nopeatempoinen ja muuntuva tila useine sisäänkäynteineen. Avara aula, yleisö- ja tapahtumatilat, kirjastopalvelut sekä kahvila houkuttelevat viihtymään.

Toinen kerros

Toinen kerros on työskentelyn, tekemisen, oppimisen, vuorovaikutuksen ja yhdessäolon paikka, joka tarjoaa tiloja aktiivisten kaupunkilaisten eri tarpeisiin. Kerroksesta löytyy muun muassa studioita, pelihuoneita, työ- ja kokoushuoneita, kaupunkiverstas sekä työpaja- ja vuorovaikutustiloja.

Kolmas kerros

Kolmannessa kerroksessa sijaitsee Kirjataivas, joka on rentoutumisen ja rauhoittumisen paikka kirjoineen, lukukeitaineen ja kahviloineen. Kansalaisparvekkeella voi ihailla kaupungin maisemia.

Oodin on suunnitellut Arkkitehtitoimisto ALA, joka voitti avoimen kansainvälisen keskustakirjaston arkkitehtuurikilpailun vuonna 2013. Lähtökohtana oli, että rakennus on julkinen, kaikille avoin, turvallinen ja maksuton ydinkeskustassa sijaitseva kaupunkitila.

Lue lisää arkkitehtitoimisto ALAn verkkosivuilta