Palvelut / Kaupunkiverstas

Kaupunkiverstas

Oodin toisessa kerroksessa sijaitseva Kaupunkiverstas on kaikille avoin tee-se-itse -kulttuurin tila. Verstaalla otetaan uudet asiat haltuun vertaisvoimin, yhdessä tekemisen ja kokeilemisen kautta. Käytettävissäsi on laaja valikoima välineitä elektroniikkatyöpisteestä laserleikkuriin, perinteisiä kädentaitoja unohtamatta.

Miten Kaupunkiverstas toimii?

Kaupunkiverstaan idea on tarjota paitsi monipuolinen kattaus erilaisia laitteita ja tukea niiden käyttämiseen, myös puitteet yhdessä oppimiseen ja oman osaamisen jakamiseen kenelle vain. Kuka tahansa on tervetullut toteuttamaan pienet ja suuret ideansa Oodin Kaupunkiverstaalle!

Laitteiden käyttö on maksutonta, mutta joidenkin laitteiden materiaaleista peritään maksu. Kaikki Kaupunkiverstaan laitteet ovat varattavissa Helsingin kaupungin tilavarauspalvelu Varaamosta. Luethan laitteen kuvauksen huolellisesti läpi ennen varaamista.

Suurin osa Oodin Kaupunkiverstaan palveluista on käytettävissä ilman kirjastokorttia. Kirjastokortti tarvitaan ompelukoneiden sekä mediatyöasemien lisälaitteiden käyttöön.

Siirry Varaamoon

Kaupunkiverstaan laitteet

Tutustu Oodin Kaupunkiverstaan monipuolisiin laitteisiin ja tule toteuttamaan ideasi!

3D-tulostimet | Suurkuvatulostin | Vinyylileikkuri ja lämpöprässi | Mediatyöasemat | Rintanappikone | Ompelukoneet | Saumurit ja peitetikkikone | Laserleikkuri | UV-tulostin | Kampasidontalaite | Elektroniikkatyöpiste

3D-tulostimet

3D-tulostin valmistaa fyysisiä esineitä digitaalisista mallitiedostoista. Tulostusmateriaalina käytetään myrkytöntä ja biohajoavaa PLA-muovia.

Ultimaker S3 -tulostimella voi valmistaa myös kaksivärisiä tai tukirakenteita vaativia tulosteita. Breakaway-tukimateriaali mahdollistaa myös monimutkaisempien 3D-tulosteiden valmistamisen.  Tulostamiseen vaaditaan 3D-mallitiedosto STL-muodossa.

Oodin Kaupunkiverstaalla on varattavissa kolme 3D-tulostinta.

Oodin 3D-tulostimet Varaamossa

Suurkuvatulostin

Suurkuvatulostin tulostaa laadukasta täysvärikuvaa. Suurkuvatulostimella voi tulostaa valokuvalaatuisia julisteita ja tarroja.

Tarrat soveltuvat tasaisille pinnoille sekä sisä- että ulkotiloihin, esimerkiksi ikkunaan, polkupyörään tai läppärin kanteen.

Oodin suurkuvatulostin Varaamossa

Vinyylileikkuri ja lämpöprässi

Vinyylileikkurilla voit luoda uniikkeja yksivärisiä tarroja ja kangaspainatuksia. Valittavanasi on useita värivaihtoehtoja.

Tarramateriaali soveltuu tasaisille pinnoille sekä sisä- että ulkotiloihin, esim. ikkunoihin, polkupyörään, läppärin koristeeksi jne.

Vinyylimateriaali painetaan lämpöprässin avulla kankaalle, esim. t-paitaan tai kangaskassiin.

Mallikuvaksi vaaditaan yksivärinen tai selkeäkontrastinen JPEG-kuvatiedosto, kuten logo tai siluettikuva. Myös EPS 8 ja Illustrator 8 -muotoiset vektoritiedostot kelpaavat.

Oodin vinyylileikkuri ja lämpöprässi Varaamossa

Mediatyöasemat

Oodissa on käytettävissä kahdeksan mediatyöasemaa. Mediatyöasemat on tarkoitettu piirtämiseen, kuvankäsittelyyn, taittamiseen, videoeditointiin ja muuhun luovaan digitaaliseen työskentelyyn.

Kaupunkiverstaan mediatyöasemille on asennettu Adobe Creative Cloud -ohjelmistopaketti (sisältää mm. Photoshop-, Illustrator-, InDesign- ja Premiere-ohjelmat). Lisäksi työpisteisiin kuuluvat Wacomin piirtonäytöt ja Epson Perfection V850 -tasoskannerit, joilla voi skannata dioja, negatiiveja ja valokuvia.

Piirtokynän ja filmikehikoiden lainaamiseen tarvitset kirjastokortin, jossa on voimassa oleva lainausoikeus.

Oodin mediatyöasemat Varaamossa

Rintanappikone

Rintanappikoneella valmistat helposti rintamerkkejä ja jääkaappimagneetteja.

Aihion halkaisija on 58 mm.

Rintamerkkiin tai magneettiin tuleva kuva tulostetaan oikean kokoisena tavalliselle, ohuelle paperille. Huom! Aihioon kiinnitettävän paperiympyrän halkaisija tulee olla hieman isompi kuin näkyviin jäävän kuvan halkaisija, noin 60–70mm.

Oodin rintanappikone Varaamossa

 

Ompelukoneet

Oodissa on käytettävissä kaksi perusompelukonetta sekä yksi kirjova ompelukone. Perusompelukoneet ovat mallia Bernina 1008. Kirjastossa on mustaa ja valkoista lankaa, nuppineuloja, saksia ja muita perusompelutarvikkeita.

Kirjova ompelukone on mallia Pfaff Creative 4.5. Kirjovalla ompelukoneella voit kirjoa kankaaseen kuvioita ja tekstejä brodeerauskoneen tapaan. Käytä ja yhdistele koneen valmiita kirjontakuvioita tai luo uusia vaikkapa valokuvistasi Premier+2 Extra -kirjontasuunnitteluohjelmalla. Konetta voi käyttää myös tavallisena ohjelmoitavana ompelukoneena. Kirjastossa on tarjolla pieni määrä erivärisiä kirjontalankoja ja perusompelutarvikkeita.

Ompelukoneen tarvikkeineen saat maksutta käyttöösi kirjastokortilla.

Oodin ompelukoneet Varaamossa

Saumurit ja peitetikkikone

Oodissa on käytettävissä kaksi saumuria sekä peitetikkikone. Bernina L460 -saumuri ompelee, leikkaa ja huolittelee samanaikaisesti. Kone soveltuu erityisesti joustavien kankaiden ompeluun.

Juki MCS-1500 -peitetikkikoneella ompelet siistit käänteet erityisesti joustaviin kankaisiin. Koneella voi ommella 3- tai 2-neulaista peitetikkiä ja ketjutikkiä. Lisävarusteena on kantinkääntäjä esim. trikoovaatteiden päänteiden ja hihansuiden kanttaamiseen.

Saat saumurit, peitetikkikoneen, kantinkääntäjän ja perusompelutarvikkeet maksutta käyttöösi kirjastokortilla.

Oodin saumurit ja peitetikkikone Varaamossa

 

Laserleikkuri

Laserleikkuri leikkaa ja kaivertaa erilaisia materiaaleja, kuten akryylia ja puuta. Laitteella voi valmistaa monenlaisia käyttö- ja koriste-esineitä, kuten valokuvakaiverruksia, koruja ja lokerikoita. Esimerkkejä voit etsiä netistä esimerkiksi hakusanoilla “laser cutter ideas”.

Laserleikkuri lukee yleisimpiä vektori- ja bittikarttatiedostomuotoja, kuten JPG-, EPS- ja PDF-tiedostoja. Tiedoston valmistelu, kuten esimerkiksi leikkuuviivan määrittely, kannattaa tehdä etukäteen.

Tiedosto viimeistellään laserleikkurille sopivaan muotoon leikkurin yhteydestä löytyvällä CorelDraw-ohjelmalla. Leikattavat ja kaiverrettavat alueet määriytyvät viivan paksuuden mukaan. Leikkuri leikkaa viivat, joiden paksuus on 0,001 mm (hairline). Sitä paksummat viivat laite kaivertaa.

Oodin laserleikkuri Varaamossa

UV-tulostin

UV-tulostin tulostaa haluamasi kuvan erilaisille materiaaleille ja monen muotoisille kappaleille, esimerkiksi kännykän kuorelle tai vaikka laserleikkurilla valmistamallesi esineelle. UV-tulostin toimii kuten mustesuihkutulostin, mutta kiinnittää kuvan esineeseen ultraviolettivalon avulla. UV-tulostin soveltuu parhaiten tasaisille kappaleille tulostamiseen.

UV-tulostimen yhteydessä olevalla tietokoneella on käytettävissä Adobe-ohjelmistot, mutta tiedoston valmistelu kannattaa tehdä etukäteen. Tätä varten voit varata käyttöösi mediatyöaseman.

 

Oodin UV-tulostin Varaamossa

Kampasidontalaite

Kampasidontalaitteella eli kierrevihkolaitteella voi tehdä esimerkiksi vihkoja, kalentereita ja albumeita. Saatavilla on mustia A4- ja A5-kampoja 65 arkin (Ø 9,5 mm) ja 125 arkin (Ø 14 mm) kokoisina.

Oodin kampasidontalaite Varaamossa

Elektroniikkatyöpiste

Elektroniikkatyöpiste on tarkoitettu itsenäiseen elektroniikkatyöskentelyyn. Työpiste on varustettu poistoilmaputkilla ja lisätarvikkeilla, kuten työvalolla, suurennuslasilla ja tinaimurilla. Käytettävissä on lyijytöntä tinaa.

Työpisteessä on juotosasema, virtalähde, yleismittari, oskilloskooppi ja signaaligeneraattori. Asiakkaan tulee tuoda mukanaan omat komponentit, kuten vastukset, kondensaattorit, transistorit, potentiometrit yms. Suosittelemme, että tuot mukanasi myös omat koekytkentälevyt.

Oodin elektroniikkatyöpiste Varaamossa