Takaisin artikkeleihin

Uudistunut Oodin lastenalue kutsuu kirjojen pariin

1.6.2023

Keskustakirjasto Oodin kolmannessa kerroksessa sijaitseva suosittu lastenalue on uudistunut kevään aikana. Uusittu lastenalue tarjoaa viihtyisät tilat koko perheen yhteisiin luku- ja pelailuhetkiin sekä puuhaa ja aivopähkinöitä eri-ikäisille lapsille. Lastenalueen avajaisia vietetään kesäkuun 11. päivä.

Lapsiperheet ovat yksi Oodin suurimmista käyttäjäryhmistä. Vuonna 2018 avatun keskustakirjaston ensimmäisten toimintavuosien myötä on havaittu, millaisia asioita lastenalueelle konkreettisesti tarvitaan. Lastenalueen uudistuksessa on kuunneltu tarkasti käyttäjien toiveita, joissa korostuivat erityisesti rauhoittumiseen ja lukemiseen sopivat paikat sekä lukemista edistävä tekeminen kouluikäisille lapsille.

Keskustakirjasto Oodin johtaja Anna-Maria Soininvaara iloitsee lastenalueen uudistuksesta:

“Lapset ja perheet ovat suuri ja tärkeä asiakaskunta Oodissa ja meille on sydämen asia, että heille suunnatut tilat toimivat mahdollisimman hyvin. Uskomme, että perheiden toiveiden mukaan uusittu alue houkuttelee löytämään kivaa lukemista ja tekemistä Oodin parhaalla paikalla, taikapuiden katveessa. Toivotamme kaikki lapset lämpimästi tervetulleeksi nauttimaan heille suunnatuista, entistä paremmin toimivista tiloista ja kaikki perheet viettämään yhteisiä lukuhetkiä!”

Lukulehdot ja pulmatehtävät houkuttelevat kirjallisuuden äärelle

Alueen näkyvimpiä uudistuksia ovat arkkitehti ja muusikko Tuomas Toivosen suunnittelemat lukulehdot, joihin voi rauhoittua lukemaan ja tutkimaan kirjoja. Toivonen on toteuttanut lehtoihin myös äänimaiseman. Lukulehtojen puut ovat Helsingissä kaadettuja hopeapajuja, lehmuksia ja muita kaupunkipuita, joille etsittiin sopivaa jatkokäyttöä. Lastenalueen uudistuksen myötä sellainen löytyi Oodista.

Rauhoittumisen lisäksi lastenalue tarjoaa aivopähkinöitä sekä tekemistä niin pienille kuin kouluikäisille lapsille. Skidit-kollektiivi on ideoinut parvelle ja tapahtumatilaan tehtäväpisteitä, joilla voi ratkoa esimerkiksi sudokuja sekä runo- ja kuvatehtäviä. Lisäksi lastenalueelle on tuotu lisää sohvia ja kasvillisuutta. Tapahtumatilan vuorovaikutteinen satuseinä on saanut vierelleen pehmusteita ja istumapaikkoja, ja se on vapaasti kaikkien asiakkaiden käytössä, kun tilassa ei ole toimintaa. Leikkipuisto Loru järjestää taas syksystä alkaen lastenalueella toimintaa lapsiperheille aamu- ja iltapäivisin.

Avajaisia juhlitaan sunnuntaina 11.6.

Lastenalueen avajaisia vietetään kesäkuun toisena viikonloppuna, jolloin kirjastossa kuullaan lastenmusiikkia ja ihastellaan MooClownin monikielistä klovnishowta. Kirjailija Laura Ertimon ja kuvittaja Satu Kontisen non-stop työpajassa pääsee luomaan lumotun Helsingin karttaa. Oodin pääsisäänkäynnillä voi taiteilla oman tervehdyksen Oodille ja Helsingille. Avajaistapahtuma alkaa klo 12 ja päättyy klo 16.

Kurkkaa koko avajaisohjelma

Kuva: Daniel Leiviskä

Jaa artikkeli