Tillbaka till artiklar

Odes förnyade barnområde lockar till böckerna

1.6.2023

Det populära barnområdet på tredje våningen i centrumbiblioteket Ode har förnyats under våren. Det förnyade barnområdet erbjuder trivsamma utrymmen för hela familjens gemensamma läs- och spelstunder samt pyssel och tankenötter för barn i olika åldrar. Invigningen av barnområdet firas den 11 juni.

Barnfamiljer är en av Odes största användargrupper. Under de första verksamhetsåren på centrumbiblioteket som öppnades 2018 har man upptäckt vilka konkreta saker behövs till barnområdet. I förnyelsen av barnområdet har man noga lyssnat på användarnas önskemål och i dem betonas särskilt platser där man kan varva ner och läsa samt läsfrämjande aktiviteter för barn i skolåldern.

Chefen för centrumbiblioteket Ode Anna-Maria Soininvaara är glad över förnyelsen av barnområdet:

”Barn och familjer är en stor och viktig kundgrupp på Ode och det är en hjärtesak för oss att utrymmena som är avsedda för dem fungerar så bra som möjligt. Vi tror att området som förnyats enligt familjernas önskemål lockar till att hitta kul läsning och roliga aktiviteter på den bästa platsen i Ode, i skuggan av magiska träd. Vi hälsar alla barn varmt välkomna att njuta av de förbättrade utrymmena som är avsedda just för dem och alla familjer till gemensamma lässtunder!”

Läslundar och tankenötter lockar till litteraturen

De synligaste förnyelserna i området är läslundarna, designade av arkitekten och musikern Tuomas Toivonen, där man kan varva ner samt läsa och utforska böcker. Träden i läslundarna är silverpilar som fällts i Helsingfors och för vilka man sökte lämplig vidare användning. I och med förnyelsen av barnområdet fick de en plats i Ode.

Förutom en plats för lugn och ro erbjuder barnområdet tankenötter och aktiviteter till småbarn och barn i skolåldern. Kollektivet Skidit har skapat aktivitetsstationer på loftet och i evenemangsrummet där man till exempel kan lösa sudoku eller dikt- och bilduppgifter. Dessutom har barnområdet möblerats med fler soffor och växter. Vid den interaktiva sagoväggen i evenemangsrummet finns kuddar och sittplatser och rummet får fritt användas av alla när ingen verksamhet pågår där. På hösten börjar lekparken Loru åter anordna verksamhet för barnfamiljer i barnområdet på morgon- och eftermiddagar.

Invigningen firas söndagen den 11 juni

Invigningen av barnområdet firas under det andra veckoslutet i juni och då får publiken njuta av barnmusik och MooCLowns flerspråkiga clownshow i biblioteket. I författaren Laura Ertimos och illustratören Satu Kontinens non stop-verkstad får man skapa en karta över ett förtrollat Helsingfors. Vid Odes huvudentré kan man skapa sin egen hälsning till Ode och Helsingfors. Invigningsevenemanget börjar kl. 12 och slutar kl. 16.

Invigningsprogram

Bild: Daniel Leiviskä

Dela artikeln