Takaisin artikkeleihin

Tämä kirja muutti elämäni

22.4.2013

Seitsemän päivää, seitsemän lukijaa, seitsemän tarinaa. Tämä kirja muutti elämäni -kampanjassa Helmet-kirjaston ja keskustakirjaston Facebook-sivuilla 22.4.-29.4. teemme näkyväksi lukemisen vaikuttavuutta. Olemme kutsuneet mukaan kirjabloggarit, uudet ja uljaat kirjallisuuden sanansaattajat. Sarjassa he kertovat kirjoista, jotka ovat muuttaneet heidän elämänsä.

Blogit ovat nouseva kirjallisuusmedia

Kirjablogeissa käydään kiivaita kirjallisuuskeskusteluja. Niistä löytää uudentyyppisiä kannanottoja ja tekoja lukemisen puolesta. Suomessa on n. 150 aktiivista kirjablogia, joilla on joka kuukausi kymmeniätuhansia lukijoita. Kirjoja on maailma pullollaan, kiinnostavien löytämisessä auttavat kirjablogit.

Bloggaus muuttaa suhdetta lukemiseen

Kirjabloggaajat kertovat, että bloggaaminen muuttaa suhdetta lukemiseen. He lukevat nopeammin, monipuolisemmin, kriittisemmin. ”Lukemiseni on bloggaamisen myötä muuttunut julkiseksi ja se on kestopuheenaihesuosikkini monissa eri elämäni yhteyksissä. Bloggaaminen on johtanut minut nykyiseen ammattiini, kustannustoimittajaksi. Se on minulle tärkeä väylä kehittää lukumakua ja palautteen antamista”, sanoo Hanna Pudas. ”Lukumietteiden ja oman kirjoittamisen yhdistelmä on tehnyt minusta aiempaa kielitietoisemman lukijan”, pohtii puolestaan Salla Brunou.

Entä minkälaisia uhrauksia bloggarit ovat valmiita tekemään harrastuksensa eteen? ”Luen melkeinpä missä vain, jos suinkin on järkevän pituinen rupeama tiedossa. Esim. lounaalla käyn yksin, juuri lukemisen vuoksi”, valottaa Jori Ostrovskij lukijan arkeaan. Hanna Pudas allekirjoittaa saman: ”Luen työmatkoilla, sängyssä, jonottaessani jonnekin, lukusaleissa, työpaikalla, tauolla ja välillä jopa kävellessäni”.

Kirjasto on kirjabloggarin kaveri

Moni kirjabloggareista on saanut kirjastokortin jo alle kouluikäisenä. Sen jälkeen kirjaston ovi on käynyt tiuhaan. ”Kirjasto on aina ollut minulle se tärkein paikka, josta hankin luettavaa. Jos ei kirjastoja olisi, niin veikkaan että joku keksisi ne uudestaan, vaikka sitten yksityisinä versioina”, sanoo Jori Ostrovksij ”Kirjaston valikoima on laaja ja ajallisesti syvä. Samoilemalla hyllyjen välissä voi tehdä ihan uskomattomia löytöjä, sellaisia, joita ei uskaltaisi ostaa kirjakaupasta kotiin”, kertoo Hanna Pudas. ”Suonenjoen vanha kaupunginkirjasto, oli minulle niin suuri elämysten paikka, että äärimmäisen kilttinä viisivuotiaana uhmasin perhepäivähoitajaa ja karkasin satutunnille. Sitä, olisiko kirjastossa ollut satutunti juuri silloin, en muista, mutta karkureissun kylläkin”, muistelee Katja Jalkanen.

Rivien välissä. Suomalaiset kirjablogit kirjallisuuden kentälläteos ilmestyy kesän kynnyksellä. Tekijäparina Katja Jalkanen ja Hanna Pudas.

Mikä kirja muutti sinun elämäsi? Seuraa sarjaa:

  • www.facebook.com/helmetkirjasto
  • www.facebook.com/keskustakirjasto

Jaa artikkeli