Tjänster / Barn och familjer

Barn och familjer

Ode är en plats för lugn familjetid och gemensamma aktiviteter. Barnen har beaktats på alla våningar på Ode och byggnaden är tillgänglig med barnvagn. Välkommen till ett äventyr på Ode!

Barnområdet på Ode

På tredje våningen ligger barnområdet som erbjuder möjlighet till avslappnad vistelse och fördjupning i berättelser. För barn finns massor av böcker och annat material, såsom filmer och tidningar. För sagostunder och evenemang har barnområdet ett boaktigt sagorum samt ett evenemangsrum. Barnområdet nås enkelt med hiss direkt från ingångsvåningen.

Vagnparken och skötrummet betjänar biblioteksbesökare med små barn. Det finns en vagnpark även på Odes första våning. På grund av brandsäkerhet och tillgänglighet kan barn- och sittvagnar endast lämnas i vagnparkerna.

Det är tillåtet att äta egen matsäck nästan överallt på Ode. Bespisning är dock förbjuden vid barnavdelningens mattor och soffor, i kafé- och restaurangområdet samt vid bibliotekets datorer. En god plats för att äta magsäck är till exempel i trappan på barnavdelningen på tredje våningen. Du kan värma upp barnmat i mikrovågsugn i skötrummet i barnområdet.

Skol- och daghemsgrupper

Skol- och daghemsgrupperna är varmt välkomna till Ode. Vi erbjuder grupperna guidade besök och verkstäder som kan bokas via stadens tjänst Kultus. Grupperna kan också bekanta sig med Ode på egen hand, till exempel med hjälp av digitala Seppo.io-spel.

Läs mer om verkstäder och rundturer

Bekanta dig med Ode genom att spela

Vi önskar att grupperna tar även andra biblioteksanvändare, såsom studerande och tidningsläsare, i beaktande. Gruppledaren har alltid ansvar för sina elever. Bibliotekets personal hjälper gärna med alla möjliga frågor.

Evenemang för barn

För barn ordnar man på Ode många evenemang, såsom rams- och sagostunder, konserter och temadagar. Evenemangen är avgiftsfria och öppna för alla. En stor del av evenemangen ordnas i samarbete med organisationer och andra yrkesverksamma inom kultur för barn.

Gå till Odes evenemangskalender

Lekparken Loru

På Ode gläds familjer av lekparken Loru som bjuder in barn och vuxna att fritt tillbringa tid tillsammans eller delta i ledd verksamhet. Lekparken finns på tredje våningen, på loftet i barnområdet. Man kan stöta på Lorus personal runt om på Ode eftersom lekparkens verksamhet sprider sig över hela byggnaden. Loru ordnar även utomhusverksamhet på Odes gård.

Besök webbplatsen för lekparken Loru (på finska)

Magasinparkens utomhuslekplats

I Magasinparken framför Ode får man ge utlopp för energi i utomhuslekplatsen. Klätterställningen är formad som bokstaven C och reser sig till en höjd av två och en halv meter. Utöver klätternätet finns där också sittplatser som är formade som fågelbon. Spelplanen bredvid ställningen har planerats för att mångsidigt lämpa sig för olika boll- och sällskapsspel.

Sagoväggen

I evenemangsrummet i centrumbiblioteket Odes barnområde finns en interaktiv sagovägg. Genom att röra den smarta väggen kan du titta och lyssna på en musiksaga baserad på klassisk musik eller spela spel. Sagoväggen har även ett fantasiinstrument som spelas med beröring, med vilket du kan skapa egen musik eller spela med andra. Barnen kan också till exempel måla norrsken på himlen eller få höstens löv att flyga med egna handrörelser. Sagoväggen kan fritt användas alltid när det inte hålls andra evenemang i rummet.