Tjänster / Cityverkstaden

Cityverkstaden

Cityverkstaden på andra våningen i Ode är ett rum för kulturen gör-det-själv och som är öppet för alla. I verkstaden lär vi oss nytt genom att experimentera och göra saker tillsammans. Du har tillgång till ett stort urval av verktyg med allt från fotoskrivare till laserskärare, utan att glömma traditionellt skapande arbete.

Hur fungerar Cityverkstaden?

Alla är välkomna till Odes Cityverkstad för att förverkliga sina små och stora idéer!

Du reserverar utrustningen i Cityverkstaden i lokalbokningstjänsten Varaamo. I Varaamo finns information om bokningstider och bokningsvillkor, tillgängliga material och om användningen av utrustningen förutsätter ett giltigt bibliotekskort. Användningen av utrustningen är avgiftsfri, men vi tar ut en avgift för de material som du använder.

I informationen i Varaamo om utrustningen finns också en länk till förenklade bruksanvisningar. Genom att bekanta dig med dem i förväg kan du avsevärt öka möjligheterna för att ditt projekt ska lyckas.

Utöver utrustningen i Cityverkstaden kan du dessutom reservera spelrum, olika musikstudior samt en foto-, redigerings- och digitaliseringsstudio på andra våningen i Ode.

Läs mer om studiorna

Läs mer om speltjänster

Gå till Varaamo

Cityverkstadens servicelöfte

Cityverkstaden och studiorna är öppna platser för alla att lära sig och göra saker. Vi hjälper alla personer på alla nivåer att komma igång, och i problemsituationer lär vi oss tillsammans enligt vår bästa förmåga och tid. Både kunderna och personalen förbinder sig till principerna för ett tryggare rum.

Cityverkstadens utrustning

Bekanta dig med den mångsidiga utrustningen i Odes Cityverkstad och kom och förverkliga dina idéer!

3D-skrivare | A2-fotoskrivare och A3-skanner | Elektronikarbetsstationer | Laserskärare | Mediearbetsstationer | Pinsmaskin | Spiralbindningsmaskin | Storbildsskrivare | Symaskiner och overlockmaskiner | UV-skrivare | Vinylskärare och värmepressTillbehör som du kan låna

3D-skrivare

En 3D-skrivare tillverkar fysiska föremål av digitala modeller. Det finns färdiga modeller finns på många webbplatser som specialiserat sig på sådana, eller så kan du modellera föremålet själv. I Odes Cityverkstad finns två 3D-skrivare tillgängliga.

Odes 3D-skrivare i Varaamo

A2-fotoskrivare och A3-skanner

A2-skrivaren skriver ut foton på papper av hög kvalitet. Du kan välja mellan tre olika kvaliteter av fotopapper i A2-storlek. Du har också tillgång till en pappersskärare för att beskära bilderna.

A3-skannern skannar papper och foton med hög bildkvalitet.

Odes A2-fotoskrivare och A3-skanner i Varaamo

Elektronikarbetsstationer

Elektronikarbetsstationerna är avsedda för självständigt elektroniskt arbete. På arbetsplatsen finns en kolv, en strömkälla, en multimeter, ett oscilloskop och signalgenerator, samt tillbehör som en tennsug och ett förstoringsglas. Blyfritt tenn finns tillgängligt.

Odes Elektronikarbetsstationer i Varaamo

Laserskärare

Med laserskäraren kan du skära och gravera i olika material såsom akryl och trä. Den ger möjlighet att framställa många olika slags bruks- och prydnadsföremål. För förstagångsanvändare erbjuder vi tider där vi ger instruktioner, och erfarna användare kan boka en tid för självständigt bruk.

Odes Laserskärare i Varaamo

Mediearbetsstationer

Mediearbetsstationerna är utrustade med program för illustrering, bildbehandling, layout, videoeditering och annat kreativt digitalt arbete.

Mediearbetsstationerna har Adobe CC-programvarupaket, ritskärmar och flatbäddsskannrar för att skanna bilder, negativ och foton.

Odes mediearbetsstationer i Varaamo

Pinsmaskin

Pinsmaskinen tillverkar pins med en diameter på 58 mm. Du kan ta med dig en färdig bild eller teckna den själv.

Odes Pinsmaskin i Varaamo

 

Spiralbindningsmaskin

Spiralbindningsmaskinen tillverkar spiralhäften, kalendrar och album. Det finns svarta spiraler i storlek A4 och A5.

Odes Spiralbindningsmaskin i Varaamo

Storbildsskrivare

Storbildsskrivaren för stora utskrifter skriver ut affischer och klistermärken av fotokvalitet på 130 cm brett papper.

Odes Storbildsskrivare i Varaamo

Symaskiner och overlockmaskiner

Cityverkstaden har två symaskiner och två overlocksmaskiner. Det finns svart och vit tråd, knappnålar, saxar och andra basredskap för sömnad.

Odes Symaskiner och overlockmaskiner i Varaamo

UV-skrivare

UV-skrivaren skriver ut bilder av hög kvalitet på hårda, jämna ytor. Skrivaren fäster bilden på föremålets yta med hjälp av ultraviolett ljus. Med UV-skrivaren kan du till exempel göra telefonskalet personligt eller dekorera örhängen som du tillverkat med laserskäraren.

Odes UV-skrivare i Varaamo

Vinylskärare och värmepress

Vinylskäraren skär enfärgade klistermärken och tygtryck med olika färgalternativ. Värmepressen fäster tygtrycksmaterialet på tyget. Monokroma logotyper, texter och silhuettbilder med tydliga kontraster fungerar som modellbild.

Odes vinylskärare och värmepress i Varaamo

Tillbehör som du kan låna

Med bibliotekskortet kan du låna många olika slags tillbehör som du kan använda i biblioteket:

  • Varmlimpistol
  • Tillbehör för handsömnad
  • Tryckknappstång
  • Luddklippare
  • Telefonreparationsset
  • Schablonsax
  • Håltång
  • Strykbräde
  • Klädreparationsset
  • Ljusbord och ljuslupp