Tjänster / Litteratur

Litteratur

Ode är ett av de 38 verksamhetsställena för Helsingfors stadsbibliotek och en del av Helmet-biblioteksnätet. Odes lånbara samling ligger huvudsakligen i Bokhimlen på tredje våningen. Vår personal hjälper dig att använda biblioteket, ger tips om nya böcker och handleder i informationssökning.

Bokhimlen

Bokhimlen på andra våningen är läsarens paradis där den största delen av Odes lånbara samling finns. I sofforna under träden kan du tillbringa tid genom att läsa böcker och tidningar eller till exempel spela brädspel med vänner. På medborgarbalkongen kan du under sommarsäsongen beundra en fantastiskt vy över Tölövikens park och stadens centrum. I Ode utnyttjas robotik som du kan bekanta dig med i Bokhimlen i form av mobilrobotar som går runt biblioteket.

Samling

Odes samling omfattar cirka hundra tusen lånbara verk. Det finns material för barn, unga och vuxna på nästan 20 olika språk. Största delen av materialet ligger i Bokhimlen på tredje våningen. Från Odes första våning kan du ta med dig bästsäljare och pocketböcker med kort lånetid.

I Ode finns en stor notsamling, en omfattande seriesamling samt många olika konsol- och brädspel. I Bokhimlen finner du även Regnbågshyllan som erbjuder litteratur och filmer om sexuella och könsminoriteter. Ungdomsmaterialet ligger på en central plats, bredvid Regnbågshyllan.

Alla Odes tidningar och dagstidningar finns i Bokhimlen. Utöver traditionella tidningar har vi också mycket tidningssurfplattor som du kan använda för att till exempel läsa digitala landsortstidningar och tusentals utländska tidningar.

Om du inte hittar det verk som intresserar dig i Odes Bokhimmel kan du reservera det i huvudstadsregionens andra Helmet-bibliotek: du har tillgång till 3,4 miljoner verk samt ett omfattande e-bibliotek.

Gå till Helmet-tjänsten

Språken på Ode

Såsom på alla bibliotek i Helsingfors är basspråken för Odes samlingar finska, svenska och engelska. På dessa tre språk finns mycket litteratur av all slags, såväl skön- som facklitteratur. Dessutom har Ode en liten samling av böcker på samiska för vuxna och barn. Samlingen omfattar de tre samiska språk som talas i Finland: nordsamiska, enaresamiska och skoltsamiska. De flesta böcker i samlingen är på nordsamiska.

Utöver de inhemska språken och engelska har Ode en samling på främmande språk som finns i södra ändan av Bokhimlen. Samlingen omfattar 19 olika språk. På listan över språk finns de viktigaste europeiska språken samt de mest talade främmande språken i Helsingforsregionen. Senare har samlingen utökats med de nordiska språken norska och danska samt med ukrainska.

Mer litteratur på främmande språk hittar du på Flerspråkiga biblioteket som ligger i Helsingfors huvudbibliotek i Böle. Flerspråkiga bibliotekets samling omfattar material på över 80 språk för barn, unga och vuxna. Du kan låna material från Flerspråkiga biblioteket med Helmet-bibliotekskort. Du kan även reservera material från Flerspråkiga biblioteket till vilket Helmet-bibliotek som helst.

Gå till lista över språk

Reservering, lån, återlämnande

Odes reserveringshyllor ligger i Bokhimlen på tredje våningen. Du kan själv hämta dina reserveringar i hyllan. Reserveringarna har placerats praktiskt alldeles intill rulltrapporna.

På Odes första och tredje våning finns reserveringsautomater.

Odes återlämningsautomat finns på första våningen, bredvid ingången från Medborgartorget.

Vår personal hjälper gärna till om du behöver hjälp för att reservera, hämta, låna eller återlämna.

Rådgivning och informationsservice

Personalen hjälper dig att använda biblioteket. I Ode finns tre våningar och varje våning har ett infoställe där du kan få hjälp av personal. Vi söker tillsammans med kunden det material eller den information som han eller hon behöver. Vi handleder kunderna till självständig informationssökning och ger råd för att använda databaser. Om det material som behövs inte finns i huvudstadsregionens bibliotek kan du fjärrlåna det. Vi ordnar handledning i biblioteksanvändning och informationssökning för grupper.

Litteraturevenemang och litteraturcirklar

Ode är ett hus för litteraturen och detta syns även i evenemangsutbudet. I Ode ordnas året runt olika litteraturevenemang och litteraturcirklar som är öppna för alla. Litteraturevenemang för vuxna ordnas på Bokhimlens södra sida på Saarikoski-mattan. Du hittar aktuell information om evenemangen i Odes evenemangskalender.

Vill du ordna en öppen bokcirkel på Ode? Kontakta oss på adressen oodi.aikuiset@hel.fi

Gå till Odes evenemangskalender