Takaisin artikkeleihin

Oodin palvelut normalisoituvat 1. kesäkuuta alkaen

28.5.2020

Helsingin kaupunginkirjaston palvelut saadaan 1. kesäkuuta alkaen käyttöön miltei normaalisti. Myös keskustakirjasto Oodissa voi jälleen peruspalvelujen eli lainaamisen, palauttamisen ja varausten noudon lisäksi käyttää asiakastietokoneita, tulostaa, kopioida ja skannata, lukea lehtiä, tehdä töitä, opiskella sekä varata käyttöönsä erilaisia kokous- ja ryhmätyötiloja ja laitteita osoitteesta varaamo.hel.fi. Tiloihin palautetaan istuimia ja Oodin parveke on jälleen asiakkaiden käytössä. Oodi on avoinna kesäkaudella 1.6.–9.8. maanantaista perjantaihin kello 8–20 sekä lauantaisin ja sunnuntaisin kello 10–18.

Osa Oodin palveluista, tiloista ja laitteista on vielä toistaiseksi käytössä rajoitetusti tai kokonaan pois käytöstä. Esimerkiksi varattavien tilojen täyttöaste pidetään noin 50 prosentissa normaaliaikaan verrattuna. Varattavien tilojen uudet maksimihenkilömäärät voi tarkistaa Varaamosta osoitteesta varaamo.hel.fi. Osa Oodin tiloista kuten studiot, Konehuone ja pelitilat pidetään vielä suljettuna. Samoin tiivistä lähiopastamista vaativat verstaslaitteet, kuten suurkuvatulostin, ovat toistaiseksi poissa käytöstä.

Oodin tietokoneita ja multimediakoneita sekä tulostus- ja kopiointilaitteita pääsee taas käyttämään. Muista laitteista käytössä ovat ompelukoneet, saumurit ja 3D-tulostimet. Käytössä olevat laitteet ovat pääasiassa omatoimikäytössä, eikä entisen kaltaista lähiopastusta voida tällä hetkellä antaa. Asiakkaat voivat tarkistaa Varaamosta osoitteesta varaamo.hel.fi mitä tiloja ja laitteita Oodissa on käytössä. Käytössä eivät ole huokoista materiaalia olevat esineet, kuten kuulokkeet, VR-lasit ja lelut.

Käytössä olevien asiakastietokoneiden, multimediakoneiden sekä lukusalin istumapaikkojen määrää on harvennettu. Näin varmistetaan, että THL:n suosittelema 1–2 metrin turvaväli säilyy. Tarvittaessa henkilökunta voi rajoittaa Oodin tiloissa olevien asiakkaiden määrää. Asioinnissa suositaan edelleen itsepalvelua ja lainaus- ja palautusautomaattien käyttöä. Lähikontaktia vaativat opastustilanteet toteutetaan turvavälit huomioiden ja mahdollisimman ripeästi. Asiakkaiden toivotaan suosivan maksamista kortilla. Siivousta Oodissa lisätään Työterveyslaitoksen ohjeistuksen mukaisesti. Asiakkaille annetaan mahdollisuus desinfioida tietokoneiden näppäimistöt ennen käyttöä.

Kesäkuun ensimmäisellä viikolla palveluitaan avaavat myös Oodissa toimivat kumppanit eli Food & Co:n kahvila ja ravintola sekä Helsinki-infon palvelupiste. Kino Reginan näytökset alkavat 2.6.

Oodista käsin tehdyt Helsingin kaupunginkirjaston tapahtumien striimaukset Helsinki-kanavalle jatkuvat myös kesäkuussa. Oodin normaalit tapahtumat kuten kirjailijavierailut, konsertit, satutuokiot, lukupiirit ja kielikahvilat käynnistyvät jälleen syyskuussa. Myös striimauksia jatketaan syksyllä.

Tutustu tuleviin striimauksiin Helmet-sivustolla

Lue lisää kirjastoasioinnista Helmet-kirjastoissa 1.6. alkaen Helmet-sivustolta

Jaa artikkeli