Takaisin artikkeleihin

Mallia Espanjasta: Mediateka

22.8.2011

Elisa Helenius

Alhóndiga Bilbao on monipuolinen tapahtumapaikka noin 353 000 asukkaan Bilbaossa, Espanjassa. Tapahtumapaikan on suunnitellut ranskalainen Philippe Starck yhteistyössä Thibaut Mathieun kanssa. Rakennus avattiin yleisölle vuonna 2010. Tila on nimitetty kulttuurin ja vapaa-ajan keskukseksi. Keskuksessa on viisi maan päällä olevaa kerrosta ja kaksi maan alla olevaa. Alhóndiga Bilbao sisältää elokuvateatterin, urheilukeskuksen, näyttelytiloja, auditorion, kauppoja, ravintolan – ja kirjaston nimeltä Mediateka.

Alhóndiga oli alunperin vuonna 1909 käyttöön vihitty viinivarasto, jonka suunnitteli baskilainen arkkitehti Ricardo Bastida. Kuitenkin 1970-luvulla rakennettiin uusi viinivarasto ja Alhóndiga jäi pois käytöstä. Useita projekteja ehdotettiin, kuten modernintaiteen museota, mutta kaikki suunnitelmat hylättiin. Lopulta vuonna 1994 viinivarasto päätettiin peruskorjata ja tehdä siitä urheilu- ja kulttuurikeskus. Vuonna 1999 Baskimaan hallitus julisti Alhóndigan suojeltavaksi eli kulttuurisesti mielenkiintoiseksi julkiseksi rakennukseksi. Rakennuksen tiiliseinäinen ulkopuoli onkin jätetty entiselleen edustamaan tyylisuunnaltaan 1900-luvun alun modernistista arkkitehtuuria.

Mediateka-mediakirjastossa on kolme kerrosta. Ensimmäisessä kerroksessa ovat muun muassa sanoma- ja aikakauslehdet. Kerroksesta löytyy myös avoin työhuone, kioski ja lastenhoitohuone. Henkilökunta on paikalla vastatakseen asiakkaiden kysymyksiin. Tämä kerros on tehty sisustukseltaan houkuttelemaan erityisesti nuorempia asiakkaita.

Isoimman osan ensimmäisestä kerroksesta vie lastenosasto nimeltä Txikiland, jossa vanhemmat voivat auttaa lapsiaan löytämään lukemisen ja oppimisen ilot. Txikilandista löytyy eri-ikäisille suunnattujen kirjojen ja musiikin lisäksi esimerkiksi materiaalia vauvoille, lasten elokuvateatteri ja lukemista opetteleville houkuttelevaa designiä ja helppolukuisia kirjoja. Txikilandissa on myös vanhemmille osasto, josta he voivat lainata teoksia lastenpsykologiasta ja -kasvatuksesta.

Toinen kerros on omistettu ennen kaikkea elokuville, tieteelle, teknologialle ja itseopiskelulle. Asiakkaat voivat surffata netissä, pelata tietokonepelejä, kuunnella musiikkia, viihtyä sarjakuvasopessa (jossa on erityisesti otettu huomioon naispuoliset sarjakuvatekijät) ja hankkia informaatiota ennen kaikkea urheilusta, ravitsemuksesta ja hyvinvoinnista. Tietoa saa myös ensimmäistä kertaa omaan asuntoon muuttamisesta ja työllistymisestä. Kirjastossa onkin ajateltu erityisesti koululaisia ja nuoria aikuisia, joille tarjotaan informaatiota avuksi heidän suuriin elämänmuutoksiinsa. Nuoria myös neuvotaan tiedon etsimisessä ja viestintäteknologian käyttämisessä.

Kolmas kerros on ihanteellinen paikka heittäytyä lukemaan novelleja, esseitä ja romaaneja – useilla eri kielillä. Osastolla voi myös kasvattaa tietämystään toisista maista ja kulttuureista ja tutustua eri aikakausiin, kuten myös esimerkiksi matkustamiseen, ruuanlaittoon ja puutarhanhoitoon. Kirjojen parissa voi rauhassa nautiskella Mediatekassa, jossa ajan tuhlaaminen on oikeastaan ajan voittamista… Kesällä kirjoja ja lehtiä voi lukea myös Mediatekan pihaterassilla.

Mediatekassa on joka kerroksessa asiakkaille tietokoneita. Viihtyisissä työkopeissa taas voi itsekseen opiskella tietotekniikkaa ja vieraita kieliä. Syrjemmällä on tiloja musiikin kuuntelemiseen ja audiovisuaalisen materiaalin katsomiseen. Sohvilla varustetuissa yksittäisissä tiloissa voi katsella televisioita, joissa näkyy kanavia ympäri maailmaa. Lisäksi on huoneita, joita voi käyttää itsenäiseen opiskeluun tai etätyöskentelyyn. Mediateka järjestää yleisölle erilaisia kirjallisuus- ja viihdetapahtumia, joita voi katsoa myös Alhóndigan Nettoki-verkkopalvelussa.

Mediatekassa on yli 250 istumapaikkaa lukemista tai opiskelua varten. Kirjasto on pitkään auki joka päivä. Kesäisin aukioloaika on arkipäivisin kello 10.00–22.00 ja viikonloppuisin kello 11.00–21.00.

Alhóndiga Bilbaon pinta-ala: 43 000 m2
Mediatekan pinta-ala: 4 000 m2

Jaa artikkeli