Takaisin artikkeleihin

Kino Reginan ja Federico Fellinin syntymäpäivät

16.1.2020

Kino Reginassa juhlitaan maanantaina 20.1. sekä Federico Fellinin 100-vuotispäivää että Kino Reginan yksivuotissynttäreitä. Juhlan kunniaksi Kino Reginassa järjestetään ilmaisnäytös Fellinin klassikosta La Strada – Tie (1954). La Strada oli käännekohta Fellinin uralla. Ohjaaja otti etäisyyttä neorealismista ja suuntasi katseensa fantasian ja surrealismiin. Giulietta Masina on naiivi Gelsomina, jonka äiti on päättänyt myydä sirkuksen brutaalille Zampano-voimamiehelle (Anthony Quinn). La Strada sai parhaan ulkomaisen elokuvan Oscarin. Elokuva aloittaa Kino Reginan Federico Fellini -retrospektiivin, joka jatkuu läpi kevätkauden. Näytös on ilmainen, mutta vapaalippu näytökseen täytyy lunastaa etukäteen Kino Reginan kassalta. Lippuja on rajoitettu määrä.

Tammikuussa on kulunut vuosi Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) uuden elokuvateatterin avaamisesta Oodiin, ja ilmaisnäytös on näin ollen myös Kino Reginan yksivuotisnäytös.

”Vuosi on mennyt erittäin hyvin siihen nähden, että olemme aloittaneet uudenlaisessa toimintaympäristössä, jossa on uudet tilat ja uutta tekniikkaa, osa vielä muuttohetkellä viimeistelyä vailla. Kino Regina on siitä huolimatta tarjonnut huikeita elokuvakokemuksia läpi vuoden”, kertoo KAVIn esitystoiminnasta tulosaluepäällikkö Kirsi Raitaranta.

Teatterin ensimmäisenä toimintavuonna näytösten keskimääräinen kävijämäärä on kasvanut viime vuosista. Kino Reginan näytöksistä suosituimpia vuonna 2019 olivat sing-along-näytökset ja kinokonsertit. Teemasarjoista eniten yleisöä saivat Audrey Hepburnin, James Cameronin, Stanley Kubrickin ja Alfred Hitchcokin elokuvien sarjat. Katsojatilastojen kärjessä oli myös Kino Reginassa vierailleen Naoko Ogigamin retrospektiivi sekä elokuvaklassikoita ja kerrontatekniikoita esittelevä Elokuvataivas-sarja. Myös koko perheen elokuvat löysivät hyvin yleisönsä Oodissa.

”Kokonaiskävijämäärien kasvu loppuvuotta kohden kertoo siitä, että olemme saavuttaneet uusia yleisöjä. Erityisen iloinen olen siitä, että oma perusyleisömme ja ’filmihullut’ ovat löytäneet ohjelmistomme Kino Reginasta”, kertoo Raitaranta.

”Panostamme Kino Reginan ohjelmistossa laatuun ja elokuvahistorian monipuoliseen esittelemiseen. Suurten ohjaajanimien ja rakastettujen klassikoiden rinnalla tullaan edelleen näkemään myös pienemmän yleisön elokuvaa. Tänä keväänä tullaan näkemään runsaasti kinokonsertteja mm. Loud Silents ja Sibafest -festivaalien myötä. Yhteistyö kirjaston kanssa on tuonut uutta yleisöä seminaareihimme, joihin panostamme myös jatkossa. Myös ilmaistapahtumat, kuten Metropolis-kinokonsertti kansalaistorilla, ovat löytäneet hyvin yleisönsä”, kertoo Raitaranta.

Lue lisää La Stradan juhlanäytöksestä

Jaa artikkeli