Takaisin artikkeleihin

Ideoita riippumatosta satulatuoliin – millaisia istuimia Oodiin toivotaan?

15.11.2017

Helsingin Kaisa-kirjastossa oli syyskuussa istuinkysely, jossa oli mahdollista testata erilaisia istuimia ja antaa niistä palautetta. Tavoitteena oli saada suuntaviivoja siihen, millaisia tuoleja Oodiin hankitaan. Kyselyn tulokset ovat nyt selvillä, samoin hahmotelmat Oodin istuimista.

Oodin istuinkyselyyn vastasi lähes 200 ihmistä. Vastaajista suurin osa oli naisia, ja eniten vastauksia saatiin 19–25-vuotiailta. Silti vastaajissa riitti niin alle 15-vuotiaita kuin yli 70-vuotiaita.

Parhaat istua ja katsoa

Istuinkyselyssä pyydettiin arvioimaan istuimia niiden istumamukavuuden ja ulkonäön suhteen. Kukin tuoli edusti omaa istuintyyppiään; Oodiin ei välttämättä tule juuri samanlaisia tuoleja, vaan ominaisuuksiltaan ja ulkonäöltään samankaltaisia.

Suosituimpia Kaisa-kirjastossa testattavia tuoleja olivat istumamukavuudeltaan I, E ja K.

Tuoli I, Moderno-lepotuoli, suunnittelija Yrjö Kukkapuro.

Tuoli E, Moderno-keinutuoli, suunnittelija Yrjö Kukkapuro.

Tuoli K, Karuselli- nojatuoli, suunnittelija Yrjö Kukkapuro.

Ulkonäöltään suosituimpia olivat edellä esitellyt tuolit E ja I sekä istuin A.

Tuoli A, Domus nojatuoli, suunnittelija Ilmari

Vähiten suosiota saavuttivat erilaiset jakkarat ja baarituolityyppiset istuimet.

Ergonomialla on väliä – työnteossa

Kyselyssä saatiin tietoa myös siitä, miten eri toiminnot ja työtilat vaikuttuvat istuintoiveisiin.

Ehkä odotuksenmukaisesti työskentelyyn kaivattiin kunnon työtuoleja ja satulatuoleja. Enemmistö vastaajista kertoi opiskelevansa, työskentelevänsä ja myös kokoustavansa mieluiten istuen. Kyselyn avoimissa vastauksissa oli mainittu myös esimerkiksi säädettävä sähköpöytä, ja usein ylipäätään se, että työpiste olisi sopiva. Esimerkkejä vastauksista:

”Tärkeää on, että työskentelykorkeus on oikea.”
”Hyvä valaistus ja paikka laukulle.”
”Tuolin ulkomuodolla ei ole väliä, kunhan se on ergonominen eli riittävän matala.”

Moni makoilee kotona kirjan kanssa sohvalla tai sängyllä. Tämä näkyi myös vastauksissa, jossa kysyttiin, missä lukisi mieluiten kirjoja tai lehtiä, tai pelaisi pc- tai konsolipelejä. Lukijat haluaisivat rentoutua esimerkiksi ”löhöten”, ”riippumatossa kellien” ja usein myös keinutuolissa.

Keinutuoli ja esimerkiksi sohva saivat paljon mainintoja myös, kun vastaajien pyydettiin nimeämään ylipäätään suosikki-istuimiaan.

Oodissa voi työskennellä ja rentoutua

Istuinkyselyllä saatiin arvokasta tietoa kirjastonkäyttäjien toiveista. Oodin irtokalustesuunnittelu on tällä hetkellä vaiheessa, jossa kootaan dokumentteja kilpailutusta varten eli määritellään, minkä tyyppisiä kalusteita haetaan. Tarkat valinnat tehdään vasta kilpailutuksen jälkeen.

Se tiedetään jo, että monenlaisille istuimille on tarvetta.

Oodiin tarvitaan esimerkiksi erilaisia tavallisia tuoleja erilaisia istujia varten aulaan, lukusaleihin, saleihin, kokoustiloihin, asiakastietokoneiden ja Kaupunkiverstaan laitteiden käyttöä varten. Oodin ensimmäisen ja kolmannen kerroksen terasseille tarvitaan säätä kestäviä istuimia ulkokäyttöön. Osa varattavien kokoushuoneiden ja tilojen istuimista tulee olemaan päällekkäin pinottavia ja pöydät helposti siirrettäviä tilojen muunneltavuuden vuoksi.

Puiden ja suurien mattojen merkitsemille Oasis-alueille istuimiksi valitaan nojatuoleja. Ikkunoiden viereen tulee tuoliryhmiä pöytineen ja nojatuoleja. Lehtienlukualueelle tulee hyväselkänojaisia tuoleja. Lasten alueelle taas tulee erikokoisia pöytäryhmiä ja istuimia lapsille.

Oodin aulatilaan tulee tuoleja ja istuimia hetkittäistä istumista varten, 11 seisomakorkuista pistäytymiskonetta ja 12 hengen suuri pöytä istuimineen kirjaston digimateriaalien ja palveluiden esittelyä varten. Ensimmäisen kerroksen kokoussaliin tulee noin 200 istumapaikkaa, samoin elokuvateatteriin. Istuimia tarvitaan myös kirjaston ensimmäisen kerrokseen ravintolaan ja toisen kerrokseen kahvilaan. Toisen kerroksen eri tiloissa tulee olemaan istuimia pinottavista tuoleista sohviin. Näiden lisäksi pelkästään kolmanteen kerrokseen tarvitaan yli 300 istuinta.

Oodin toisen kerroksen erikoisuutena ovat 378,5 neliömetrin alueelle levittyvät istuskeluportaat. Oodissa tulee siis olemaan sopiva istuin jokaiselle kaupunkilaiselle.

Teksti: Jenni Saarilahti
Kuvat: Keskustakirjasto.fi

Lue myös aiemmat artikkelit:

Jäykkä, ihana ja klassikkotuoli vertailussa – Oodin istuinkysely kiinnostaa
Etätöissä kirjastossa

Jaa artikkeli