Takaisin artikkeleihin

Hitsipillit laulavat teräsportaitten saumoissa

28.3.2018

Liisa Joensuu/Tmi Magic Words

Kipinöitä, lieskoja ja savua. Näitä kaikkia on viime viikkoina nähty Oodin teräksisissä kierreportaissa. Menossa ovat mittavat hitsaustyöt, sillä 10 lohkossa työmaalle saapuneet portaat liitetään toisiinsa paksuilla hitsisaumoilla. Valkoisessa kaiteessa tummina pystyraitoina näkyvät saumat toki peittyvät maalausvaiheessa. Ensi vuonna tähän aikaan kirjaston asiakkaat liikkuvat jo tottuneesti portaissa ala-aulasta kolmanteen kerrokseen asti.

 

 

Oodin kierreportaat ovat paitsi vaikuttava myös erikoinen rakenne. Kokonaisuus koostuu kahdesta spiraalista, jotka näyttävät hieman dna-kierteeltä. Rakenne vaikuttaa roikkuvan ilmassa, sillä se ei tue itseään alhaalta eikä siinä ole myöskään tukipilaria keskellä. Taikatemppu tehdään tukemalla porraskokonaisuus välipohjien rakenteisiin.

– Vielä hitsausvaiheessa käytössä ovat väliaikaiset tuet, mutta niiden poistamisen jälkeen portaita kannattelevat välipohjat. Ratkaisu lisää osaltaan runkoon kohdistuvaa painoa, ja paino lisääntyy entisestään kirjaston käyttäjien mukana. Talon painuminen ja eläminen on otettu huomioon: kirjaston rakenteisiin on jätetty liikuntasaumoja, kertoo YIT:n työnjohtaja Janne Kurikka.

Hyvästä töitten suunnittelusta kertoo se, että koko porraskuilu on suojattu alhaalta ylös pressujen avulla omaksi teltakseen. Näin kokoamistyö hitsauksesta lähtevine hiukkasineen ei häiritse ympäristössä tehtäviä muita töitä, ja katkukin jää telttaan porraskuilun alueelle. Hitsaukset on tarkoitus saada valmiiksi huhtikuun alkuun mennessä.

Julkisivu saa verhouksen kuusipuusta

Huhtikuun puolella Oodin ulkonäkö alkaa muuttua silminnähden kahdestakin syystä: sisäänkäyntikerros saa julkisivulasinsa, ja rakennuksen ulkopintojen lopullinen verhoilu käynnistyy.

 

 

Pääsisäänkäynnin alue taipuvine muotoineen on haastava verhoiltava. Siinä missä suoremmat seinät voidaan verhoilla joutuisasti elementtien avulla, kaarevien pintojen peittämiseen on käytettävä kappaletavaraa, samoin erilaisten aukkojen pielissä. Talon itäpuolella puuverhous saa seurakseen alumiinilevyä.

 

 

Puuverhouksen materiaaliksi on valittu kuusi, kertoo rungosta ja julkisivuista vastaava työnjohtaja Janne Kurikka. Hän pitelee kuvassa verhouksen mallipalaa.

– Verhous koostuu rimoista, jotka kauempaa katsottuna näyttävät yhtenäisemmältä puupinnalta. Ennen asennuksen aloittamista materiaalille tehdään polttokoe. Palosuojamaalilla käsitelty puuerä altistetaan liekille, ja kokeessa tarkkaillaan, kuinka suojamaali estää puun hiiltymisen. Suojauksen on täytettävä määritellyt arvot. Julkisivu käsitellään jatkossa palosuojamaalilla noin neljän vuoden välein.

Puurakentaminen on Jannelle tuttua myös henkilökohtaisesti. Porvooseen nousi jokin aika sitten oma, vähän alle 250-neliöinen puutalotalo. Janne, 33-vuotias rakennusinsinööri, toimi niin arkkitehtina, pääsuunnittelijana kuin rakentajanakin. Kolme lasta ja viisi kissaa saivat tilaa temmeltää!

Johdot jäävät asennuslattian alle

Tässä vaiheessa etenkin toinen kerros paljastaa kirjaston ”hermot ja verisuonet” eli kaiken sen talotekniikan, joka peittyy seinien taakse ja asennuslattian alle.

 

 

Kirjastoon on tulossa ravintola ja kaksi kahvilaa, mutta toisen kerroksen pienryhmätilojen käyttäjät saavat myös oman keittiön. Sen sähkövedot ja sprinkleriputket jäävät pian asennuslattian alle. Toisen kerroksen valaisinasennukset sujuvat nekin reippaaseen tahtiin. Työ on tehtävä ennen asennuslattian paikoilleen laittoa, sillä se ei kestä saksinostimia.

 

 

Lueskeluun ja työskentelyyn tarkoitettu kaareva portaikko on puutöiden osalta lähes valmis. Maaliskuun puolivälin jälkeen siihen asennettiin kansivanereita, ja seuraavassa vaiheessa portaikko saa ylleen harmaan tekstiilimaton.

Kolmas kerros odottaa alakattoa

Lasten maailmassa kolmannen kerroksen pohjoispäässä valmistaudutaan valkoisen, kaartelevan alakaton asentamiseen. Kolmannen kerroksen keskimaille alkuvuodesta asennettu mallipala on hyväksytty ja työ etenee sen asentamisesta saatujen kokemusten pohjalta.

 

 

Lasten maailman katossa roikkuu nyt tihein välein eripituisia teräskeppejä, roikkoja, joiden varaan alakatto asennetaan. Se peittää vähitellen katon ilmastointiputket ja huoltosillan.

 

 

Sisätöitten alettua kolmannen kerroksen mittavia laseja varjellaan naarmuilta ja likaantumiselta. Ikkunat pölysuojataan kelmulla, ja niiden alaosat peitetään EPS-levyillä. Työskentely on siten hieman huolettomampaa.

Työmaahuumori kukkii Oodissakin

Näinä aikoina sisätiloissa tarvitaan puun ja vanerin työstämiseen tarkoitettuja laitteita, joten esimerkiksi sirkkeli soi tämän tästä. Sahanpurun määrä voisi olla melkoinen, mutta sitä hallitaan kerroksiin sijoitetuilla leikkauspisteillä, teltoilla, joiden ovi suljetaan työn ajaksi.

 

 

Työt sujuvat sukkelammin, kun mukana on sopivasti huumoria. Alihankkija on nimennyt leikkuupisteensä VIP-tiloiksi.

 

 

Työmaa on täynnä sääntöjä, mutta niitäkin voidaan toisinaan tarkastella huumorin silmälasien läpi.

 

 

Jaa artikkeli