Takaisin artikkeleihin

Cool ja hip kirjastotäti?

13.4.2011

Kirjastonhoitajan ammatti ei kenties vielä ole suomalaisen nuorison ajatuksissa kaikkein cooleimpien ammattien joukossa, mutta trendikkyys ja suosio odottavat aivan nurkan takana. Ehkäpä Helsingin keskustakirjaston nurkan takana!

Viime vuosina kirjastonhoitajan imago on kokenut mullistuksen erityisesti ulkomailla. The New York Sun esitteli muutama vuosi sitten brooklynilaisen Desk Set -ryhmän, joukon pari-kolmekymppisiä kirjastotyöntekijöitä, jotka säännöllisesti kokoontuvat kuppiloihin tapaamaan toisiaan ja suunnittelemaan bileitä. Perinteistä tiukkanutturaisen kirjastotantan roolia tietoisesti rikkova nuori kirjastokansa muun muassa tarjoilee dance partyissaan lempikirjailijoidensa lempidrinkkejä. Brooklynissa hengaavat kirjastonhoitajat ovat saaneet aikaan suoranaisen buumin: kirjastoalan ammatti ei amerikkalaisten keskuudessa olekaan enää pölyn kuorruttama fossiiliduuni.

San Diegossa Kaliforniassa  American Library Association on ryhtynyt pohtimaan sitä, kuinka kirjastot, joiden työntekijät ovat pian eläköitymässä, pysyisivät mukana nuorten asiakkaiden elämänmenossa. Ratkaisuna on ollut nuorempien, tyylitietoisten kirjastonhoitajien palkkaus. Ajatuksena on, että nuoriso kysyy helpommin neuvoa työntekijöiltä, joihin he itse voivat jollain lailla samastua. On siis innolla ryhdytty värväämään tatuoituja, lävistettyjä ja rastapäisiä kirjastonhoitajia. Mottona on: ”Cool teknologia – coolit ihmiset!” Teinejä on saatu houkuteltua lukutapahtumiin uusien ”hyvien tyyppien” ohjaamina.

Haastetta tähän operaatioon antaa toki – niin Amerikassa kuin muuallakin maailmassa – se, että henkilökuntaa on jatkuvasti kirjastoalalla jouduttu vähentämään, joten kilpailutilanne työttömien konkareiden ja uusien, nuorten kirjastonhoitajien välillä on joskus kovaa. Nuoret työntekijät ovat myös kertoneet työpaikalla vallitsevasta sukupolvikuilusta, sillä monet vuosikausia kirjastohommia paiskineet veteraanit eivät aina ole samalla aaltopituudella nuoremman ja teknotietoisemman väen kanssa.

Tulevaisuuden kirjastossa varmasti tarvitaan sekä pitkän työhistorian omaavia kirjastoalan ammattilaisia että uutta, luovaa ja innovatiivista verta. ”Coolius” myös muuttuu ajan myötä – ehkäpä moni nykyinen ”veteraani” oli omana aikanaan uraauurtava tyylirikkoja. Eri-ikäisten yhteistyö voi olla hyvinkin rikasta ja hedelmällistä – jopa hip!

Jaa artikkeli