Takaisin artikkeleihin

Ääreen – interaktiivisia delfiiniparvia ja animaatioita Oodissa

20.9.2021

Ääreen on taideprojekti, joka esittää lokakuun ajan vuorovaikutteista, dokumentaarista animaatiota ja tuo nähtäville uutta kotimaista ja kansainvälistä animaatiotaidetta. Projekti yhdistää näyttelyissä, näytöksissä, keskusteluissa ja haastatteluissa ennakkoluulottomasti eri alojen asiantuntijoita ja tuo monitaiteisia elämyksiä laajan yleisön koettavaksi.

Ääreen alkoi viime syksynä teoshaulla, jossa etsittiin vuorovaikutteista, dokumentaarista animaatiota toteutettavaksi Oodin Kuutio-tilassa. Saaduista ehdotuksista asiantuntijajury valitsi toteutukseen Leena Pukin ja Karoliina Paapan teoksen ”Toisen nahoissa. Syväluotaus – millaista on uida delfiiniparven keskellä?”  Taiteilijoiden tavoitteena on kääntää delfiinin kokemusmaailma ihmiskatsojalle ymmärrettävään muotoon ja tarjota immersiivinen taidekokemus, joka lisää empatian kokemusta.  AVEKin tukemaan teokseen pääsee tutustumaan Oodin Kuutiossa 7.-31.10.

Lokakuussa animaatio valtaa myös Oodin aulan suuret esityspinnat, joilla esitetään Animaatiokillan kuratoimia animaatioita ja Aalto-yliopiston opiskelijoiden kokeellisia animaatioita. Aalto-yliopiston animaation maisteriohjelman ja sivuaineen opiskelijoiden animaatioihin pääsee tutustumaan erikoisnäytöksissä 28.-31.10. Lisäksi järjestetään animaatioaiheisia työpajoja lapsille ja nuorille.

Ääreen tarjoaa aiheeseen liittyvää ohjelmaa joka lokakuun torstai. Keskusteluissa ja haastatteluissa tekijät kertovat teostensa taustoja ja avaavat dokumentaarisen animaation maailmaa. Keskusteluita ja luentoja järjestetään sekä etänä että paikan päällä Oodissa.

Ohjelma:

Näyttelyt: 

Kuutio: Toisen nahoissa Syväluotaus – millaista on uida delfiiniparven keskellä?

Oodin toisen kerroksen Kuutio-tilassa toteutetaan 7.-31.10. osana Ääreen-taideprojektia Leena Pukin ja Karoliina Paapan teos ”Toisen nahoissa. Syväluotaus – millaista on uida delfiiniparven keskellä?” (2021). AVEKin tukema teos on interaktiivinen animaatio, joka esitetään Kuutio-tilan kahdelle seinälle. Animaatioon liittyy kaikuluotaava äänimaisema, jonka voi tuntea myös kehollisesti tilassa.

Aulan projisiopinnat: Animaatiokillan kuratoima animaationäytös 

Lokakuun ajaksi kirjaston ala-aulan esityspinnat muuttuvat animaationäyttelyksi, kun Animaatiokilta ja Aallon animaatio-opiskelijat esittelevät teoksiaan.

Torstaikeskustelut: 

7.10. klo 18 Instalive Ääreen Artist talk: Leena Pukki ja Karoliina Paappa

14.10. klo 18-19:30  Zoom Ääreen Master class: Uri Kranot (ANIDOX, Tanska)

21.10. klo 18  Instalive Ääreen Artist talk: Animaatiokilta

28.10. klo 14-16 Ääreen viettää kansainvälisen animaation päivää: 

14-16 Paneelikeskustelu animaation ja dokumentin suhteesta.   
Paneelin puhujat: Ami Lindholm, Leena Kilpeläinen, Reetta Neittaanmäki, Reetta Aalto. Vetäjä: Outi Rousu. Yhteistyössä Dokumenttikillan kanssa.

16:30 Turku Animated Film Festivalin kuratoima animoitujen dokumenttien näytös Kino Reginassa. Vapaa pääsy.

19.10 ja 22.10 Syyslomaviikolla animaatiotyöpajoja alakokoululaisille 

Työpajassa tutustutaan yhdessä animaation tekemiseen. Pajan aikana toteutetaan stop motion –animaatio, jossa mahdotonkin voi näyttää mahdolliselta. Aiempaa kokemusta animaation tekemisestä ei tarvita. Pajat ovat maksuttomia.

Työpajojen lisätiedot ja ilmoittautuminen. 

Aalto-yliopiston opiskelijoiden animaationäytökset

Aalto-yliopiston animaation maisteriohjelman ja sivuaineen opiskelijoiden animaatioihin pääsee tutustumaan Ääreen-erikoisnäytöksissä 28.-31.10.
Paikka: Oppimistila 2, 2, krs.

Näytösajat:
to 28.10. klo 17 ja klo 18
pe 29.10. klo 17 ja klo 18
la 30.10. klo 13, 14 ja 15
su 31.10. klo 13, 14 ja 15

Löydät tarkemmat tapahtumatiedot myös täältä:
Keskustakirjasto Oodin tapahtumakalenteri.

Ääreen on immersiivistä animaatiota ja dokumenttia yhdistävä taideprojekti keskustakirjasto Oodissa. Tavoitteena on tukea ja kannustaa dokumentaarisesta animaatiotaiteesta kiinnostuneita taiteilijoita ja luoda toimivia mediataiteen esityskäytäntöjä kirjastokontekstiin. Ääreen yhdistää ennakkoluulottomasti eri alojen asiantuntijoita ja tuo monitaiteisia elämyksiä laajan yleisön koettavaksi.

Ääreen on Taiteen edistämiskeskuksen, keskustakirjasto Oodin, Turku Animated Film Festivalin, Animaatiokilta ry:n, Taiteilijajärjestö MUU ry:n, Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskuksen AVEKin, Aalto-yliopiston, tanskalaisen ANIDOX-foorumin, Kansallisen audiovisuaalisen instituutin Kavin ja  Dokumenttikillan yhteishanke.

Lisätietoja:

Sanna Huttunen
erikoiskirjastonhoitaja, keskustakirjasto Oodi
sanna.m.huttunen(a)hel.fi, Puh. 040 186 3042

Annika Dahlsten
läänintaiteilija, Taiteen edistämiskeskus
annika.dahlsten(a)taike.fi, Puh. 02 9533 0907

Jaa artikkeli