Tillbaka till artiklar

Ääreen – interaktiva delfinflockar och animation i Ode

20.9.2021

Ääreen är ett konstprojekt som under oktober presenterar interaktiv, dokumentäranimation och synliggör ny inhemsk och internationell animationskonst. Projektet för fördomsfritt samman experter från olika områden genom utställningar, uppträdanden, samtal och intervjuer, och ger den stora publiken möjligheten att uppleva flerkonstnärliga verk.

Ääreen startade i fjol höstas då en sökning efter en interaktiv dokumentarisk animation för att förverkligas i Kuben på Ode anordnades. Av förslagen som erhölls valde expertjuryn Leena Pukkis och Karoliina Paappas verk ”Toisen nahoissa. Syväluotaus – millaista on uida delfiiniparven keskellä?”(I en annans skinn. En djuplodning – hur känns det att simma i mitten av en flock delfiner?). Konstnärernas mål är att översätta delfinernas tillvaro till något som människor kan förstå och att bjuda på en immersiv konstupplevelse som ökar på vår empati. Man kan bekanta sig med verket, som har understöd av AVEK, i Kuben 7.-31.10.

På de stora presentationsytorna i Odes aula visas också i oktober animationer som kuraterats av Animaatiokilta och experimentella animationer från Aalto-universitetets studerande. Animationer som skapats av studerande i Aalto-universitetets magisterprogram för animation och av biämnesstuderande kan man bekanta sig med under specialvisningar 28.-31.10. Dessutom ordnas animationsrelaterade verkstäder för barn och unga.

Ääreen erbjuder varje torsdag i oktober program relaterat till temat. I diskussioner och intervjuer berättar upphovsmännen om bakgrunden till sina verk och öppnar den dokumentariska animationens värld. Diskussioner och föreläsningar ordnas både på distans och på plats i Ode.

Program:

7.10  Ääreen Artist talk: Leena Pukki och Karoliina Paappa

14.10  Ääreen Master class: Uri Kranot (ANIDOX, Danmark)

21.10  Ääreen Artist talk: Animaatiokilta

28.10  Ääreen firar internationella animationsdagen

14-16 Paneldiskussion om förhållandet mellan animation och dokumentär
Paneldeltagarna: Ami Lindholm, Leena Kilpeläinen, Reetta Neittaanmäki, Reetta Aalto. Ordförande: Outi Rousu. I samarbete med Dokumenttikilta.

16:30  Uppvisning av dokumentäranimationer på Kino Regina kuraterade av Turku Animated Film Festival

Närmare information om evenemang och tidtabeller anmäls senare på centrumbiblioteket Odes evenemangskalender.

Gå till Odes evenemangskalender

Ääreen är ett samarbetsprojekt mellan Centret för konstfrämjande och centrumbiblioteket Ode. Projektet förverkligas i samarbete med Turku Animated Film Festival, Animaatiokilta ry, Konstföreningen MUU ry, Centralen för audiovisuell kultur AVEK, Aalto-universitetet, Nationella audiovisuella institutet KAVI och det danska ANIDOX forum.

Tilläggsinformation:

Sanna Huttunen
specialbibliotekarie, centrumbiblioteket Ode
sanna.m.huttunen(a)hel.fi, tel. 040 186 3042

Annika Dahlsten
länskonstnär, Centret för konstfrämjande
annika.dahlsten(a)taike.fi, tel. 02 9533 0907

Dela artikeln