Takaisin artikkeleihin

Seminaari: Elokuvakäsikirjoittamisen historia

18.10.2021

Kino Regina, Suomen näytelmäkirjailijat ja käsikirjoittajat ry, Aalto-yliopisto ja keskustakirjasto Oodi järjestävät yhteistyössä lauantaina 23.10. klo 11.00–15.00 seminaarin aiheesta elokuvakäsikirjoittamisen historia. Seminaarissa kuullaan puheenvuoroja tutkijoilta, asiantuntijoilta ja tekijöiltä. Seminaarissa julkistetaan myös tv- ja elokuva-Sylvien ehdokkaat. Seminaari on osa Suomen käsikirjoittajat 100 -teemasarjaa, ja se järjestetään Kino Reginassa.

Seminaarin ensimmäisellä puoliskolla kuullaan kolme asiantuntijaesitelmää, jotka avaavat merkittäviä tekijöitä ja teoksia elokuvakäsikirjoittamisen historiassa. Esitelmien jälkeen on varattu aikaa kysymyksille ja keskustelulle.

Tauon jälkeen ohjelma jatkuu Sylvi-ehdokkaiden paljastuksella. Sylvi-palkinto jaetaan viime vuoden parhaalle tv- ja elokuvakäsikirjoitukselle. Suomen näytelmäkirjailijat ja käsikirjoittajat ry on jakanut vuodesta 1985 lähtien Sylvin näytelmäpalkinto Lean sisarpalkintona. Sylvi-palkinto on jaettu viimeksi vuonna 2015, jolloin sen sai Karoliina Lindgren elokuvakäsikirjoituksesta Armi elää! Nyt palkinto jaetaan ensimmäisen kerran myös parhaalle tv-käsikirjoitukselle. Sylvi-palkinnot jaetaan Suomen näytelmäkirjailijat ja käsikirjoittajat ry:n juhlaseminaarissa marraskuussa.

Sylvi-ehdokkaiden paljastamisen jälkeen seminaari jatkuu teemalla Muuttuva käsikirjoittajuus, jonka alla kuullaan puheenvuoroja ja keskusteluita alan ammattilaisilta. Kirjailijat eri sukupolvista kokoontuvat keskustelemaan ammattinsa keskeisistä aiheista.

Tapahtumaan on vapaa pääsy!

Seminaariohjelma

Klo 11.00 Pohjalaisia / Antti Alanen

Klo 11.30 Juurakon Hulda Suomessa ja Amerikassa / Raija Talvio

Klo 12.00 ”Ihanteellinen unelmakauppias” – Mika Waltarin vuosikymmenet elokuvakäsikirjoittajana. / Risto Raitio

Kysymyksiä ja keskustelua

Klo 12.30–13.15 Tauko

Klo 13.15 Sylvi-ehdokkaiden julkistaminen

Klo 13.45 Muuttuva käsikirjoittajuus — keskustelussa kirjoittajia eri vuosikymmeniltä:

Klo 13.50 60-luvun uusi aalto ja käsikirjoittaja
Puheenvuoro Marja-Leena Mikkola (Käpy selän alla) ja haastattelussa Lasse Naukkarinen (Kesäkapina). Moderaattoreina toimivat Raija Talvio ja Antti Alanen.

Klo 14.20 Käsikirjoittajan monet roolit
Paneelikeskustelussa Kaisa Rastimo, Jari Olavi Rantala, Karoliina Lindgren ja Oona Haapaniemi. Keskustelua moderoi Jemina Jokisalo.

Jaa artikkeli