Takaisin artikkeleihin

Rivien välistä -tapahtumat innostavat nuoria lukemaan

28.1.2020

Helsingin kaupunginkirjasto järjestää Oodin Kino Reginassa Rivien välistä -tapahtuman, jolla innostetaan nuoria lukemaan esitystaiteen keinoin. Kaikille helsinkiläisille 7.-luokille tarkoitetut esitykset houkuttelevat tarinoiden pariin yhdistämällä kuva-, ääni- ja videomateriaalia sekä tietysti kirjoja.

Rivien välistä -esitykset kestävät koko maaliskuun ja valittavana on neljä erilaista esitystä, joissa tarinan lomassa esitellään nuorille suunnattuja kirjoja.

– Rivien välistä -tapahtuma haluaa kannustaa nuoria tarinoiden äärelle, koska siitähän lukemisessa on kysymys. Löytää tarinoita, jotka liikuttavat tai koskettavat itseä jollakin tapaa. Kun juuri se itselle sopiva kirja löytyy, voi lukeminen avautua ihan uudella tavalla, kertoo Helsingin kaupunginkirjaston teatteri-ilmaisun ohjaaja Minna Rimpilä.

Lukemaan innostamisen ohella Rivien välistä -tapahtuman tavoitteena on, että Helsingin keskustakirjasto Oodi tulisi samalla tutuksi mahdollisimman monelle 7.-luokkalaiselle.

– Oodin Kino Regina tarjoaa hyvät puitteet toteuttaa nuorille suunnatut kirjavinkkaukset uudentyyppisellä ja ajankohtaisella tavalla. Oodi on kaupunkilaisten yhteinen olohuone ja tekemisen paikka, ja toivottavaa on, että sen tarjoamia mahdollisuuksia oppisi hyödyntämään mahdollisimman moni nuori helsinkiläinen asuinalueesta riippumatta, kertoo Rimpilä.

Lukutaito on Suomessa maailman kärkiluokkaa, mutta kirjat joutuvat kilpailemaan ajankäytöstä somen, pelien, videoiden ja muiden uudempien viihdemuotojen kanssa. Myös lukemisen tavat ovat muuttuneet. Pitkät kirjoitetut tekstit eivät välttämättä enää houkuttele, koska tarjolla on usein nopeampi keino sisäistää sama asia. Toisaalta uudet viihdemuodot myös osaltaan tukevat nuorten lukemista.

– Nykytekniikka mahdollistaa ihan uudenlaisen kanssakäymisen ja tarinoiden kokemisen yhdessä muiden kanssa. Esimerkiksi somen kautta nuorten on aiempaa helpompi jakaa lukukokemuksia ja parhaita kirjavinkkejä tuttujen ja tuntemattomien kanssa. Tällöin perinteisesti vähän yksinäisenä harrastuksena pidetty lukeminen saa monenlaisia sosiaalisia ulottuvuuksia, kertoo Helsingin kaupunginkirjaston pedagoginen informaatikko Piia Bågman.

Tapahtuman toteuttajat kokevatkin tärkeänä, että nuorille on tarjolla heille sopivia ja kiinnostavia tarinoita ja että lukemiseen innostetaan heille tutuilla keinoilla.

– Kaikkia meitä kiinnostavat tarinat ja niitähän kirjat ovat pullollaan. Kirjankansien väliin mahtuu parhaimmillaan kokonaisia maailmoja ja kohtaloita, joita lukemalla jokainen meistä voi harjoitella monenlaisia taitoja varsinaista elämää varten. Ja mitä paremmin me ymmärrämme ja ilmaisemme itseämme, sitä helpompi meidän on kuulua ja kiinnittyä yhteiskuntaan. Ja nuorille jos kenelle soisi tämän onnistuvan. Tähän myös Helsingin kaupunginkirjaston Rivien välistä -tapahtuma pyrkii, kertoo Rimpilä.

Rivien välistä -tapahtumat järjestetään Oodissa 3.–27.3.2020. Helsingin koulujen 7. luokat voivat ilmoittautua tapahtumiin 7.2.2020 saakka Kultus-verkkopalvelussa.

Ilmoittaudu Rivien välistä -tapahtumiin

Jaa artikkeli