Pian 20-vuotias helsinkiläinen taidetta, teknologiaa ja aktivismia esittelevä Pikseliähky-festivaali tarkastelee kesäkuun ohjelmistossaan keinoja selviytyä psykologisista, sosiaalisista ja ekologisista romahduksista. Viikon mittaisella festivaalilla on oma radiokanava, mediataidetta, luentoja ja kokeilevaa keittiötä.
Tämänkesäistä tapahtumaa johtavat taiteilija–kulttuurituottaja Andrew Gryf Paterson ja kirjailija–dramaturgi Laura Gustafsson. Temaattinen kokonaisuus #Burn____ käsittelee mielenterveyttä, sosiaalista oikeudenmukaisuutta ja yhteiskunnallisia kamppailuja sekä ympäristötuhoa ja resilienssiä.
Mukana on installaatioita, radio-ohjelmaa, esityksiä, työpajoja ja esitelmiä, jotka toteutuvat vaihtelevasti liveyleisön edessä ja/tai verkossa. Esimerkki online-ohjelmistosta ovat esseisti Silvia Hosseinin ja Laura Gustafssonin keskustelut, joissa tarkastellaan ohjelmistosta nousevia aiheita ja sisältöjä tarkemmin. Keskusteluja voi kuunnella Radio Helsingistä ja festivaaliradiosta.
Yhteisjohtaja Laura Gustafsson kirjoittaa:
”Rajapintojen, muodonmuutosten ja hajoamisen teemat yhdistävät teoksia, ja monet niistä kurottavat kohti toipumista. Ohjelmiston teokset ja teot pyrkivät rakentamaan mielekkäämpää tulevaisuutta järjestelemällä uudelleen nykyhetken dystooppisia palikoita ja hoivaamalla tuntemamme todellisuuden halkeamista puskevia rikkaruohoja. Dakarilaisen taiteilijan Babacar Traoren teokset käsittelevät jälkiä, joita kulttuurimme jättää. Festivaalilla tarkastelemme näitä jälkiä muun muassa Saamenmaalla, jossa turismi ja ilmastokriisi tuhoavat jäkälää, hylätyillä turkistarhoilla sekä omaan ihoon piirtyneiden haavojen kautta.”
Vuosi lukemattomia etätapaamisia ja ruudun tuijottamista johtivat siihen, että Pikseliähky, hybridiradion edelläkävijä, päätyi palaamaan yhteen vanhimmista etäisyyden mahdollistavista median muodoista. Radio tuntuu tässä ajassa toimivalta keinolta tuoda yhteen paikalliset ja kansainväliset osallistujat kokoontumis- ja liikkumisrajoitukset huomioivalla tavalla. Festivaalilla onkin mittava ääniohjelmisto, jossa kuullaan mm. podcasteja, kenttänauhoituksia, nousevia äänitaiteilijoita, radioon sovitettua livestriimiä tapahtumista ja tekijähaastatteluja. Ohjelmaa voi seurata netistä, mutta festivaaliviikon ajan yleisön on myös mahdollista kuunnella Pikseliähkyn omaa FM-kanavaa Oodin ympäristössä. Oma radio siis mukaan (ORM) eikä piknikviltistäkään ole haittaa.
Festivaalin kotisivu: https://festival.pixelache.ac/