Tillbaka till artiklar

Pikseliähky kommer till Ode i början av juni

28.5.2021

Pikseliähky festivalen i Helsingfors 2021 leds av konstnär-arrangören Andrew Gryf Paterson och författaren Laura Gustafsson i centrumbibliotek Odes utrymmen – både inomhus och utanför biblioteket, under bibliotekets tak och på webben, från den 6. till den 13. juni 2021.

Den snart 20-år gamla Pikseliähky festivalen i Helsingfors är en plattform för banbrytande och växande konst, design, forskning och aktivism. Denna sommar kommer festivalen att utforska sammanfall och kollaps från psykologiska, sociala, resiliensbyggande och klimatrelaterade synvinklar och under den sju dagar långa festivalen får besökarna njuta av en lokal radiostation, direktsändningar på webben, media, konst, föreläsningar, frisyrer, experimentell matlagning och mycket mer.

Festivalens tema är  #Burn____ och dess mål är att locka till sig bidrag som funderar över psykisk hälsa, social solidaritet, samhälleliga kamper och ekologiska kriser.

Programnumren har valts genom öppna inbjudningar, direkta förfrågningar och samarbeten och de erbjuder ett brett sortiment av lokala och internationella insatser i  formen av platsspecifika konstverk, radio- och audiovisuella föreställningar, online- och offline-verkstäder och presentationer. Festivalen samlar allt som allt verk och medverkandet av över 80 konstnärer.

En av festivalens speciella höjdpunkter är diskussionerna mellan essäisten Silvia Hosseini och Laura Gustafssons, som på Radio Helsinkis frekvenser kommer att diskutera och kommentera samtalsämnen som uppkommit under festivalens gång.

Festivalchefen Laura Gustafsson skriver:

”Verken bildar en helhet kring teman som gränssnitt, omvandling, nedbrytning som försöker återhämtas. Programmet och dess verk försöker bygga en mer gemytlig framtid genom att omorganisera nutidens dystopiska byggblock och genom att vårda om det ogräs som spräcker och splittrar  den verkligheten som  vi känner till den idag. I sina verk behandlar konstnären Babacar Traore från Dakar de spår som vår kultur lämnar efter sig. Under festivalen granskar vi dessa spår på sameland, där turismen och klimatförändringen förstör lavar, genom övergivna pälsfarmar och sår som lämnat spår på huden.”

Ett år av otaliga distansmöten och stirrande på rutan ledde till att Pikseliähky, en av hybridradions pionjärer, hamnade återgå till en av de äldsta medel som möjliggör att hålla avstånd. Därför känns Radion i dessa tider som ett välfungerande sätt föra lokala och internationella deltagare tillsammans beaktandes begräsningarna gällande allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.

Festivalen erbjuder ett omfattande ljudprogram, där du kan lyssna på t.ex. poddar, fältinspelningar, ljudkonstnärer, en radioanpassad direktsändning på webben av evenemang och författarintervjuer. Programmet kan ses online, men under festivalveckan är det också möjligt för publiken att lyssna på Pikseliähkys egna FM-kanal runt Ode. Så ta med din egna radio (ERM) och e picknickduk är ju aldrig fel.

Hemsida: https://festival.pixelache.ac/

 

Dela artikeln