Takaisin artikkeleihin

Pese käsiäsi, yski oikein

12.3.2020

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ohjeistaa kaikkia suomalaisia koronaviruksen varalta: pese käsiäsi ja yski oikein. Viranomaisnäkemyksen mukaan Suomessa on vähäinen riski saada tartunta. Yleisötilaisuuksien rajoittamiseen ei ole syytä ja toistaiseksi tapahtumat pidetään suunnitellusti. Tilanne voi kuitenkin muuttua, ja kehotamme seuraamaan viranomaisohjeita ja THLn viestintää.

Suomessa ja Helsingin kaupungilla on koronavirukseen hyvät varautumissuunnitelmat.  Koronavirus tarttuu ihmisestä toiseen pääasiallisesti pisaratartuntana lähikontaktissa. Virustartuntoja voidaan ehkäistä hyvällä käsihygienialla. Suurin riski tartunnalle syntyy, kun tartunnan saanut yskäisee lähiympäristöön.

Yski oikein:

  • Jos yskittää, yski nenäliinaan tai hihaasi.
  • Älä yski kämmeneesi koskaan.
  • Laita nenäliina sekajätteisiin.

Pese käsiäsi:

  • Pese käsiäsi usein.
  • Paras tapa pestä kädet on käyttää lämmintä vettä ja nestesaippuaa.
  • Käytä alkoholipitoista käsihuuhdetta, jos pesu vedellä ja nestesaippualla ei ole mahdollista.

Vältä kättelyä:

  • Tervehtimisen voi tehdä kättelyn sijaan vaikka päätä nyökkäämällä. Hymyillään kun kohdataan.

Koronavirusneuvonta helsinkiläisille arkisin numerossa 09 310 10024

Helsinki on käynnistänyt kaupunkilaisille tarkoitetun koronaviruspuhelinneuvonnan. Palvelu on tarkoitettu helsinkiläisille, jotka kokevat altistuneensa koronavirukselle tai jotka oireiden perusteella arvelevat saaneensa tartunnan. Numeroon voi soittaa myös, jos omaisen altistuminen tai oireet huolettavat. Sairastuneiden oireita ovat olleet kuume, yskä, hengenahdistus, lihaskivut ja pääsärky.

Uuden neuvontapalvelun numero on 09 310 10024. Puhelinnumerossa palvellaan helsinkiläisiä arkisin kello 7–20. Iltaisin kello 20 jälkeen ja viikonloppuisin helsinkiläisiä neuvoo koronavirustartuntaan liittyvissä asioissa Päivystysapu, p. 116 117.

Helsingin kaupunki noudattaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen  ja muiden viranomaisten ohjeita koronavirukseen varautumisesta.

Lisätietoja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilta

Jaa artikkeli