Takaisin artikkeleihin

Oodin robotit auttavat työn tekemisessä

12.11.2018

Mikro-Väylän toimistolla metallinen robottikäsi poimii kirjan liukuhihnalta ja hyllyttää sen vieressä seisovaan kirjahyllyyn. Toimitusjohtaja Miika Vacker näyttää, kuinka käsi osaa kääntää kirjan aina niin, että se menee hyllyyn oikein päin. Mistä ihmeestä on kyse?

Keskustakirjasto Oodiin suunnitellaan logistista mallia, jossa lainausautomaatin tyhjennyksen hoitavat robotit. Uudenlaisen innovaatiokumppanuusprojektin toteuttaa Helsingin kaupunginkirjasto yhdessä Mikro-Väylän kanssa. Kehitystyötä on tehty jo pari vuotta. Vuoden alussa hanke oli vielä paperilla. Nyt Mikro-Väylän tiloissa liikkuu jo ketterä mobiilirobotti, joka osaa navigoida itsensä oviaukoista läpi, viestii valoilla ja tulevaisuudessa ehkä myös puheella.

Projektipäällikkö Romeo Pulli kertoo, että näillä näkymin robotit saapuvat Oodiin keväällä. Toteutuessaan robotiikka automatisoi yksitoikkoista logistiikkaa, joka nyt tehdään käsin palautusautomaatilla kirjaston kellarikerroksessa. Täysien kirjalaatikoiden automatisoitu siirto yläkertaan vapauttaa kirjastoammattilaiset tekemään töitä asiakkaiden parissa.

Oodiin hankitaan kaksi robottikättä ja kolme itsenäisesti kulkevaa mobiilirobottia.  Kellarissa työskentelevät robottikädet osaavat hyllyttää palautuvia kirjoja suoraan erityisvalmisteiseen kirjahyllyyn. Hyllyyn laitetaan materiaalia joka ei aakkostamista kaipaa, kuten bestseller-kokoelman kirjoja.

Kun asiakas palauttaa kirjan, sen matka palautusautomaatilta takaisin kolmannen kerroksen kirjataivaaseen automatisoidaan. Ensimmäisessä kerroksessa sijaitseva palautusautomaatti kuljettaa liukuhihnalle asetetut kirjat kerroksen alemmas kellarikerrokseen hihnaa pitkin. Normaalisti automaatti lajittelee kirjan liukuhihnalta oikeaan laatikkoon esimerkiksi sen mukaan onko kyseessä lastenkirja tai aikuisten dekkari.

Kun laatikko täyttyy, kuvaan astuvat pienet, sympaattiset mobiilirobotit eli vihivaunut. Neliönmallisia robotteja käytetään esimerkiksi teollisuudessa. Robotti poimii täyden laatikon  ja kutsuu itselleen henkilökunnan hissin. Jos hississä on ihminen, hän pääsee vielä haluamaansa kerrokseen, mutta sen jälkeen hissi antaa robotille etuajo-oikeuden. Robotti liikkuu itsenäisesti hissiin ja matkaa kirjalaatikon kanssa kolmanteen kerrokseen. Mobiilirobotit ovat oivia kuormajuhtia. Yksi mobiilirobotti pystyy kantamaan 200 kilogrammaan asti kuormaa, eli kirjalaatikot ja hyllyt siirtyvät helposti kerrosten välillä.

Robotti “näkee” siihen asennetuilla useilla sensoreilla ympäristönsä. Se osaa väistää huonekaluja ja ihmisiä. Jos sen eteen kävelee ihminen, se pysähtyy ja laskee itselleen uuden reitin. Robottiin on ohjelmoitu kerroksen pohjakartta, jonka mukaan se osaa väistää kiinteät esteet kuten hyllyt tai kerroksen elävät puut. Robotti tietää mihin kirjalaatikko täytyy kuljettaa Kirjataivaassa ja suuntaa kohti tätä telakkaa. Päästyään perille se jättää täyden laatikon henkilökunnan tyhjennettäväksi, poimii tyhjiä laatikoita mukaansa ja palaa takaisin kellariin.

Mobiiliroboteille on luvassa vielä asiakkaiden nimikilpailu. Jäämme odottamaan minkä nimisiä apureita hyllyjen välissä tulee liikkumaan.

Jaa artikkeli