Takaisin artikkeleihin

Oodin kierreportaiden taideteos koettavissa verkossa

12.1.2021

Oodin yleisöportaikkoon sijoittuva teos ”Omistuskirjoitus” on laajentunut Oodin verkkosivuille. Taiteilija Otto Karvosen suunnittelema sähköinen lisäosa tuo teoksen nyt entistä laajemman yleisön ulottuville. Lisäosa sisältää teoksen sanat kymmenellä eri kielellä sekä ääneen luettuna.

”Omistuskirjoitus on vahvasti visuaalinen, suomenkielinen teos, joka sijoittuu kirjaston portaikkoon. Valitettavasti tämä rajaa taidekokemuksen ulkopuolelle monet näkö- ja liikuntarajoitteiset sekä suomen kieltä taitamattomat. Halusin tuoda tilanteeseen parannuksen ja tutkia yleisemminkin, millä tavoin esteettömyyttä ja saavutettavuutta voisi soveltaa julkiseen taiteeseen”, Karvonen kertoo.

Otto Karvosen teos on omistuskirjoitus kirjaston kävijöille – ja kaikille niillekin, jotka eivät käy kirjastossa. Teokseen kerättiin omistuskirjoituksia julkisella kampanjalla, jossa kuka tahansa sai ehdottaa, kenelle kirjasto tulisi omistaa. Teos muistuttaa, että kirjasto kuuluu aidosti kaikille, riippumatta syntyperästä, iästä, varallisuudesta tai mistään muustakaan seikasta. Kirjasto toimii sen hyväksi, että perustavat ihmisoikeudet, kuten oikeus tietoon ja sananvapaus toteutuvat kaikille yhtäläisinä.

Oodin yleisöportaikkoon maalatut sanat valitsi taiteilijan kokoama raati. Sanojen keskinäinen järjestys on muodostunut sattumanvaraisesti, eikä teoksella ole mitään varsinaista lukusuuntaa. Toisiaan lähekkäin olevien sanojen kesken saattaa muodostua erilaisia yhteyksiä ja rinnastuksia, mutta niistä jääköön vastuu katsojalle.

Tutustu Omistuskirjoitus-teokseen verkossa

Jaa artikkeli