Takaisin artikkeleihin

Oodin henkilökunta lähtökuopissa

28.9.2018

Teksti ja kuvat Liisa Joensuu

Kiirettä pitää niin Oodin rakentajilla kuin kirjaston henkilöstöllä joulukuisten avajaisten lähestyessä. Oodin koko henkilökunta on kiinnitetty talon palvelukseen lokakuun alusta lähtien.

– Menossa ovat toimenkuvien tarkentaminen ja koulutukset, joissa painotamme digitaitoja ja tiimien itseohjautuvuutta. Parhaillaan kilpailutamme siivous- ja vartiointipalvelua. Uuden kirjaston kevään ja kesän tapahtumien suunnittelu on jo pitkällä, kertoo Oodin johtaja Anna-Maria Soininvaara.

Henkilökuntaan on kiinnitetty muun muassa palveluesimies Sami Jyläs (kuvassa vasemmalla). Henkilöstön syyskuisella työmaakierroksella häneen teki vaikutuksen kolmannen kerroksen kirjataivas, joka oli varsinainen wau-elämys.

Pitkää päivää kahdessa vuorossa

Aikataulu on kireä, ja työmaalla tehdään pitkää päivää kahdessa vuorossa, jopa puolille öin asti. Kahta vuoroa ovat tehneet esimerkiksi alakattojen, asennuslattioiden ja parketin asentajat, kertoo YIT:n vastaava työnjohtaja Tero Seppänen.

Tero istuu työpöytänsä ääressä edessään kaksi tietokonenäyttöä.

– Alakattojen valmistuttua niihin asennetaan vielä turvavaloja ja savunilmaisimia. Työn alla ovat edelleen myös ilmanvaihtojärjestelmän mittaukset ja säädöt. Suurin yksittäinen työvaihe eli julkisivun verhoaminen on vielä edessäpäin. Se alkaa lokakuussa pohjoispäädystä, jatkuu rakennuksen itäsivulle ja siitä eteläpäätyyn. Läntinen julkisivu toteutetaan viimeisenä. Se on muotonsa vuoksi haastavin, Tero Seppänen kertoo.

Rakennuksen länsijulkisivu on vielä musta ja siihen on kiinnitetty pitkiä poikittaisia rimoja.

Oodin julkisivuun uppoaa lopullista verhoilumateriaalia, kuusipuusta valmistettua rimoitusta, 50 kilometrin verran. Vaikka läntinen julkisivu verhoillaan viimeiseksi, valkoisena näkyvä koolaus odottaa jo pitkälti valmiina. Verhoilumateriaali saapuu Timbecon tehtaalta Virosta.

Lähikuvassa kahden kapean riman päälle on sijoitettu leveämmät rimat, joitten välistä alle jäävä rima pilkistää.

Julkisivuverhouksen jujuna on T-malliin jyrsitty rimoitus ja ladontatapa, joka jättää visuaaliseen ilmeeseen varjoraon, kuten oheinen kuva osoittaa. Ruuvit kiinnitetään takapuolelta piilokiinnityksellä, joten niiden kannat eivät jää näkyviin. Timbeco tuo työmaalle julkisivuverhousta valmiina 1,2 metriä leveinä elementteinä. Asennus etenee viikossa 30 metrin verran.

Ilmakuvassa kirjasto näkyy kokonaisuudessaan ylhäältäpäin. Aaltoileva katto on valkoinen.

Oodin katto sai syyskuussa lopullisen pintansa, valkoisen kermin, joka parantaa vedeneristystä entisestään. Ilmasta katsoen katto ja kolmannen kerroksen ”lumisadelasit” saavat aikaan vaikutelman rakennuksesta, jota peittää lumikerros. Talon eteläpäädyn katulaatoitus on lähes valmis, ja alueelle valettiin syyskuussa lipputankojen ja pyörätelineitten perustukset.

Vilkasta viimeistelyä kerroksissa

Vaikka rakentamiset äänet kuuluvat vielä koko talossa, sen eri puolilta löytyy jo käyttöönottoa enteileviä kalusteita ja koneita. Esimerkiksi keittiöitten kiintokalusteet ovat paikallaan, ja ensimmäisen kerroksen ravintolaa palveleva keittiö saanut laitteistonsa.

Ammattikeittiön suuret uunit peittävät kokonaisen seinän.

Täällä valmistuvat Oodin ravintolan ruoka-annokset ja lämpimäiset. Hellat, soppakattilat ja uunit odottavat vain kytkemistään. Toisessa kerroksessa on pienempi ja kotoisampi keittiö pienryhmä- ja neuvottelutilojen tuntumassa.

Musta katto peittyy puunvärisellä laudoituksella. Alakaton tekijät työskentelevät telineitten päällä. Oikealla näkyvät mustat kierreportaat.

Sisätyöt ovat näinä aikoina vilkkaimmillaan sisääntulokerroksessa, jossa muun muassa asennetaan alakaton laudoitusta ja monitoimisalin siirtoseinien kiskoja. Sali sijaitsee kierreporrasta vastapäätä itäseinustalla.

Käytävän vasemmalla puolella on korkkimateriaalista valmistettu pitkä seinä sekä oikealla puolella vaalealla puuviilulla päällystettyjä, rakenteita kannattelevia pilareita.

Toinen kerros on omistettu työlle ja harrastustoiminnalle. Pohjoispäädyssä sijaitsevat studiot ja audiovisuaaliset tilat ovat saaneet seiniinsä ääntä eristävän korkkiverhoilun. Kerrokselle ominaiset teräspilarit on puolestaan päällystetty koivuviilulla. Lähellä eteläpäätyä sijaitseva niin sanottu hiljainen huone saa viihtyisyyttä viherseinästä.

Kerroksen pohjoispäädyssä on valtava parvirakennelma ja sen molemmin puolin leveät portaat. Parven alle jää huoneita.

Kirjojen hyllyttäminen ennen avajaisia on yksi Oodin henkilökunnan suurista haasteista. Hyllyt saapuvat kolmanteen kerrokseen eli ”kirjataivaaseen” lokakuussa. Ne tulevat Italiasta samoin kuin niiden kokoajatkin. Kerroksen pohjoispääty parvineen on omistettu lapsille, ja myös parven alta löytyy lasten omaa tilaa.

Kaartuvassa oranssissa sohvassa on korkeat selkänojat ja istuinosa matalalla. Sohva täyttää melkein koko huoneen. Se on suojattu läpinäkyvällä muovilla.

Yksi ensimmäisistä saapuneista kalusteista on iloisen oranssi, kaareva ja korkeaselkäinen sohva, jonka paikka on parven alla satuhuoneessa. Huone on varattu hiljentymiseen. Toiminnalle suunniteltu tila sijaitsee sen vieressä.

Kahvilan myyntitiskin runko on sijoitettu muutoin vielä kalustamattomaan tilaan. Työmiehet kantavat oikealla suurta vanerinpalaa.

Kirjataivaassa voi myös kahvitella ja nauttia pientä purtavaa. Kahvila on mitoitettu noin 40 henkilölle, mutta kesäisin virkistävälle tauolle voi istahtaa myös Kansalaisparvekkeelle. Myyntitiskin runko löysi syyskuussa paikkansa.

Parveke tarjoaa ensiluokkaiset näkymät

Oodi on yksi Helsingin ydinkeskustan merkkirakennuksista, ja kaiken lisäksi se tarjoaa parvekkeeltaan näkymät myös ainutlaatuiseen ympäristöönsä.

Pitkän kapean parvekeen työt ovat vielä kesken, mutta näkymät hyvät naapurirakennuksiin.

Kansalaistori, Sanomatalo, Kiasma ja Eduskuntatalo ovat osa Oodin korkean profiilin naapurustoa. Kansalaisparvekkeen lattian asennus on alkamassa. Materiaaliksi on valittu männystä valmistettu Accoya, jolla on hyvä säänkestävyys ja mittapysyvyys. Kaiteena tulee toimimaan verkkomainen teräsvaijeripunos.

Toinen parvekenäkymä antaa Töölönlahden suuntaan. Oodin edessä alhaalla on suuri työmaa.

Parvekkeelta voi ihastella myös Musiikkitaloa, Kansallismuseota, Finlandia-taloa ja Töölönlahtea. Muutaman kuukauden kuluttua YIT:n keltaiset parakit häviävät maisemasta, mutta Destian sininen työmaatukikohta säilyy paikallaan pitempään. Destia rakentaa Kansasalaistoria, leikkipuisto Lorua sekä Makasiinipuistoa ensi vuoden heinäkuuhun asti, jolloin Kansalaisparvekkeelta avautuvat näkymät myös lähipuistoon.

 

 

Jaa artikkeli