Tillbaka till artiklar

Odes personal står i startgroparna

28.9.2018

Text och foton Liisa Joensuu

Det är bråttom för såväl Odes byggare som bibliotekets personal, nu när invigningen i december närmar sig. Odes hela personal har anställts till huset sedan början av oktober.

– Som bäst pågår precisering av befattningsbeskrivningarna samt utbildningar där vi framhäver digitalt kunnande och självstyrande team. Just nu konkurrensutsätter vi tjänsterna för städning och bevakning. Planeringen av det nya bibliotekets evenemang under våren och sommaren har redan kommit långt, berättar Odes direktör Anna-Maria Soininvaara.

Bland annat har personalen utökats med servicechef Sami Jyläs (till vänster på bilden). Under personalens rundtur på byggplatsen i september blev han imponerad av bokhimlen på tredje våningen, en verklig wow-upplevelse.

Långa dagar i två skift

Tidsschemat är stramt och man jobbar långa dagar på byggplatsen i två skift, ibland till och med inpå halva natten. Till exempel de som monterar undertak, installationsgolv och parketter har jobbat i två skift, berättar YIT:s ansvarige arbetsledare Tero Seppänen.

Tero istuu työpöytänsä ääressä edessään kaksi tietokonenäyttöä.

– När undertaken är färdiga ska det ännu installeras säkerhetsbelysning och rökdetektorer i dem. Man jobbar alltjämt med att mäta och justera ventilationssystemet. Det största enskilda arbetsskedet, beklädningen av fasaden, väntar ännu på att utföras. Jobbet börjar i oktober i norra änden, fortsätter till byggnadens östra sida och därifrån till södra änden. Fasaden i väster bekläds till sist. På grund av sin form är den mest utmanande, berättar Tero Seppänen.

Rakennuksen länsijulkisivu on vielä musta ja siihen on kiinnitetty pitkiä poikittaisia rimoja.

Odes fasad slukar kring 50 kilometer beklädnadsmaterial, ribbor av granvirke. Även om den västra fasaden bekläs till sist, står den vita skålningen i långt redan färdig och väntar. Beklädnadsmaterialet kommer från Timbecos fabrik i Estland.

Lähikuvassa kahden kapean riman päälle on sijoitettu leveämmät rimat, joitten välistä alle jäävä rima pilkistää.

Tricket med fasadbeklädnaden är läktning fräst i T-form, samt ett sätt att stapla som lämnar en skuggspalt i den visuella formen, såsom framgår av bilden här intill. Skruvarna fästs bakifrån med dolda fästen så att deras huvuden inte syns. Timbeco hämtar fasadbeklädnaden som 1,2 meter breda, färdiga element till byggplatsen. Monteringen framskrider 30 meter i veckan.

Ilmakuvassa kirjasto näkyy kokonaisuudessaan ylhäältäpäin. Aaltoileva katto on valkoinen.

I september fick taket på Ode sin slutliga yta, ett vitt membran som ytterligare förbättrar vattenisoleringen. Sett från skyn ger taket och de ”snöande glasen” på tredje våningen ett intryck av en snötäckt byggnad. Stenläggningen på gatan vid södra gaveln av huset är nästan färdig, och i september gjöts fundamenten för flaggstänger och cykelställ.

Livliga slutåtgärder på våningarna

Även om ljudet av byggande ännu hörs i hela huset, hittar man ändå inventarier och maskiner som tyder på att huset tas i bruk. Till exempel de fasta inventarierna i köken finns på plats, och köksapparaterna har installerats i restaurangköket på första våningen.

Ammattikeittiön suuret uunit peittävät kokonaisen seinän.

Här tillreds matportionerna och varmrätterna till Odes restaurang. Spisar, soppkastruller och ugnar väntar bara på att bli inkopplade. På andra våningen finns ett mindre och hemtrevligare kök nära smågrupps- och konferensrummen.

Musta katto peittyy puunvärisellä laudoituksella. Alakaton tekijät työskentelevät telineitten päällä. Oikealla näkyvät mustat kierreportaat.

Just nu är innearbetena livligast på entréplanet, där man bland annat installerar brädor i undertaket samt skenor för allaktivitetssalens flyttbara väggar. Salen ligger vid östra väggen mitt emot spiraltrappan.

Käytävän vasemmalla puolella on korkkimateriaalista valmistettu pitkä seinä sekä oikealla puolella vaalealla puuviilulla päällystettyjä, rakenteita kannattelevia pilareita.

Andra våningen har reserverats för arbete och intresseaktiviteter. Studiorna och de audiovisuella rummen i norra änden har fått en ljudisolerande korkbeklädnad på väggarna. De för våningen karakteristiska stålpelarna har beklätts med björkfaner. En grönvägg ger trivsel åt ett så kallat tyst rum nära södra gaveln.

Kerroksen pohjoispäädyssä on valtava parvirakennelma ja sen molemmin puolin leveät portaat. Parven alle jää huoneita.

En av de största utmaningarna för Odes personal inför invigningen är att lägga böcker på hyllorna. Hyllorna levereras i oktober till tredje våningen, ”bokhimlen”. De kommer från Italien, liksom även de som monterar dem. Norra gaveln med loft på denna våning är tillägnad barn. Även under loftet har barnen ett eget utrymme.

Kaartuvassa oranssissa sohvassa on korkeat selkänojat ja istuinosa matalalla. Sohva täyttää melkein koko huoneen. Se on suojattu läpinäkyvällä muovilla.

Ett av de första inventarierna att anlända är en glatt orange, krökt soffa med högt ryggstöd som har sin plats i sagorummet under loftet. Rummet är reserverat för tystnad. Ett rum intill det har planerats för aktiviteter.

Kahvilan myyntitiskin runko on sijoitettu muutoin vielä kalustamattomaan tilaan. Työmiehet kantavat oikealla suurta vanerinpalaa.

I bokhimlen kan man också dricka kaffe med tilltugg. Kaféet är dimensionerat för cirka 40 personer, men sommartid kan man också sätta sig på Medborgarbalkongen för en uppfriskande paus. I september fann försäljningsdiskens stomme sin plats.

Terrassen erbjuder förstklassiga vyer

Ode är en märkesbyggnad i Helsingfors stadskärna och till råga på allt erbjuder det från balkongen också utsikter över en unik omgivning.

Pitkän kapean parvekeen työt ovat vielä kesken, mutta näkymät hyvät naapurirakennuksiin.

Medborgartorget, Sanomahuset, Kiasma och Riksdagshuset ingår i Odes grannskap av hög profil. Monteringen av medborgarbalkongen golv inleds. Materialet man har valt Accoy är av furu. Det har god väder- och måttbeständighet. Ett nätverk av flätad stålvajer ska tjäna som reling.

Toinen parvekenäkymä antaa Töölönlahden suuntaan. Oodin edessä alhaalla on suuri työmaa.

Från balkongen kan man också beundrade Musikhuset, Nationalmuseet, Finlandiahuset och Tölöviken. Efter några månader ska YIT:s gula baracker försvinna ur landskapet, men Destias blåa stödpunkt på byggplatsen finns längre kvar. Destia bygger Medborgartorget, lekparken Loru och Magasinsparken ända till juli i nästa år och då öppnas utsikten från Medborgarbalkongen också mot den närliggande parken.

 

 

 

 

 

Dela artikeln