Takaisin artikkeleihin

Oodin avajaisia juhlitaan itsenäisyyspäivän aattona ja itsenäisyyspäivänä

5.11.2018

Helsingin keskustakirjasto Oodin avajaisia juhlitaan itsenäisyyspäivän aattona 5. joulukuuta 2018. Avajaiset jatkuvat itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta, jolloin luvassa on erityisesti perheille suunnattua ohjelmaa.

Oodi avaa ovensa ensimmäistä kertaa yleisölle itsenäisyyspäivän aattona 5. joulukuuta kello 8. Avajaisohjelma alkaa kello 14 ja jatkuu noin puoli yhdeksään asti illalla. Ohjelma sijoittuu sekä ulkolavalle että Oodin kolmeen kerrokseen.

“Avajaisohjelma on ainutkertainen matka suomalaiseen kulttuuriin, luontoon ja yhteisöllisyyteen. Se on myös kertomus lukutaidon, demokratian ja sitä kautta myös Oodin synnystä”, kertoo avajaisohjelman tuotannosta vastaavan Helsingin kaupungin nuorisopalveluiden tapahtumayksikön toiminnanjohtaja Pekka Mönttinen.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön tervehdyksen lisäksi avajaispäivänä kuullaan pormestari Jan Vapaavuoren, apulaispormestari Nasima Razmyarin ja Oodin johtaja Anna-Maria Soininvaaran puheenvuorot. Oodia onnittelevat myös sen lähinaapurit Kiasma, Musiikkitalo ja Sanomatalo, jotka kaikki ovat olleet mukana rakentamassa avajaisohjelmaa.

Oodin avajaisissa nähdään kaksi tilausteosta: koreografi Hanna Brotheruksen Oodi metsälle -teos sekä harmonikkataiteilija Kimmo Pohjosen sävellys Ultra Organ Oodille.

Hanna Brotheruksen teoksen keskiössä on metsä: sen ydinteemoina ovat siementen kasvu taimiksi, puiden taival paperiksi ja kirjoiksi sekä ihmisen ja luonnon välinen vuorovaikutus. Oodi metsälle -teos etenee ulkolavalta Oodin kolmeen kerrokseen kuvastaen sivistyksen ja lukutaidon syntyä.

“Metsä edustaa ihmiselle samanlaisia arvoja kuin kirjasto: hengittämisen ja omien tunteiden sekä ajatusten vapautta, mutta myös muiden ihmisten kohtaamista. Teen tämän työn rakkaudesta elämää, taidetta, sivistystä ja Helsinkiä kohtaan”, sanoo Hanna Brotherus.

Teoksessa nähdään yhteensä 207 esiintyjää: mukana on ammattitanssijoita, ikäihmisiä eri puolilta Helsinkiä, oppilaita Kaisaniemen ala-asteelta, Kallion lukiosta ja Sibelius-lukiosta sekä Reijo Aittakummun johtama Sibelius-lukion kamarikuoro. Osia teoksesta pienemmillä kokoonpanoilla nähdään myös itsenäisyyspäivän ohjelmassa.

Kimmo Pohjosen sävellys pohjautuu Ultra Organ -teokseen, joka on alun perin luotu Köln Filharmonian konserttisaliin. Useita vuosia kestäneessä prosessissa Pohjosen tavoitteena oli luoda uusi soitin, jossa urut heräävät eloon elektronisesti harmonikan kautta. Lopputulos onkin 2000-luvun elektronista urkuhaitarimusiikkia. Oodin avajaisia varten luodussa sovituksessa teokseen liittyvät myös poikasopraano ja Sibelius-lukion kamarikuoro. Ultra Organ Oodille -teoksesta tekee erityisen myös soittajien välimatka: urut soivat Musiikkitalon Organo-salissa ja harmonikka muutaman sadan metrin päässä Oodin ulkolavalla.

”Kyseessä on ainutlaatuinen kokeilu, joka on myös symbolisesti merkittävä: teoksessa Musiikkitalo tervehtii uutta naapuriaan Oodia”, Kimmo Pohjonen kertoo.

Urkujen soittajana teoksessa toimii monipuolinen muusikko ja improvisoija, kirkkourkuri Mikko Helenius. Teoksen äänikuvassa kuullaan myös Tuomas Norvion urkusampleista koostamia rytmisiä melodiakudoksia. Norvio on myös teoksen osasäveltäjä, ja kuorosovituksen ovat tehneet Pohjonen ja Helenius.

Kirjallisuuden talo ja monipuolinen kaupunkikokemus

Oodi on kirjallisuuden talo ja monipuolinen kaupunkikokemus, mikä näkyy vahvasti myös avajaisohjelmassa. Ulkolavan juontajana toimii Helsingin Kirjamessujen ohjelmajohtaja, kirjailija-toimittaja Ronja Salmi. Avajaisissa esiintyvät sekä tieto- ja kaunokirjallisuuden Finlandia-voittajat että vuoden 2017 kaunokirjallisuuden Finlandia-voittaja Juha Hurme. Oodissa vierailee myös Aku Ankka -sarjakuvien piirtäjä ja käsikirjoittaja Kari Korhonen. Lisäksi ohjelmaa tarjoavat monikielinen kirjasto ja lukuisat kirjankustantamot.

Kirjallisuuden ohella Oodin täyttää avajaispäivänä myös musiikki, kun Helsingin kaupunginorkesteri ja Radion sinfoniaorkesteri tervehtivät Oodia Musiikkitalosta. Ulkolavalla nähdään Solju-yhtye, jonka musiikissa yhdistyvät saamen kieli ja joiku uusiin ja innovatiivisiin äänimaisemiin. Samalla lavalla esiintyy myös Kalevauva, nykypäivän trubaduuriyhtye, jonka ohjelmisto on kerätty suoraan kansan suusta: vauva.fi-foorumilta.

Ulkolavalla nähdään ote Teemu Mäen teoksesta Jouluevankeliumi, joka saa ensi-iltansa 7.12. Kiasma-teatterissa. Avajaisissa pääsee osallistumaan myös erilaisiin työpajoihin sekä tutustumaan Oodiin tulevaan taiteeseen.

Itsenäisyyspäivänä ohjelmaa perheille

Oodin avajaiset jatkuvat itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta, jolloin ohjelmaa on erityisesti perheille. Oodi on avoinna aamukymmenestä iltakuuteen. Luvassa on teatteria, musiikkia ja runsaasti lastenkirjallisuutta.

Lapsia viihdyttävät päivän aikana muun muassa Oodin yhteyteen avautuva leikkipuisto Loru, Teater Tapir, monikielinen kirjasto sekä Helsingin Sanomien Lasten uutiset. Luvassa on myös satujoogaa, työpajoja ja sukellus improtangon maailmaan.

Itsenäisyyspäivänä nähdään myös Nälkäteatterin tulkinta Aleksis Kiven  Kihlaus-näytelmästä.

OP Ryhmän Taidesäätiön musiikkipitoinen Hämärinkäinen-esitys tuo lavalle Taidesäätiön arvosoitinten haltijoita sekä näyttelijä-laulaja Anu Hälvän, joka toimii tarinan kertojana. VR-kokemus Inside Outside Finland esittelee puolestaan neljä suomalaista taiteilijaa ja taideteosta ainutlaatuisissa ympäristöissä.

Lisäksi Oodissa kuullaan lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-voittajan tervehdys, ja kirjankustantamot tuovat Oodiin suosikkikirjailijoita ja -hahmoja. Paikalla ovat muun muassa Miina SupinenKristiina Louhi ja uusi Tomppa-kirja sekä Harry Potter -kirjojen suomentaja Jaana Kapari-Jatta. Oodissa seikkailevat myös Herra Hakkarainen sekä Tatu ja Patu!

***

Avajaisohjelmaan voi tutustua osoitteessa www.oodihelsinki.fi/avajaiset.
Lisää ohjelmajulkistuksia on luvassa myöhemmin marraskuussa. Muutokset ohjelmaan ja esiintyjiin ovat mahdollisia.

Oodin avajaiset somessa: #oodi #oodihelsinki #onneaoodi

Jaa artikkeli