Tillbaka till artiklar

Invigningen av Ode firas på självständighetsdagsafton och självständighetsdagen

5.11.2018

Invigningen av Helsingfors centrumbibliotek Ode firas på självständighetsdagsafton den 5 december 2018. Invigningsprogrammet är en unik resa till den finländska kulturen, naturen och gemenskapen. Det är också en berättelse om uppkomsten av läskunnighet, demokrati och därigenom även av Ode. Invigningen fortsätter på självständighetsdagen den 6 december med program i synnerhet för familjer.

Ode öppnar sina dörrar för allmänheten för första gången på självständighetsdagsfton den 5 december klockan 8. Invigningsprogrammet börjar kl. 14 och fortsätter till ungefär halv nio på kvällen. Program finns både på utomhusscenen och på Odes tre våningar.

Utöver en hälsning från republikens president Sauli Niinistö har också borgmästaren Jan Vapaavuori, vice borgmästaren Nasima Razmyar och Odes direktör Anna-Maria Soininvaara anföranden under invigningsdagen. Ode gratuleras också av sina närmaste grannar Kiasma, Musikhuset och Sanomahuset, som alla har varit med och producerat program för invigningsfesten.

Under invigningen ses två beställningsverk: verket Ode till skogen av koreograf Hanna Brotherus och kompositionen Ultra Organ till Ode av dragspelskonstnären Kimmo Pohjonen.

Kärnan i koreograf Hanna Brotherus verk är skogen: fröet gror och blir planta, trädens omvandling till papper och böcker samt människans och naturens samspel. Verket Ode till skogen börjar på utomhusscenen och framskrider till Odes tre våningar och återspeglar uppkomsten av bildning och läskunnighet.

”För människan representerar skogen liknande värden som biblioteket: friheten att andas, känna och tänka, men också mötet mellan människor. Jag gör detta verk av kärleken för livet, konsten, bildningen och Helsingfors, säger Hanna Brotherus.

I verket uppträder totalt 207 personer: med finns professionella dansare, seniorer från olika håll i Helsingfors, elever och studerande från lågstadieskolan Kaisaniemen ala-aste, gymnasiet Kallion lukio och Sibelius-lukio samt Sibelius-lukios kammarkör under ledning av Reijo Aittakumpu. Delar av verket ses i mindre sammansättningar också på självständighetsdagen.

Pohjonens komposition utgår från verket Ultra Organ, som ursprungligen gjorts för konserthuset Kölner Philharmonie. Pohjonens mål har varit att skapa ett helt nytt instrument som elektroniskt väcker orgeln till liv via dragspelet. Processen, som har tagit flera år i anspråk, resulterade i en kombination av 2000-talets elektronisk orgel- och dragspelsmusik. Till verket som komponerats enkom för Odes invigning ansluter sig också en gossopran och Sibeliusgymnasiets kammarkör.

Också avståndet mellan musikerna gör att verket Ultra Organ till Ode är synnerligen speciellt: orgeln ljuder i Musikhusets Organosal medan dragspelet spelar några hundra meter därifrån, på Odes utomhusscen.

”Det är fråga om ett unikt experiment som också har ett betydelsefullt symboliskt värde: i verket hälsar Musikhuset på sin nya granne Ode”, säger Kimmo Pohjonen.

Orgeln spelas av den mångsidiga musikern och improvisatören, kyrkorganisten Mikko Helenius. I verkets ljudbild hörs även rytmiska vävnader av melodier som Tuomas Norvio sammanställt av orgelsampel. Norvio har också medverkat i kompositionen av verket. Körarrangemanget står Pohjonen och Helenius för.

Litteraturens hus och mångsidiga stadsupplevelser

Ode är ett både ett hus för litteratur och en mångsidig stadsupplevelse, detta återspeglas starkt även i invigningsprogrammet. Författare, journalist och bokmässans programchef Ronja Salmi är konferencier på utomhusscenen. Under invigningen uppträder såväl vinnarna av Finlandiapriset för både fakta- och skönlitteratur som vinnaren av Finlandiapriset för skönlitteratur 2017 Juha Hurme. Ode besöks också av Kari Korhonen, som tecknar och skriver Kalle Anka-serier. Därutöver bjuder det flerspråkiga biblioteket och åtskilliga bokförlag på eget program.

På invigningsdagen fylls Ode utöver litteratur också av musik. Helsingfors stadsorkester och Radions symfoniorkester uppvaktar biblioteket från Musikhuset. På utomhusscenen uppträder bandet Solju, som kombinerar det samiska språket och jojken med nya och innovativa ljudlandskap i sin musik. Upp på samma scen kliver även Kalevauva, ett modernt band med trubadurer, vars repertoar har samlats in direkt ur folkmun: från forumet vauva.fi.

På utomhusscenen visas även ett utdrag ur Teemu Mäkis verk Jouluevankeliumi(Julevangeliet) som har sin premiär på Kiasmateatern den 7 december. Under invigningen kan man dessutom delta i olika verkstäder och bekanta sig med Odes kommande konstverk.

Program för familjer på självständighetsdagen

Invigningen av Ode fortsätter på självständighetsdagen den 6 december med program i synnerhet för familjer. Ode har öppet från klockan tio på morgonen till klockan sex på kvällen. Det bjuds på teater, musik och mycket barnlitteratur.

Bland annat lekparken Loru, som öppnas i anslutning till Ode, Teater Tapir, det flerspråkiga biblioteket samt Helsingin Sanomat:s Barnens nyheter erbjuder lekstunder för barnen under dagen. Dessutom utlovas sagoyoga, verkstäder och en dykning in i improtangons värld.

På självständighetsdagen får man även se teatern Nälkäteatteris tolkning av Aleksis Kivis pjäs Förlovningen. OP-Konststiftelsens musikspäckade föreställning Hämärinkäinen presenterar innehavare av Konststiftelsens värdeinstrument samt skådespelare-sångare Anu Hälvä i egenskap av berättare. Upplevelsen Inside Outside Finland med virtuell verklighet visar i sin tur fyra finländska konstnärer och konstverk i unika miljöer.

Därutöver får man på Ode ta del av ett anförande av vinnaren av Finlandiapriset för barn- och ungdomslitteratur. Även olika bokförlag tar med sig favoritförfattare och -figurer till Ode. Med i vimlet finns bland annat Miina SupinenKristiina Louhimed sin nya bok om Tomppa samt Jaana Kapari-Jatta, som översatt Harry Potter-böckerna till finska. Även Herr Getlund samt Sixten och Blixten kan träffas på Ode!

***

Invigningsprogrammet finns nu i sin helhet på www.oodihelsinki.fi/sv/invigningen/

Fler programinslag publiceras senare i november. Ändringar i programmet är möjliga.

Öppningen av Ode i sociala medier: #oodi #oodihelsinki #onneaoodi

Dela artikeln