Takaisin artikkeleihin

Oodi on voittanut Detail Prize 2020 -pääpalkinnon

18.1.2021

Helsingin keskustakirjasto Oodi on voittanut saksalaisen Detail Prize 2020 -pääpalkinnon. Joka toinen vuosi jaettavan palkinnon myöntää arkkitehtuuriin ja rakennesuunnitteluun keskittyvä Detail-lehti. Palkinto jaetaan rakennuksille, joiden suunnittelukonsepti on omaa luokkaansa ja joiden yksityiskohdat ovat hyvin suunniteltuja, eteenpäin katsovia ja teknisesti innovatiivisia.

Tällä kertaa pääpalkinnon sai kaksi rakennusta: arkkitehtitoimisto ALAn suunnittelema Oodi sekä Alankomaissa, Eindhovenissa sijaitseva BureauSLA:n ja Overtreders W:n suunnittelema, kierrätysmateriaaleista toteutettu väliaikaisrakennus People’s Pavilion.

Tuomaristoon kuuluivat lehden päätoimittaja Sandra Hofmeister, arkkitehti Louisa Hutton Sauerbruch Hutton-toimistosta, 3XN-arkkitehtitoimiston perustaja Kim Herforth Nielsen, Mies van der Rohe -säätiön johtaja Anna Ramos sekä arkkitehti Jacob van Rijs MVRDV-toimistosta.

Tuomaristo perustelee palkinnon myöntämistä Oodille seuraavasti:

“Helsingin uusi keskuskirjasto on paljon muutakin kuin tiedonsäilytyspaikka: se näyttää esimerkkiä kulttuuri- ja koulutusalalle ja osoittaa sosiaalisen kanssakäymisen potentiaalin yhä hajanaisemmissa kaupungeissa. Arkkitehdit ovat selvinneet monimutkaisista kaupunkisuunnittelun ja toiminnallisuuden haasteista ja luoneet ikimuistoisen kokonaisuuden, joka lunastaa alkuperäisen kilpailukonseptin lupaukset. Rakennuksen muoto vaikuttaa spontaanilta, mutta on silti selvästi tarkoin suunniteltu: rakennuksen keskiosan kaupunkiin avautuva siltarakenne on itse asiassa vastaus rakenteellisiin haasteisiin. Rakenteen jako laivamaiseen puupäällysteiseen runkoon ja aineettomaan lasilyhtyyn on vakuuttava. Rakennus tekee vaikutuksen hienostuneella olemuksellaan aina suurimmasta eleestä pienimpäänkin yksityiskohtaan, mikä on jo tehnyt siitä kirkkaana loistavan esikuvan arkkitehtuurin alalla.”

Lisätietoa palkinnosta

Jaa artikkeli