Tillbaka till artiklar

Ode vann huvudpriset Detail Prize 2020

18.1.2021

Helsingfors centrumbibliotek Ode har vunnit huvudpriset i den tyska tävlingen Detail Prize 2020. Priset delas ut vartannat år av tidskriften Detail med fokus på arkitektur och konstruktionsplanering. Priset ges för byggnader där designkonceptet är i en egen klass och detaljerna väl planerade, framåtblickande och tekniskt innovativa.

I år gavs huvudpriset för två byggnader: Ode ritat av arkitektbyrån ALA, samt den tillfälliga paviljongen People’s Pavilion i återvinningsmaterial ritad av BureauSLA och Overtreders W i Eindhoven, Nederländerna.

Juryn bestod tidskriftens huvudredaktör Sandra Hofmeister, arkitekt Louisa Hutton från arkitektbyrån Sauerbruch Hutton, grundaren av 3XN-arkitektbyrån Kim Herforth Nielsen, direktören för Mies van der Rohe-stiftelsen Anna Ramos samt arkitekt Jacob van Rijs från arkitektbyrån MVRDV.

Jurys motiverar beviljandet av priset till Ode med följande skäl:

“Vida utöver sin funktion som en källa till vetande är Helsingfors nya centrumbibliotek en klar förebild för sfären av kultur och fostran, ett exempel på möjligheterna för socialt umgänge i våra allt mer atomiserade städer. Arkitekterna har löst komplexa problem kring stadsplanering och funktionalitet genom en minnesvärd design som verkställdes utan att något av tjusningen som det ursprungliga tävlingskonceptet väckte alls gick förlorad. Byggnaden är spontan till sin formgivning men evident väluttänkt: den brygglika konstruktionen som vidgar byggnadens mittpunkt mot staden är de facto ett svar på strukturella krav. Indelningen av byggnaden i ett timmerbeklätt fundament likt skrovet av ett skepp med ett dematerialiserat glastak är övertygande. Från majestätiska gester till minsta detalj imponerar denna byggnad med en sofistikation som redan gjort den till ett landmärke för arkitektonisk virtuositet.”

Mer information om priset

Dela artikeln