Takaisin artikkeleihin

Oodi kutsuu juhlimaan runouden monimuotoisuutta

24.10.2023

Keskustakirjasto Oodi valaisee Helsingin marraskuuta kutsumalla kaikenikäiset kaupunkilaiset kirjajuhliin lauantaina 18.11.2023. Toista kertaa järjestettävät kirjajuhlat tutkailevat tänä vuonna nykyrunoutta ja runouden historiaa monissa muodoissaan. Kirjajuhlissa jaetaan ensimmäistä kertaa Oodin vuoden runoilija -arvonimi.

Keskusteluissa syvennytään suomalaisiin modernistirunoilijoihin Helvi Hämäläiseen ja Mirkka Rekolaan. Nykyrunoilijoiden kanssa pohditaan runoilijan työn järkeä ja mieltä. Juhlapäivä huipentuu monikieliseen open miciin sekä kansanmusiikkia ja poppia yhdistävän Vilma Jää duon keikkaan.

“Runous on kirjallisuuden kuningatarlaji, jossa tunnustellaan tulevaa. Runoutta kirjoitetaan ja esitetään paljon, mutta sitä luetaan ja tunnetaan yhä turhan vähän. Oodin kirjajuhlissa runoutta katsotaan monista eri kulmista ja tarjotaan tarttumapintoja erilaisille yleisöille. Runous on kaikkia varten! Haluamme nostaa esiin myös runoilijan työn ehtoja. Runoilla ei elä, mutta onneksi on heitä, jotka elävät runoille”, informaatikko Niina Holm sanoo.

Runouskeskusteluja, nukketeatteria, lavarunoja ja Vilma Jään etnopoppia

Oodin kirjajuhlat käynnistyy Nukkeateatteri Sampon lumoavilla esityksillä ensimmäisen kerroksen Maijansalissa. Lasten ja perheiden ohjelma jatkuu lasten alueen tapahtumatilassa kolmannessa kerroksessa Onnenmetsä-työpajassa.

Kolmannen kerroksen Saarikoski-matolla järjestetyissä keskusteluissa esiintyvät Suvi Ahola, Jonimatti Joutsijärvi, Taneli Leonora Viljanen, Mathias Rosenlund, Sanna Karlström sekä Miika Osamitsu. Esillä ovat niin Eila Kivikk’ahon lauluiksi taipuva runous kuin ranskalaisfilosofi Hélène Cixous’n kokeelliset, kumoukselliset kirjoitukset. Open micin vierailevina runoilijoina kuullaan Tania Nathania ja Kihwa-Endalea, joiden jälkeen mikrofoni on avoin yleisön omille teksteille.

Maijansalin keikalla etnopopartisti Vilma Jää yhdistää vuosisatoja vanhoja tarinoita elektroniseen musiikkiin. Debyyttialbuminsa lokakuun lopulla julkaisevaa Vilma Jäätä säestää Oodissa Mimi Kantola.

Kolmannen kerroksen runokirjanäyttelyssä esittäytyy runouden kritiikkisivusto Runografi. Aulassa pääsee äänestämään kauneimmista ja kiinnostavimmista runokirjojen kansista.

Oodin vuoden runoilija -arvonimi jaetaan ensimmäistä kertaa

Kirjajuhlissa julkistetaan ensimmäistä kertaa Oodin vuoden runoilija -arvonimi. Arvonimi myönnetään yksittäiselle tekijälle, runoteolle tai kollektiiville merkittävästä työstä suomalaisen runouden hyväksi. Valitun tekijän tai tekijöiden runous näkyy ja kuuluu Oodissa eri tavoin läpi vuoden 2024.

Arvonimestä päättää kirjasto- ja kirjallisuusammattilaisista koostuva raati, jonka jäseniä yhdistää työ Helsingin keskustakirjasto Oodissa. Arvonimi jaetaan tästä lähtien vuosittain.

Oodin kirjajuhlat on maksuton ja kaikille avoin tapahtuma. Tervetuloa mukaan!

Tutustu Oodin kirjajuhlien ohjelmaan kokonaisuudessaan

Jaa artikkeli