Tillbaka till artiklar

Ode bjuder in till att fira poesins mångformighet

24.10.2023

Centrumbiblioteket Ode lyser upp november i Helsingfors genom att bjuda in stadsbor i alla åldrar till bokfesten lördagen den 18 november 2023. Bokfesten som ordnas för andra gången undersöker i år poesins nuvarande form och poesins historia i sina många former. På bokfesten delas för första gången ut titeln Odes årets poet.

I diskussionerna fördjupar vi oss i de finländska nutidspoeterna Helvi Hämäläinen och Mirkka Rekola. Tillsammans med nutida poeter dryftas förnuftet och sinnet i poetens arbete. Jubileumsdagen kulminerar i flerspråkig open mic och i Vilma Jää duos spelning som förenar folkmusik och pop.

”Poesin är litteraturens drottning där man sonderar framtiden. Det skrivs och framförs mycket poesi, men vi läser för lite och känner inte till den tillräckligt. På Odes bokfest ses poesi från många olika vinklar och erbjuds greppytor för olika publikgrupper. Poesi är för alla! Vi vill också lyfta fram villkoren för poetens arbete. Det går inte att leva på poesin, men lyckligtvis finns det de som lever för poesin”, säger informatiker Niina Holm.

Program för alla åldrar

Odes bokfest inleds med Dockteater Sampos förträffliga föreställningar i Maijasalen på första våningen. Programmet för barn och familjer fortsätter i evenemangssalen på barnområdet på tredje våningen med verkstaden Runoropinat.

I diskussionerna på Saarikoski-mattan på tredje våningen deltar Suvi Ahola, Jonimatti Joutsijärvi, Taneli Leonora Viljanen, Mathias Rosenlund, Sanna Karlström och Miika Osamitsu. På programmet står såväl Eila Kivikk’ahos poesi som blir till sång som den franska filosofen Hélène Cixous experimentella, revolutionära texter. Gästande poeter under open mic är Tania Nathan och Kihwa-Endale, varefter mikrofonen är öppen för publikens egna texter.

På konserten i Maijasalen kombinerar etnopopartisten Vilma Jää flera sekel gamla historier med elektronisk musik. Vilma Jää, som publicerar sitt debutalbum i slutet av oktober, ackompanjeras på ode av Mimi Kantola.
Under poesiboksutställningen på tredje våningen presenterar sig kritiksidan för poesi, Runografi. I aulan kan man rösta fram de vackraste och intressantaste av poesiböckernas pärmar.

Hederstiteln Odes årets poet delas ut för första gången

På bokfesten publiceras för första gången hederstiteln Odes årets poet. Hederstiteln beviljas enskilda författare, poesiverk eller kollektivt för betydande arbete till förmån för den finländska poesin. Poesi av den eller de valda författarna syns och hörs på olika sätt på Ode under hela 2024.
Hedersiteln beviljas av en jury bestående av yrkesaktiva inom biblioteks- och litteraturområdet, jurymedlemmarna har arbetet på Helsingfors centrumbibliotek Ode gemensamt. Hederstiteln delas hädanefter ut årligen.

Odes bokfest är avgiftsfritt och öppet för alla. Välkommen!

Hela programmet för Odes bokfest

Dela artikeln