Takaisin artikkeleihin

Oodi esillä Venetsian arkkitehtuuribiennaalissa

24.5.2018

Oodi esillä Venetsian arkkitehtuuribiennaalissa

Joulukuussa 2018 avautuva Helsingin keskustakirjasto Oodi on kaikille avoin kohtaamispaikka Kansalaistorilla, aivan Helsingin sydämessä. Oodin katutaso avautui ensimmäistä kertaa yleisölle tiistaina 22.5. Oodi saa myös ansaitsemaansa kansainvälistä näkyvyyttä Venetsian arkkitehtuuribiennaalissa puolen vuoden ajan 26.5. alkaen.

Venetsian kansainvälinen arkkitehtuurinäyttely järjestetään vuorovuosina taidebiennaalin kanssa. Taidebiennaali perustettiin vuonna 1895, ja vuodesta 1980 lähtien arkkitehtuurilla on ollut oma biennaalinsa. Venetsian arkkitehtuuribiennaalista on muodostunut kansainvälisesti arvostetuin arkkitehtuurin esitysareena: vuoden 2016 biennaalissa kävijöitä oli yli neljännesmiljoona.

Suomen näyttely vastaa biennaalin tämänvuotiseen teemaan (Freespace) muuttamalla Aalto-paviljongin väliaikaiseksi kirjastotilaksi. Suomen paviljongin näyttely Mind-Building esittelee suomalaisen kirjastoarkkitehtuurin kehitystä ja katse suunnataan kohti tulevaisuuden kirjastoa. Uuden ajan kirjastona Oodilla on luonnollinen paikka näyttelyn keskiössä. Näyttelyn avauspuheenvuorossaan 24. toukokuuta Helsingin pormestari Jan Vapaavuori aikoo puhua Oodin merkityksestä ja Helsingin sitoutumisesta kulttuuriin ja arkkitehtuuriin.

”On hienoa, että Oodi pääsee mukaan Venetsian biennaaliin. Sitä kautta uusi kirjasto ja koko suomalainen kirjastolaitos saadaan myös kansainväliseen tietoisuuteen”, kertoo Oodin johtaja Anna-Maria Soininvaara. ”Myös suomalainen rakentaminen kiinnostaa maailmalla, kuten puu ja energiatehokkuus”, Soininvaara jatkaa.

Oodin pää- ja arkkitehtisuunnittelusta vastaa Arkkitehtitoimisto ALA, joka voitti keskustakirjaston suunnittelusta järjestetyn avoimen kansainvälisen arkkitehtuurikilpailun vuonna 2013. Lähtökohtana oli, että rakennus on julkinen, kaikille avoin, turvallinen ja maksuton ydinkeskustassa sijaitseva kaupunkitila.

”Oodista tulee yksi Helsingin, tai Pohjoismaiden, vapaimmista rakennuksista, missä käyttäjä voi tehdä monia asioita ja ottaa itse aloitteen siitä, mitä tekee”, sanoo Arkkitehtitoimisto ALA:n osakas Antti Nousjoki. ”Se on helsinkiläisten ja täällä vierailevien yhteinen oppiva, kehittyvä työkalu”, Nousjoki jatkaa.

Suomen paviljongin näyttelystä vastaa Arkkitehtuurin tiedotuskeskus Archinfo. Näyttely avautuu yleisölle 26.5. ja on avoinna puoli vuotta.

Lue lisää:

Suomen näyttely Mind-Building Venetsian arkkitehtuuribiennaalissa on auennut

La Biennale di Venezia
16. kansainvälinen arkkitehtuurinäyttely ’Freespace’
avoinna yleisölle 26.5.–25.11.2018
Preview-päivät 24.–25.5.2018

Mind-Building
Suomen paviljongin näyttely
avajaiset 24.5.2018 klo 15

Seuraa Mind-Building -näyttelyä ja Oodia Twitterissä:

@VeniceArchFIN / @oodihelsinki

#MindBuilding #BiennaleArchitettura2018 #Freespace
#oodihelsinki #oodi #keskustakirjasto

Jaa artikkeli