Tillbaka till artiklar

Ode är framme på arkitekturbiennalen i Venedig

24.5.2018

Helsingfors centrumbibliotek Ode, som öppnas i december 2018 på Medborgartorget i hjärtat av Helsingfors får en välförtjänad internationell synlighet på arkitekturbiennalen i Venedig under ett halvår från och med 26 maj. Odes gatuplan visades för allmänheten för första gången tisdagen den 22 maj.

Venedigs arkitekturbiennal turas om med Venedigs konstbiennal att ordnas vartannat år i Venedig.  Konstbiennalen grundades år 1895 och från och med år 1980 har arkitekturen haft sin egen biennal. Venedigbiennalen har blivit den internationellt mest uppskattade arenan för arkitektur: år 2016 besöktes biennalen av över en kvarts miljon besökare.

I år svarar Finlands utställning på biennalens tema (Freespace) genom att omvandla Aalto-paviljongen till en temporär bibliotekslokal. Utställningen i Finlands paviljong, som heter Mind-Building, presenterar den finländska biblioteksarkitekturens utveckling och blicken riktas mot framtidens bibliotek. Som den nya tidens bibliotek har Ode en naturlig plats i utställningens nav. I utställningens öppningsanförande den 24 maj kommer Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori att tala om Odes betydelse och Helsingfors åtagande för kulturen och arkitekturen.

”Det är fint att Ode får komma med på biennalen i Venedig. Därigenom blir det nya biblioteket och hela finländska biblioteksväsendet även internationellt känt”, säger chefen för Ode Anna-Maria Soininvaara. ”Även finländskt byggande intresserar globalt, såsom trä och energieffektivitet”, fortsätter Soininvaara.

Arkitektbyrån ALA är ansvarig för Odes huvud- och arkitekturplaneringen. ALA vann den öppna internationella arkitekturtävlingen för planeringen av centrumbiblioteket 2013. Utgångspunkten var att byggnaden är ett offentligt, tryggt och avgiftsfritt stadsrum för alla mitt i stadskärnan.

”Ode kommer att vara en de öppnaste byggnaderna i såväl Helsingfors, som i de nordiska länderna, där användarna kan göra mycket själva och ta initiativet till vad de gör”, säger delägaren i arkitektbyrån ALA, Antti Nousjoki. ”Det är ett gemensamt lärande och utvecklande verktyg för helsingforsarna och stadens besökare”, fortsätter Nousjoki.

Archinfo informationscentret för arkitektur ansvarar för utställningen i Finlands paviljong. Utställningen öppnas för allmänheten den 26 maj och är öppet ett halvår.

La Biennale di Venezia

16 internationella arkitekturutställningen ”Freespace”
öppet för allmänheten 25.5 – 25.11.2018
Preview-dagarna 24.– 25.5.2018

Mind-Building

Utställningen i Finlands paviljong
Vernissage 24.5.2018 kl. 15

Följ Mind-Building – utställningen och Ode på Twitter:

@VeniceArchFIN / @oodihelsinki
#MindBuilding #BiennaleArchitettura2018 #Freespace
#odehelsingfors #ode #centrumbibliotek
#oodihelsinki #oodi #keskustakirjasto

Dela artikeln