Takaisin artikkeleihin

Miksi sivariin? Miksi Oodi?

8.3.2024

Eroan monista muista tapaamistani sivareista siinä, että aloitin palvelukseni armeijassa, enkä aluksi pitänyt siviilipalvelusta erityisen realistisena vaihtoehtona. Aikani armeijassa ei kuitenkaan ollut sujuvaa eikä iloista, joten päätin vaihtaa siviilipalvelukseen ulkopuolisista huomioista huolimatta.  

Mikä Oodi?

En ollut koskaan edes kuullut Keskustakirjasto Oodista. Tiesin ainoastaan, että kyseessä on kirjasto. Tarkemmin: ainut kirjasto, johon pystyin hakemaan silloin. Ensimmäinen kertani täällä oli, kun saavuin haastatteluun siviilipalveluspaikkaa varten. Ajattelin, että paikka eroaa tyypillisestä pienestä hiljaisesta kirjastosta, johon olin tottunut. Juuri ennen haastattelua ajattelinkin, teinkö virheen tänne hakiessa? Jälkikäteen ajattelen, että onneksi sain paikan juuri täältä. 

Työtehtäväni Oodissa

Oodissa työ on erittäin monipuolista ja vaihtelevaa. Suuri osa työstä on asiakaspalvelua. Jokainen kerros tarjoaa omat haasteensa ja mahdollisuutensa, mikä on itselleni erityisen mieluisaa.

Oodissa siviilipalvelushenkilöt ovat osa henkilökuntaa, ja meille annetaan vastuuta myös rakennuksen ja palveluiden avaamisesta aamuisin ja sulkemisesta iltaisin. Muu henkilökunta arvostaa meidän työpanostamme.

Mitä Oodi mahdollisti minulle

Oodin ja siviilipalveluksen ansiosta olen voinut oppia paljon uutta, tavata monia uusia ihmisiä ja olla hyödyksi. Oodissa minut vastaanotettiin ja hyväksytään sellaisena kuin olen. En tiedä olisiko tämä totta, jos palveluspaikkani olisi muualla kuin Oodissa.

Siviilipalvelus on myös ollut erittäin tärkeä ajanjakso henkilökohtaisessa elämässäni. Se mahdollisti minulle yhteenmuuton tyttöystäväni kanssa, ja se pakotti minut ottamaan vastuuta elämästäni ja aikuistumaan. Sain palvelukseni aikana sanoa hyvästi isovanhemmilleni, jotka olivat ylpeitä minusta, valinnastani siirtyä siviilipalvelukseen ja siitä, että sain paikan Oodista. Olen kiitollinen Oodin henkilökunnalle heidän tarjoamastaan tuesta ja ymmärtäväisyydestä tänä aikana.

Siviilipalvelus on mahdollisuus, ei pakko

Oodi on esimerkki siitä, mitä kaikkea siviilipalvelus voi tarjota. Minulla ei ole mitään armeijaa vastaan, vaan haluan ilmaista, että muitakin vaihtoehtoja on olemassa. En ole katunut omaa päätöstäni hetkeäkään. Jos epäilet, ettei armeija ole juuri sinulle, niin hae siviilipalvelukseen. Se ei ole valtion asettama pakkotyö. Se on mahdollisuus kasvaa ja oppia.

Siviilipalvelustani kuvastaa sanonta “Per aspera ad astra”, joka kääntyy luovasti suomeksi muotoon “vaikeuksien kautta voittoon”.

Kuinka Oodiin voi hakea siviilipalvelukseen?

Jos innostuit sivarimme kokemusten pohjilta suorittamaan siviilipalveluksesi Oodissa,
pidä silmällä Sivariwebin palveluspaikat -osiosta. Kaikki vapaat paikat julkaistaan
siellä.

Jaa artikkeli