Takaisin artikkeleihin

Mallia Oslon Deichmanske-kirjastosta

4.8.2010

Oslon Deichmanske-kirjaston uudisrakennuksen arkkitehtuurikilpailun voittaja valittiin maaliskuussa 2009. Voittanut ehdotus on nimeltään Diagonale, suunnittelijoina Lund Hagem Arkitekter ja Atelier Oslo. Tavoitteena on rakennuksen valmistuminen vuonna 2017.

Uudelle kirjastolle varattu tontti on uuden oopperatalon vieressä keskeisellä paikalla. Meri ja kaupungin syke ovat lähituntumassa.

Voittajan valinnassa ratkaisivat erityisesti kaupunkikuvalliset ominaisuudet sekä se, että rakennus on mahdollista toteuttaa vaiheittain. Muunneltavuus, toiminnallisuus ja tehokkuus olivat muita keskeisiä vaatimuksia, samoin ekologisuus sekä matala energiankulutus.

Sisällöllisesti uusi rakennus pyrkii tukemaan uudenlaista kirjastokonseptia. Kirjastosta suunnitellaan tärkeää tiedon ja kulttuurin lähdettä, joka tavoittaa uusia käyttäjäryhmiä uuden teknologian avulla. Sille kaaavaillaan myös tärkeää roolia kohtaamispaikkana – kokemusten vaihdon, keskustelujen ja kulttuurisen moninaisuuden areenana. Lisäksi sen toivotaan edistävän kirjallisuuden harrastusta ja innostavan oppimiseen sekä vahvistavan Oslon asemaa kansainvälisenä ja monikulttuurisena pääkaupunkina.

Faktat:

  • Kokonaisala max. 18 000 brm2
  • Hyötyala 14 000 m2
  • Julkiset tilat 9 300 m2
  • Henkilökunnan tilat + varastot 4 600 m2

Jaa artikkeli