Takaisin artikkeleihin

Kymmenes miljoonas kävijä astui sisään keskustakirjasto Oodiin

19.3.2024

Keskustakirjasto Oodin kymmenes miljoonas kävijä astui kirjaston ovista sisään sunnuntaina 17.3.2024 klo 13.40. Kymmenes miljoonas kävijä oli 17-vuotias Sonja, joka saapui Oodiin tekemään matikan läksyjä. Oodin kävijämäärät kasvoivat viime vuonna 36 prosenttia ja lainamäärät 24 prosenttia vuoteen 2022 verrattuna. Tämän vuoden kävijämäärissä tullaan hätyyttelemään koronaa edeltäneen huippuvuoden 2019 lukuja.

Joulukuussa 2018 avautunut keskustakirjasto Oodi saavutti suuren suosion heti avaamisestaan lähtien ja miljoonan kävijän raja meni rikki alle neljä kuukautta avajaisten jälkeen. Koronarajoitukset laskivat Oodin kävijämääriä vuosina 2020–2022, mutta vuonna 2023 tapahtui selkeä koronapalautuminen. Tuolloin Oodissa oli kävijöitä yhteensä lähes 2,5 miljoonaa ja kävijämäärä kasvoi peräti 36 prosenttia vuoteen 2022 verrattuna. Vuonna 2023 Oodissa tehtiin 519 904 lainaa, mikä on 24 prosenttia enemmän kuin vuonna 2022. Oodi on koko Helmet-alueen käytetyin ja eniten lainaava kirjasto sekä Helsingin keskustan vetonaula.

– Oodi on selvästi lunastanut paikkansa ja ihmiset ovat ottaneet Oodin omakseen. Kävijämäärät kertovat siitä, että Oodin kaltaiselle paikalle on suuri tarve Helsingissä. Oodi suunniteltiin kaupunkilaisia kuunnellen, ja kehitämme palvelujamme koko ajan yhdessä asiakkaiden kanssa. Ihmiset saavat, mitä tarvitsevat ja tulevat tänne siksi yhä uudestaan, sanoo Oodin johtaja Anna-Maria Soininvaara.

Oodissa on Helsingin kirjastojen laajimmat aukioloajat: kirjasto on auki seitsemänä päivänä viikossa, arkisin klo 8–21 ja viikonloppuisin klo 10–20. Vilkkaimmaksi käyntipäiväksi on muodostunut lauantai, jolloin Oodiin tullaan erityisesti viettämään vapaa-aikaa. Arkipäivistä käydyimpiä ovat tiistai ja perjantai. Vilkkaimpia aikoja ovat sekä arkisin että viikonloppuisin iltapäivät.

Oodin kävijädemografiasta ei ole tarkkaa dataa saatavissa, mutta kävijäjoukko on huomattavan moninainen niin iän, sukupuolen ja etnisen taustan kuin tulotason ja koulutustaustan näkökulmasta. Yhtä tyypillistä Oodi-kävijää on mahdotonta profiloida, koska Oodi palvelee niin kirjavaa ihmisjoukkoa.

– Tyypillinen Oodin asiakas on satutunnille osallistuva lapsiperhe, opiskeleva nuori, kokoustava asiantuntija, kahvilassa asioiva turisti, studiossa äänittävä muusikko, suomen kieltä opetteleva maahanmuuttaja ja niin edelleen. Tämä talo täyttää satoja tarpeita päivittäin ja se on Oodissa ainutlaatuista. Tästä on hyvä jatkaa kohti seuraavia miljoonia, Anna-Maria Soininvaara toteaa.

Jaa artikkeli