Tillbaka till artiklar

Centrumbiblioteket Ode välkomnade sin tionde miljonte besökare

19.3.2024

Den tionde miljonte besökaren klev in genom dörrarna till centrumbiblioteket Ode söndagen den 17 mars 2024 klockan 13.40. Den tionde miljonte besökaren var 17-åriga Sonja, som kom till Oodi för att göra sina matteuppgifter. Förra året ökade Odes besöksantal med 36 procent och antalet bibliotekslån med 24 procent jämfört med 2022. Årets besökssiffror förväntas närma sig rekordåret 2019, året innan pandemin.

Sedan öppningen i december 2018 blev centrumbiblioteket Ode snabbt populärt, med över en miljon besökare redan inom fyra månader efter invigningen. Trots att coronapandemins restriktioner ledde till minskade besöksantal under 2020–2022, visade 2023 på en markant återhämtning. Med nästan 2,5 miljoner besökare 2023 ökade besöksantalet med 36 procent jämfört med året innan. Under 2023 registrerades 519 904 bibliotekslån vid Ode, vilket innebär en ökning med 24 procent från 2022. Ode är därmed det mest utlånande biblioteket i Helmetregionen och en framträdande attraktion i Helsingfors centrum.

– Ode har definitivt etablerat sin position och människorna har tagit Ode till sitt. Besöksantalet bevisar att det finns ett stort behov av en plats som Ode i Helsingfors. Vid utformningen av Ode tog vi hänsyn till stadsbornas önskemål, och vi fortsätter att utveckla våra tjänster i samråd med våra besökare. Människor får vad de behöver här och återvänder därför gång på gång, säger Anna-Maria Soininvaara, direktör för Ode.

Ode erbjuder de mest generösa öppettiderna bland Helsingfors bibliotek med öppethållande sju dagar i veckan: vardagar från 8 till 21 och veckoslut från 10 till 20. Lördagar är de mest välbesökta dagarna, då människor särskilt söker sig till Ode för att njuta av sin fritid. Bland vardagarna utmärker sig tisdag och fredag som de mest populära. De livligaste tiderna är eftermiddagarna, både under vardagar och veckoslut.

Exakt information om Odes besöksdemografi saknas, men det är tydligt att besökarna utgör en mångfacetterad grupp med avseende på ålder, kön, etnisk bakgrund samt inkomst- och utbildningsnivå. En “typisk” Ode-besökare är svår att definiera, eftersom biblioteket tillgodoser behoven hos en så varierad publik.

– En typisk besökare hos Ode kan vara en barnfamilj som deltar i sagostunder, en student, en professionell som deltar i möten, en turist som njuter av ett cafébesök, en musiker som spelar in i studion, eller en invandrare som lär sig finska. Detta hus möter hundratals olika behov varje dag, vilket gör Ode unikt. Vi ser fram emot att välkomna de nästa miljonerna besökare, konstaterar Anna-Maria Soininvaara.

Dela artikeln