Takaisin artikkeleihin

Kirja lainaan puhelinkopista?

13.11.2010

Siru Valleala

Japanissa kadulla nököttävistä automaateista voi ostaa esimerkiksi sateenvarjon, kukkapuskan kullalle, solmion tai vaikkapa tuoreita kananmunia aamiaispöytään. Suomessa automaattikulttuuri on melko huomaamatonta, mutta uusiakin tulokkaita aika ajoin saapuu. Esimerkiksi DVD-automaattikioskit tarjoavat uutuusfilmejä pankki- tai luottokortilla vuokrattavaksi muun muassa Kampin keskuksessa.

Kirjastoissa lainaus- ja palautusautomaatit ovat jo arkea, mutta miltä kuulostaisi kirjanlainauskioski? Ottawassa Kanadassa Riversiden asukkaat hieraisivat silmiään, kun automaattityylinen minikirjasto kohosi paikalliseen monitoimitaloon. Kirja-automaatista voi lainata suosittuja romaaneja niin aikuisille, teineille kuin lapsillekin. Kirjastokorttia vilautetaan koneelle lainausautomaatin tapaan, valitaan opus ja noukitaan se telineestä palautuskuitin kera. Kirjat palautetaan erilliseen palautusmaattiin. Kirjakioskiin voi myös netin kautta tilata toivottuja teoksia lähiseudun kirjastoista.

Englannissakin osataan arvostaa pientä ja kompaktia kierrätysaatetta. Muinaisesta, arvokkaan punaisesta ja perinnerikkaasta puhelinkopista muunnettiin Somersetissä yksi maan pienimmistä kirjastoista. 100 kirjan puhelinkoppi toimii kellon ympäri ja tarjoaa myös DVD-elokuvia ja CD-levyjä. Lainausperiaate on mutkaton: vaihdat lukemasi tai katsomasi teoksen toiseen. Puhelinkoppikirjastosta on jo muodostunut osa rakasta katukuvaa.

Perinteisille, punaisille puhelinkopeille on tosin Englannissa keksitty kännyköiden tultua muutakin käyttöä. Osa niistä toimii esimerkiksi galleriana, suihkuna tai yleisenä käymälänä!

Millaisia automaatteja keskustakirjasto voisikaan tarjota? Mangapokkareita? Kierrätyskasseja kirjoille? Ruusuja kauniille kirjastonhoitajille?

Lähteet: Ottawa Public Library, BBC News

Jaa artikkeli