Lohikäärmeet ja leijonat tanssivat kiinalaisen uudenvuoden ulkoilmatapahtumassa maanantaina 4. helmikuuta klo 16–20, kun Koiran vuosi vaihtuu Sian vuodeksi kiinalaisessa horoskoopissa. Kansalaistorille ja keskustakirjasto Oodiin levittäytyvässä juhlassa nähdään myös Pekingistä saapuvien taidokkaiden taiteilijaryhmien esityksiä. Kiinalaiset uudenvuoden markkinat ruokakojuineen ovat nekin olennainen osa talvista karnevaalia. Tapahtumassa voi myös seurata kiinalaisen uudenvuoden juhlallisuuksia suorana lähetyksenä Pekingistä. Juhlan huipennuksena ilotulitukset paukkuvat Töölönlahdella.
Ohjelmaa Oodissa
Kiinalaisen uudenvuoden ohjelmaa on tarjolla tapahtumapäivänä myös keskustakirjasto Oodissa. Oodin kolmannessa kerroksessa kuullaan luentoja kiinalaisesta kirjallisuudesta ja lapsille on tarjolla varjoteatteriesityksiä sekä muuta puuhaa lasten maailmassa ja Leikkipuisto Lorussa.
Luennot kiinalaisesta kirjallisuudesta Oodin kolmannessa kerroksessa
klo 16.15 Pertti Seppälä – Kiinalainen erakkorunous
Pertti Seppälä on tunnettu mm. sinologina, kirjailijana, kääntäjänä ja radiopersoonana. Hänen erikoisalaansa on kiinalainen runous klassisesta moderniin. Tällä hetkellä Seppälä on keskittynyt erityisesti erakkorunouteen. Vuonna 2015 Seppälältä ilmestyi suomennos Tang-dynastialla (700-luvulla) eläneen erakkorunoilija Wang Wein runokokoelmasta Vuorten sini. Syksyllä 2019 julkaistaan puolestaan Seppälän kiinalaista erakkorunoutta käsittelevä antologia viiden eri erakkorunoilijan teoksista noin tuhannen vuoden ajalta. Kiinalaisen uudenvuoden avausluennolla Seppälä kertoo yleisesti kiinalaisesta erakkorunoudesta sekä runoilija Wang Weista.
klo 17.15 Rauno Sainio – Kiina kymmenellä sanalla
Rauno Sainio on kielenkääntäjä ja toimittaja, joka keskittyy työssään erityisesti kiinankielisen kirjallisuuden suomentamiseen. Tammikuussa ilmestyi Sainion suomennos Yu Huan esseekokoelmasta Kiina kymmenellä sanalla. Kiinan tunnetuimpiin kirjailijoihin kuuluva Yu Hua on valinnut teoksessaan kymmenen sanaa, joista kukin tarjoaa oman näkökulman, josta tarkastella Kiinan muutosta, muutoksen syitä ja seurauksia, maan lähihistoriaa ja nykytilaa sekä kytköksiä menneisyyden ja tämän päivän välillä. Uudenvuoden luennollaan Sainio esittelee suomennosta ja avaa yleisölle teoksessa käsiteltäviä sanoja.
klo 18.30 Riina Vuokko – Wuxia-kirjallisuus
Riina Vuokko on kiinalaisen kirjallisuuden suomentaja. Syksyllä 2018 Vuokolta ilmestyi suomennos Jin Yongin teoksesta Soturin oppivuodet, joka on ensimmäinen osa Kotkasoturien taru -sarjasta ja samalla ensimmäinen suomennettu wuxia-teos. Kiinassa ja koko Itä-Aasiassa valtavan suosittu wuxia-kirjallisuus tarkoittaa historiallisia, usein fantasialla ryyditettyjä seikkailukertomuksia, joissa itämaiset taistelulajit ovat keskeisessä osassa. Vuokko kertoo Oodin uudenvuoden luennolla kääntäjä Rauno Sainion haastattelemana tuoreesta suomennoksestaan ja avaa wuxia-kirjallisuuden saloja
Lasten ohjelmaa Oodin lasten maailmassa sekä Leikkipuisto Lorussa
klo 13.30 kiinalaista varjonukketeatteria 3. kerroksen lasten maailmassa
Helsingin Kiinalainen uusivuosi tarjoaa nyt ensimmäistä kertaa mahdollisuuden tutustua kiinalaiseen varjonukketeatteriin. Varjonukketeatteri on Unescon listaamiin aineettomiin kulttuuriperintöihin kuuluva taidemuoto. Esityksissä tarinoita kerrotaan eläinten nahasta tai pahvista valmistetuilla nukeilla, joita liikutetaan valaistua kangasta vasten niin, että syntyy illuusio liikkuvista hahmoista. Oodin varjonukke-esitykset tarjoaa Hongyu Shadow Puppet Troupe Pekingistä. Esitykset ovat kaikki varjonukketeatteri-klassikoita.
Esitykset: Kilpikonna ja kurki (10 min), Nezha kukistaa lohikäärmekuninkaan (23 min), Valkoluudemoni (13 min)
klo 16.00–19.30 lasten ohjelmaa Leikkipuisto Lorussa
Kotoklubi Kanelin kolme iloista possua viihdyttävät lapsia lauluin ja hauskoin leikein Oodissa toimivan Leikkipuisto Lorun tiloissa. Lapsille on tarjolla myös työpajoja, joissa askarrellaan erilaisia kiinalaisen uudenvuoden koristeita. Askartelupajat järjestetään yhteistyössä Päiväkoti Little Heroesin kanssa. Tule mukaan laulamaan, soittamaan, leikkimään ja askartelemaan!
Juhlan isäntinä Helsinki ja Peking
Helsingissä nyt kolmattatoista kertaa vietettävää juhlaa isännöivät Helsingin ja Pekingin kaupungit. Tapahtuman tuotannosta vastaa Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan Kulttuurikeskus Caisa yhdessä Suomi-Kiina-seuran kanssa.
Helsingin kiinalainen uusivuosi
Maanantai 4.2.2019 Kansalaistori ja Oodi
Tapahtumaan on vapaa pääsy!
Lue lisää: https://kiinalainenuusivuosi.fi/