Tillbaka till artiklar

Det kinesiska nyåret firas på Medborgartorget och Ode

29.1.2019

Måndagen den 4 februari kl. 16–20 dansar drakar och lejon för att fira det kinesiska nyåret i ett utomhusevenemang, då Hundens år byter till Grisens år enligt det kinesiska horoskopet. Festen sprider sig från Medborgartorget till centrumbiblioteket Ode och utöver de dansande drakarna och lejonen ser vi också uppträdanden av skickliga konstnärsgrupper från Peking. Det kinesiska nyårets marknad med sina matstånd är också en väsentlig del av denna vinterkarneval. Vid evenemanget kan man också följa med de kinesiska nyårsfestligheterna i direktsändning från Peking. Festligheterna kulminerar i fyrverkeri vid Tölöviken.

Program vid Ode

Program för det kinesiska nyåret kan också finnas under evenemangsdagen i centrumbiblioteket Odes utrymmen.  Där hör vi föreläsningar om bl.a. kinesisk litteratur och program speciellt för barn ordnas i Barnets värld i Ode och Lekparken Loru.

Föreläsningar om kinesisk litteratur i Odes tredje våning

Kinesisk eremitpoesi / Pertti Seppälä
kl. 16:15, Ode 3:e vån.
Pertti Seppälä är känd bl.a. som sinolog, författare, översättare och radiopersonlighet. Hans specialitet är kinesisk poesi från klassisk till modern. Seppälä är just nu särskilt intresserad av eremitpoesi. År 2015 gav Seppälä ut en av samling översatta dikter av eremitpoeten Wang Wei, som var verksam under Tang-dynastin (700-talet), vid namn Vuorten sini. På hösten 2019 kommer Seppälä att ge ut en antologi om kinesisk eremitpoesi med verk av fem olika eremitpoeter från en tidsperiod på ungefär tusen år. Under sin öppningsföreläsning för det kinesiska nyåret kommer Seppälä att allmänt tala om eremitpoesi och om poeten Wang Wei.

Kina med tio ord / Rauno Sainio
kl.17:15, Ode 3:e vån.
Rauni Sainio är en översättare och redaktör, som särskilt fokuserar på översättning av kinesisk litteratur till finska i sitt arbete. I januari utkom Sainios översättning av Yu Huans essäsamling, Kina med tio ord (Kiina kymmenellä sanalla). Yu Hua som hör till Kinas mest kända författare har i sitt verk valt tio ord som alla bjuder på sina egna synvinklar om hur Kina har förändrats, orsakerna till detta och dess följder, landets samtidshistoria och nuläge, samt kopplingarna mellan det förflutna och dagsläget. Under sin nyårsföreläsning presenterar Sainio sin översättning och diskuterar orden som behandlas i verket.

Wuxia-litteratur / Riina Vuokka
kl. 18:30, Ode 3:e vån.
Riina Vuokko översätter kinesisk litteratur till finska. Hösten 2018 gav Vuokko ut en finsk översättning av den första delen, Soturin oppivuodet, av Jin Yongs mest kända serie Kotkasoturien taru. Det är det första wuxia-verket översatt till finska. Wuxia-litteratur, som är otroligt populärt i Kina och hela Östasien, är historiska äventyrsberättelser, ofta med inlägg av fantasi, där österländska kampgrenar spelar en central roll. Vuokko intervjuas under Odes nyårsföreläsning av Rauno Sainio, och kommer att tala om sin nya översättning, och om wuxia-litteraturens hemligheter.

Program för barn

Kinesisk skuggteater
kl. 13:30, Barnets värld i Ode
Helsingfors kinesiska nyår bjuder nu för första gången på möjligheten att bekanta sig med kinesiskt skuggspel. Skuggspel är en konstform som hör till UNESCO:s lista av immateriellt kulturarv. I uppträdandena använder man dockor tillverkade av läder eller kartong, som man rör mot en upplyst duk för att skapa illusionen av rörelse. Hongyu Shadow Puppet Troupe från Peking bjuder oss på skuggspel i Centrumbiblioteket Ode. Föreställningarna är alla klassiska skuggspelspjäser.

Föreställningar: Sköldpaddan och tranan (10 min), Nezha besegrar drakkonungen (23 min), Den vita bendemonen (13 min)

Program för barn
kl. 16–19:30, Lekparken Loru
Kotoklubi Kanelis tre glada grisar underhåller barnen med sång och roliga lekar i lekplatsen Loru i Odes bibliotek.  Åt barnen erbjuds också verkstäder där man får pyssla ihop olika dekorationer för det kinesiska nyåret. Pysselverkstäderna arrangeras i samarbete med daghemmet Little Heroes. Kom med och sjung, spela, lek och pyssla!

Festlighetens värdar är Helsingfors och Peking

Festen som firas i Helsingfors för trettonde gången i år har som värd Helsingfors och Pekings städer. För evenemangets produktion svarar Kulturcentret Caisa vid Helsingfors stads kultur- och fritidssektor tillsammans med Samfundet Finland-Kina.

Helsingfors kinesiska nyår

Måndagen 4.2.2019, Medborgartorget och Ode, Helsingfors
Inträdet är fritt till evenemanget.

Läs mer på finska: https://kiinalainenuusivuosi.fi/

Dela artikeln