”Keskustakirjaston suunnittelu on vaatinut paljon työtä jo noin vuoden ajan. Olen tyytyväinen siitä, että hankesuunnittelu on edennyt suunnitelman mukaisesti niin sisällöllisesti kuin kustannuksiltaankin. Merkittävä hanke vaatii myös aikaa päätöksenteolle ja olemme varanneet siihen kuusi kuukautta. Tällöin rakentaminen voisi alkaa syyskaudella 2015,” toteaa hankkeen ohjaustyöryhmän puheenjohtaja, apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen.
”Keskustakirjasto ja sen sisältämä mahdollisuus oppia, luoda ja osallistua ikään kuin haastaa tasavertaisesti eduskunnan. Kun sen käyttäjät seisovat kirjaston yli 1000 neliömetrin parvekkeella, he katsovat suoraan eduskuntaan, sillä se on samalla korkeudella kuin eduskuntatalon portaat. Keskustakirjastosta tuleekin ihmisten toimintavapauden näyttämö. Samalla siitä tulee voimakas puheenvuoro kaikkien kirjastojen puolesta,” jatkaa Viljanen.
Keskustakirjasto on nimetty Suomen itsenäisyyden juhlavuoden merkkihankkeeksi. Valtio on sitoutunut hankkeen rahoittamiseen merkittävällä 30 000 000 euron osuudella.
Hankesuunnitelmassa esitellään muun muassa Keskustakirjaston rakentamisaikataulu, rakennuksen laajuus ja kustannukset sekä tavoiteltu laatutaso.
Viime vuonna päättyneen ALA Arkkitehtien voittaman arkkitehtuurikilpailun jälkeen suunnittelutiimi on työskennellyt intensiivisesti ja suunnitelmat ovat jalostuneet.
Arkkitehtuurin taidonnäyte ja vihreä ekotalo
Keskustakirjaston vaikeana pidetty rakenneratkaisu on hankesuunnitelman myötä kehittynyt. Keskustakirjastosta tulee ekologinen talo, jonka hiilijalanjälki on pieni. Rakennusmateriaalien hiilijalanjäki vastaa arkkitehtuurikilpailun tavoitetta, ja energiankulutustavoitetta on entisestään kiristetty. Rakennuksen ainutlaatuinen arkkitehtoninen hahmo pilvimäisine kattoineen ja lämpimine puujulkisivuineen viimeistelee upeasti Kansalaistorin itäreunan.
Kiinteistöviraston tilakeskus on kutsunut puualan toimijat vuoropuheluun laajan puujulkisivun teknisistä ratkaisuvaihtoehdoista.
Kaikille avoin tila
Keskustakirjastosta tulee asukkaiden yhteinen olohuone, ei-kaupallinen, julkinen, kaikille avoin tila sekä digitaalisen tiedon ja monipuolisen tekemisen paikka. Kirjasto jatkaa Keskustakirjaston palvelujen ja toimintojen suunnittelua yhdessä kaupunkilaisten kanssa. Tänä syksynä käynnistyy kehittäjäyhteisön eli Keskustakirjaston kavereiden toiminta. Kirjastoväki kutsuu näin kaupunkilaisia ratkomaan keskustakirjaston tarkentuneita suunnittelukysymyksiä kanssaan.
Uutena elementtinä kirjaston toimintaan tulee myös (Kokeilupiste-hankkeessa testattu) palvelu, jossa kaupunkilaiset voivat tutustua uusiin innovaatioihin ja niiden tuotteistuksiin sekä antaa niistä tekijöille palautetta.