Takaisin artikkeleihin

Kaikuja – valotuksia ja synkroniaa Oodissa

30.9.2022

Kaikuja – Ekon – Echoes on taideprojekti, joka tiivistää Keskustakirjasto Oodin ja Taiteen edistämiskeskuksen monivuotisen yhteistyön. Kaikuja huipentuu kuvataiteilija Niko Luoman näyttelyyn Faith is a Blindspot of Permanence 6.–30.10. Oodin Kuutio-tilassa. Koko projektin yhteisessä päätöstilaisuudessa Oodissa 27.10. julkaistaan Kaikuja – Ekon – Echoes -julkaisu, joka kokoaa yhteen monivuotisen yhteistyön tekijät ja teokset.

Kolmen vuoden varioitu sarja näyttelyitä, työpajoja, näytöksiä ja luentoja on ennakkoluulottomasti yhdistänyt eri alojen asiantuntijoita ja tuonut monitaiteisia elämyksiä laajan yleisön koettavaksi. Kaikuja on tiivistymä teknologisen taiteen projektista, joka on painottanut uusien asiantuntijuuksien yhdistämistä ja uusia avauksia niin mediataiteen, animaation kuin vuorovaikutteisen taiteen saralla.

Faith is a Blindspot of Permanence

Niko Luoma
Äänimaailma: Timo Lassy
Tekninen toteutus: Teemu Nurmelin ja Sami Hagelberg
Kuratointi: Aura Seikkula

Niko Luoman työskentelyprosessi on analoginen. Kamera, valo ja filmi hänen materiaaleinaan. Luoma rakentaa teoksensa useilla päällekkäisillä valotuksilla yhdelle ruudulle ja yhdelle filmille. Teknisesti hän kutsuu työtään kameransisäiseksi tapahtumaksi. Hän ei siis työskentele kameran takana tai sen edessä. Teoksessa valotuksesta tulee sisältö. Prosessi ilmenee kuvina.Kuutiossa esitetään Luoman täysin uusi teos. Faith is a Blindspot of Permanence on ilmentyneiden kuvien jatkumo. Teos vangitsee näkemisen nopeuden, kuulon nopeuden sekä tilassa olemisen nopeuden.Faith is a Blindspot of Permanence on myös uudenlainen yhteistyöteos. Saksofonisti ja säveltäjä Timo Lassyn ympäröivä äänimaisema luo dialogia teoksen kuvamaailmaan.”Muistin nykyisyys ja rajat voivat olla teoksen laajempia käsitteitä. Teoksen tavoitteena on säilyttää katsojan keskittyminen nykyhetkeen vaihtelemalla ja toistamalla yksinkertaisia, mutta erityisiä muotoja ja värejä, jotka uusiutuvat satunnaisesti ilman erityistä loppua. Timo Lassyn ääniraita on improvisoitu tulos tästä kokemuksesta. Se heijastuu visuaaliseen kokonaisuuteen ilman synkronointia. Halusin tehdä teoksen, joka on sekä visuaalinen että auditiivinen kokemus” Luoma kertoo työstään.

Lisätietoja

Sanna Huttunen
Erikoiskirjastonhoitaja, Keskustakirjasto Oodi, sanna.m.huttunen(a)hel.fi, Puh. 040 186 3042  Annika Dahlsten
läänintaiteilija, Taiteen edistämiskeskus, annika.dahlsten(a)taike.fi, Puh. 02 9533 0907

Pääjärjestäjä: Keskustakirjasto Oodi, Taiteen edistämiskeskus

Jaa artikkeli