Takaisin artikkeleihin

Kaikki pyörät vievät keskustakirjastoon

13.9.2010

Keskustakirjastoon pitää päästä pyörällä helposti joka puolelta kaupunkia. Rakennuksen tulisi olla sellainen, että palautukset voi helposti hoitaa pyörän satulasta, jos ei ehdi poiketa peremmälle. Jos aikaa on enemmän, keskustakirjastoon voisi suunnistaa erilaisiin pyöräilytapahtumiin.

Esimerkiksi Finlandiapuistossa voisi osallistua vanhojen pyörien kokoontumisajoihin kirjailija ja valokuvaaja I.K.Inhan kunniaksi. Inhaa pidetään polkupyörä-sanan keksijänä, aikaisemmin puhuttiin velosipedista, pikarattaasta, polkurattaasta tai pikakulkurista. Monet muutkin kirjailijat ovat olleet innokkaita pyöräilijöitä Juhani Ahosta ja Pentti Haanpäästä Erno Paasilinnaan ja Markku Envalliin. Keskustakirjastosta voisi lainata paitsi pyöräkirjoja myös itse pyöriä. Kokeilla saisi vaikkapa nojapyörää, jollaisen selässä Antti Tuuri on onnistuttu bongaamaan.

Paikoitukseen tarjoaa luovan ratkaisun Saksan Altlandsbergissä sijaitseva Fahrradhof pyöräkorjaamo. Tosin keskustakirjaston suunnittelijoille jää vielä yksi pieni pähkinä purtavaksi: kuinka pyöriä oikein liikutellaan seinillä? Talon ympäri liikkuvilla Paternosterhisseillä?

Jaa artikkeli