Takaisin artikkeleihin

Joulu kirjastossa

15.12.2010

Joulun taika tarttuu kirjastoihinkin tonttuaikaan. Monessa kirjastossa on ryhdytty avaamaan symbolisia joulukalenterin luukkuja. Esimerkiksi Nurmijärvellä joulukalenteri on musiikki- tai tanssiesitys kuun jokaisena päivänä. Hyvinkään Laurea-kirjaston joulukalenterissa esitellään kirjaston aineistoa kirjavinkkeinä. Entressen kirjastossa Espoossa Sananvapausjoulukalenteri avaa isolla screenillään joka päivä yhden jossakin maassa joskus kielletyksi julistetun kirjan. Sellon kirjasto Espoon Leppävaarassa esittelee videojoulukalenterin, jonka tarinoissa seikkailevat metsän eläimet.

Muutakin jouluista tapahtumaa kirjastot tarjoavat.  Monessa kirjastossa kuunnellaan joulukonsertteja ja herkutellaan pipareilla. Tapanilan kirjasto tarjoaa aamukahvit lehtien lukijoille joulukuussa.

Mutta entäpä ulkomailla? Kirjastot ovat monessa maassa tärkeitä kokoontumispaikkoja myös joulun alla. Esimerkiksi Yhdysvaltojen Wisconsinissa, Nekoosan kaupungissa ja kirjastossa nimeltä Charles and JoAnn Lester Library yllytään tänä vuonna oikeaan joulukarkeloon. Lähes 100-vuotias kirjasto anniskeli joulukuun alkupuolella aamiaisen joulupukin kanssa, paikallisten käsityöläisten työpajoja ja keksinkoristelupajan, chiliruokien kokkauskilpailun, hevosajeluita, kuumaa siideriä ja jouluparaatin. Joulukuun 16. päivän kirjasto pyhittää kokonaan eräälle rocklegendalle, jonka uunituore omaelämäkerta Life on noussut listojen kärkeen. Hän on Keith Richards, Rolling Stonesin kuulu kitaristi, joka on myös julistanut olevansa suuri kirjojen ja kirjastojen ystävä. Nekoosan kirjastossa juhlitaan Keithiä erilaisin kilpailuin – ja tietysti soittamalla aamusta iltaan Rolling Stonesin kappaleita. Ei kuitenkaan liian lujaa, lupaavat kirjastolaiset.

Keith Richards on muuten kertonut, että hänen salainen lempiammattinsa on kirjastonhoitaja!

Mieti keskustakirjastoa joululumen tunnelmassa. Millaista jouluohjelmaa toivoisit uuden kirjaston tarjoavan? Tahtoisitko vaikkapa runolliselle rekiretkelle Töölönlahden ympäri?

Lähde: wisconsinrapidstribune.com

Jaa artikkeli