Takaisin artikkeleihin

Helsingin keskustakirjasto Oodi on ehdolla vuoden 2019 Public Library of the Year -palkinnon saajaksi

28.5.2019

Kansainvälinen tuomaristo on valinnut neljä ehdokasta vuoden 2019 IFLAn (International Federation of Library Associations) ja IT-yritys Systematicin Public Library of the Year -palkinnon saajaksi. Yksi neljästä ehdokkaasta on Helsingin keskustakirjasto Oodi. Ehdokkaiden joukosta valitaan maailman paras uusi yleinen kirjasto. Palkintoa haki yhteensä 16 kirjastoa eri puolilta maailmaa. Finalistit valitsi IFLAn alan asiantuntijoista koostuva kansainvälinen tuomaristo. Voittaja julkistetaan IFLAn Annual Congress -tapahtuman yhteydessä 27.8. Ateenassa.

“Oodin valinta loppusuoralle maailman parasta uutta kirjastoa etsittäessä on aivan mahtavan hieno uutinen. Oodi on paitsi arkkitehtoninen mestariteos myös tuonut näkyviksi uuden ajan kirjastopalvelut ja innostanut mukaan uusia kumppaneita ja asiakkaita. Talon konsepti suunniteltiin asiakkaita osallistaen ja ihmiset Helsingissä ja kautta Suomen ovat myös ottaneet uuden kirjastonsa omakseen. Koskaan aikaisemmin Suomi ei ole päässyt finaaliin tässä kisassa. Jäämmekin jännityksellä odottamaan, miten Helsinki menestyy Ateenassa elokuussa”, sanoo Helsingin kirjastopalvelujen johtaja Katri Vänttinen.

Muut finaaliin päässeet kirjastot ovat australialainen Green Square Library and Plaza, Alankomaiden Bibliotheek LocHal ja Uuden-Seelannin Tūranga – Christchurch Central Library.

Kansainvälisen tuomariston mukaan Oodi on pehmeä ja kevyt, mutta silti juureva ja ansaitsee ehdottomasti paikan neljän parhaan kirjaston joukossa. Eduskuntataloa vastapäätä sijaitsevassa kaupunkilaisten omassa rakennuksessa yhdistyvät yhdenvertaisuuden, osallisuuden, kansalaisuuden ja kestävyyden ajatukset. Kirjasto on suunniteltu yhdessä kaupungin asukkaiden kanssa myös tulevien käyttäjien tarpeita ajatellen. Tämä tekee Oodista ajattoman. Ikoniset ulkoiset ominaisuudet ja henkeäsalpaavat sisätilat pitävät sisällään muun muassa kokonaisen oppimiseen tarkoitetun kerroksen ja ylimmän kerroksen kirjataivaan. Oodin kävijämäärät ensimmäisten kuukausien aikana ovat olleet valtavia, ja kirjasto näyttääkin varmasti mallia muille keskustakirjastoille ympäri maailman.

“Olemme Oodissa aivan innoissamme tästä uutisesta. Meistä on mahtavaa tehdä työtä kirjastossa, joka tuo näin monipuolisesti kaikkien saataville erilaisia palveluja, jotka ruokkivat ihmisten luovuutta, taitoja ja oppimista. Joka päivä tuntuu häkellyttävän upealta, miten ihmisten ovat ottaneet Oodin omakseen ja innostuneet Oodin lisäksi myös muiden kirjastojen palveluista ja kirjastoista yleensä”, iloitsee palvelupäällikkö Laura Norris Oodista.

Public Library of the Year -palkinto jaetaan vuosittain yleiselle kirjastolle, joka on vasta rakennettu tai jonka toiminta on käynnistetty tiloissa, joita ei ole ennen käytetty kirjastona. IFLA tukee palkintoa yhdessä palkinnon sponsorina toimivan Systematicin kanssa. Systematic on kansainvälinen IT-yritys, joka kehittää ohjelmistoja, kuten kirjastojärjestelmiä, julkiselle ja yksityiselle sektorille. Systematic lahjoittaa Public Library of the Year -palkinnon voittajalle 5 000 Yhdysvaltain dollaria.

Jaa artikkeli