Tillbaka till artiklar

Centrumbiblioteket Ode är shortlistad för 2019 Public Library of the Year – priset

28.5.2019

En internationell jury har valt fyra bibliotek som kandidater för IFLA:s (International Federation of Library Associations) och IT-företaget Systematic:s Public Library of the Year -pris. En av kandidaterna är Helsingfors centrumbibliotek Ode. Bland kandidaterna väljs världens bästa nya offentliga bibliotek för år 2019. Om priset anhöll sammanlagt 16 bibliotek runt om i världen. Finalisterna har valts av en internationell jury bestående av IFLA:s experter. Vinnaren offentliggörs i samband med IFLA:s Annual Congress -evenemang den 27 augusti i Aten.

”En fantastiskt fin nyhet att Helsingfors centrumbibliotek Ode är med i sista omgången i tävlingen för världens bästa nya bibliotek! Ode är ett arkitektoniskt mästerverk, men har även fört fram moderna bibliotekstjänster, och inspirerat nya partners och nya kunder. Byggnadens koncept togs fram i samarbete med kunderna, och både Helsingforsbor och människor runtom Finland har gjort det nya biblioteket sitt eget. Finland har aldrig förr nått finalen i tävlingen. Vi väntar nu med spänning på hur det ska gå för Helsingfors i Aten i augusti”, säger chefen för Helsingfors bibliotekstjänster Katri Vänttinen.

De övriga nominerade biblioteken är Green Square Library and Plaza i Australien, Bibliotheek LocHal i Nederländerna och Tūranga – Christchurch Central Library, Nya Zeeland.

Enligt den internationella juryn är Ode mjuk och ljus men fast förankrad – Helsingfors centrumbibliotek Ode förtjänar klart sin plats bland de 4 toppbiblioteken. Detta folkets hus i linje med Finlands riksdagshus, utgör en brygga mellan begrepp som jämlikhet, delaktighet, medborgarskap och hållbarhet. Biblioteket är planerat i samarbete med stadens invånare med fokus på de blivande användarna, vilket gör det till ett verkligt monument för framtida generationer. Förutom en ikonisk exteriör bjuder den otroliga interiören på platser såsom en hel våning för inlärningsaktiviteter, medan den översta våningen är ett bokparadis. Ode, som fick ett rekordantal besökare under sina första månader, kommer att leda vägen för centrumbibliotek världen om.

”Vi på Ode är otroligt entusiastiska över nyheten. Vi tycker det är fint att arbeta i ett bibliotek som på ett så mångsidigt sätt ställer olika tjänster till allas förfogande, och som ger näring åt kreativitet, färdigheter och inlärning. Varje dag känns det lika otroligt att se hur människorna gjort Ode till sitt eget och hur de blivit inspirerade av inte bara Ode utan också av de andra bibliotekens tjänster och av bibliotek överhuvudtaget”, gläds Odes servicechef Laura Norris.

Public Library of the Year – priset delas årligen ut till ett offentligt bibliotek som är nybyggt eller vars verksamhet har inletts i utrymmen som inte förut har fungerat som ett bibliotek. IFLA stöder priset tillsammans med sponsorn Systematic, som är ett internationellt IT-företag. Företaget utvecklar programvara till exempel bibliotekssystem för den offentliga och privata sektorn. Systematic skänker 5 000 USD till vinnaren.

Dela artikeln