Takaisin artikkeleihin

Ääreen – dokumentaarisuus animaatiossa -taideprojekti käynnistyy Oodissa

5.10.2020

Aiemmin tänä vuonna Mediakuutio-projekti toi Oodiin mediataidetta. Seuraavaksi vuoden mittainen Ääreen-projekti hakee tekijöitä dokumentaarisen animaation saralta nyt käynnistyvässä teoshaussa.

“Animaatio lähestyy tarinoita eri näkökulmasta kuin kirjat. Tässä projektissa haemme uusia tapoja käsitellä todellisuutta dokumentaarisen animaation keinoin. Taiteen ja tarinoiden merkitys on korostunut yhteiskunnassa poikkeustilan aikana. Taide tarjoaa uusia näkökulmia ja antaa välineitä käsitellä vaikeitakin teemoja, mutta toisaalta se voi myös olla pieni hengähdyshetki todellisuudesta”, Oodin erikoiskirjastonhoitaja Sanna Huttunen sanoo.

Animaatioteokset tulevat esille Oodiin lokakuussa 2021. Lisäksi projekti koostuu mm. työpajoista ja avoimista yleisöluennoista.

Oodin mediataide

Oodi ottaa jalansijaa mediataiteen esityspaikkana. Huttunen kertoo miksi juuri kirjasto on tärkeä taiteen esityspaikka:

“Taiteen ja kulttuurin tulee olla kaikkien saavutettavissa. Oodi on kaikille avoin kirjasto, jonne on helppo tulla viettämään aikaa muuten vain, opiskelemaan, nauttimaan ja työskentelemään. Oodi on oikeastaan enemmän kuin kirjasto, se on kaupunkikokemus.”

Yleisessä tilassa, kuten kirjastossa, katsoja ei välttämättä tule varta vasten etsimään taidetta vaan yllättyy.

“Taide kuuluu elävään kaupunkiin ja totta kai myös Oodiin. Kirjasto on tarinoiden koti”, Huttunen sanoo.

Ääreen-projekti läpäisee koko Oodin

Ääreen-projekti tulee koostumaan erilaisista tapahtumista. Ensimmäinen kaikille avoin yleisöluento esittelee projektia keskiviikkona 8.10. 2020 Oodin Maijansalissa. Tilaisuus on katsottavissa myös verkossa.

Lisätietoja yleisöluennosta

Tammikuussa 2021 pidetään Oodissa taiteilijatyöpaja, jossa työstetään dokumentaarisen animaation projekteja. Lokakuussa 2021 animaatio valtaa Oodin kokonaan. Kuutiossa esitetään työpajan antia, ja Oodin ensimmäisen kerroksen projisiopinnoille heijastetaan Aalto-yliopiston animaatio-opiskelijoiden animaatiota ja kuratoituja animaationäytöksiä. Avoimet työpajat kutsuvat yleisöä osallistumaan. Kansallinen audiovisuaalinen instituutti KAVI esittää animaatioita Kino Reginan ohjelmistossa ja pitää yleisöluentoja.

Yhteistyössä

Ääreen – dokumentaarisuus animaatiossa on Taiteen edistämiskeskuksen ja Oodin yhteishanke. Projekti toteutetaan yhteistyössä Turku Animated Film Festivalin, Animaatiokilta ry:n, Taiteilijajärjestö MUU ry:n, Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskuksen AVEKin, Aalto-yliopiston, Kansallinen audiovisuaalinen instituutti KAVI:n ja tanskalaisen ANIDOX foorumin kanssa.

Jaa artikkeli