Takaisin artikkeleihin

Yli 3000 kaupunkilaista äänesti – suosikki oli The Diagonal Agora

12.4.2013

Yhteensä 3221 kaupunkilaista äänesti suosikkiaan uuden ajan kirjastoksi 23.3.-7.4. keskustakirjasto-näyttelyssä Meilahden taidemuseossa, ydinkeskustan kosketusnäytöillä sekä verkossa ja sosiaalisessa mediassa. Arkkitehtuurikilpailun toisen vaiheen kuudesta työstä äänestyksen voitti The Diagonal Agora 984 äänellä (31 %), toiseksi tuli Käännös 644 äänellä (20 %) ja kolmanneksi Kasi 462 äänellä (14 %). Äänestyksen tuloksista ja kommenteista tehdään kooste tuomariston käyttöön.

Kahden kärki, The Diagonal Agora ja Käännös, erottui selvästi muista keräten yhteensä yli 51 % äänistä. Kärkiparin takana käytiin tasaisempaa taistelua seuraavista sijoista. Kolmannen paikan vei Kasi vain kahden äänen erolla neljänneksi tulleeseen The Heartbeat of Helsinki -ehdotukseen. Viidenneksi sijoittui Liblab 347 äänellä (11 %) ja viimeiseksi Wave/1 324 äänellä (10 %). Helsingin kaupunginkirjaston kirjastotoimen johtajaa ja tuomariston jäsentä Tuula Haavistoa tulos yllätti. ”Kaikki näyttelyssä päivystäneet kertoivat sekä suosikkien että inhokkien jakautuneen varsin tasaisesti, sikäli selvä kahden kärki oli odottamaton”, Haavisto kommentoi tulosta.

Kommenteissa kristallisoituvat kilpailutöiden erilaiset luonteet

Kommenttien perusteella voi saada käsityksen kilpailutöiden profiileista ja siitä, miten kukin niistä sopisi Töölönlahden alueelle. Kommentteja kilpailutöistä saatiin yhteensä reilu sata. Äänestyksen voittajaa The Diagonal Agoraa luonnehdittiin retroa ja modernia yhdisteleväksi ryhdikkääksi ehdotukseksi. Sen läpileikkaavaa ideaa kääntyilevistä kirjapinoista pidettiin hauskana, mutta toisaalta rakenteiden moitittiin hallitsevan kokonaisuutta liikaa. Toiseksi tulleen Käännöksen ansioksi laskettiin, ettei se kärsi pitkänomaisesta tontista vaan ottaa sen haltuun mielikuvituksellisella tavalla. Monet myös kannattivat Käännöksen materiaalivalintaa – eli puuta – ja pitivät sitä sopivana muuten melko lasiseen Töölönlahden maisemaan. Tutustu muihin kommentteihin keskustakirjaston kilpailu-sivulla.

Suurin osa äänesti suosikkiaan kosketusnäytöillä

Kosketusnäytöillä suosikilleen antoi äänensä yhteensä 2185 kaupunkilaista. Sosiaalisessa mediassa saadun palautteen perusteella kosketusnäytöillä äänestäminen oli helppoa ja hauskaa. Tusina kosketusnäyttöä sijaitsi ympäri Helsingin ydinkeskustaa. Katunäyttöjen interaktiivinen äänestys oli suunniteltu yhdessä Forum Virium Helsingin, Clear Channelin ja Helsingin kaupungin kanssa.

 

Tähtäimessä hymyilevä talo, jonka keskiössä ovat käyttäjät

Arkkitehtuurikilpailun voittaja valitaan kesäkuussa 2013. Tavoitteena on luoda uuden ajan kirjasto, joka pystyy vastaamaan yhteiskunnassa tapahtuneisiin teknisiin ja kulttuurisiin muutoksiin. Tähtäimessä on rakentaa julkinen tila, joka toimisi hyvänä käyttöliittymänä luovaan elämään. Samassa talossa olisi monta eri puolta: se olisi rakastettu tiedon, taidon ja tarinoiden talo, digitaalisesti älykäs paikka, yhteisöllinen korttelikeskus sekä kolmas tila kodin ja työpaikan välillä. Uudentyyppisen kirjaston kehittämiseksi tarvitaan jatkuvasti myös kaupunkilaisten ideoita ja mielipiteitä. Niitä kerätään ja kuunnellaan jatkossakin.

Jaa artikkeli