Keskustakirjasto seisoo uljaana paikoillaan. Suuri ja valoisa aula kutsuu peremmälle ja avaa maiseman Töölönlahden vehreyteen. Sisäänkäyntejä on usealla suunnalla vastaanottamassa kirjastokulkijaa ja satunnaista matkailijaa. Eri kerrokset hehkuvat omissa väreissään ja teemoissaan, portaat kulkevat jännittävästi limittäin tilassa, jonka ylätasanteelta aukeaa huimaava näkymä alas aulaan saakka. Huipulla sijaitsee maisemakahvila ja kaunis puutarha.
Kirjasto on lähes valmis.
Nimittäin pienoismallina ja paperilla. Ja Aalto-yliopiston arkkitehtiopiskelijoiden innokkaan idearikkaissa päissä. Kurssi nimeltä Public Building Studio on tänä syksynä haastanut 18 aiheesta kiinnostunutta opiskelijaa suunnittelemaan uuden keskustakirjastorakennuksen. Opiskelijoiden välikritiikissä 16.11. sekä suomalaiset että ulkomaalaiset opiskelijat esittelivät ideoitaan. Pohjana oli keskustakirjaston hankesuunnitelma, mutta ideoiden rajana vain taivas. Suurin haaste opiskelijoille oli se, kuinka luoda vaivattomasti toimiva tila 5000 päivittäiselle kirjastovieraalle estetiikkaa, valoa ja ympäröivän seudun rikkautta unohtamatta.
Ratkaisut olivat kiinnostavia. Julkisen ja hiljaisen tilan yhdistäminen sekä helppokulkuisuus olivat avainasioita. Moni luotti tulevaisuuden kirjaston visioon luomalla täysin uudenlaisia, erikoisia muotoja ja ratkaisuja. Painotus oli tilojen muokattavuudessa ja siten monikäyttöisyydessä sekä eri tilojen teemallisuudessa niin materiaalin kuin muodonkin puolesta. Monenlainen lasi materiaalina kiinnosti monia, ja hankkeessa painotetaankin näkymiä sisältä ulos ja ulkoa sisälle. Muutamat luottivat perinteikkäämpäänkin suunnitteluun. Osa haki kylämäistä tunnelmaa, yksi käytti kirjastorakennuksen eri osista vertauskuvia selkäranka ja vatsa, yksi puhui kirjastosta pelinä, yksi jakoi rakennuksen kolmeen eriväriseen, leikkisään laatikkoon. Yhteistä useimmille harjoitustöille oli kuitenkin teema ”Laatikosta moneksi!” eli yksinkertainen, suorakulmainen ulkomuoto, joka sisältäpäin muuntuu ja laajenee.
Laitoksen opettajat ja arkkitehdit Teemu Kurkela, Saija Hollmén, Claudia Auer ja Ilkka Salminen antoivat opiskelijoille hedelmällistä kritiikkiä ja muistuttivat rakennuksen psykologian tärkeydestä. Rakennuksen on tarkoitus kutsua ihmisiä puoleensa ja imeä sosiaaliseen vuorovaikutukseen yhdessä oman, tärkeän ja hiljaisen tilan vaatimuksen rinnalla.
Arkkitehtiopiskelijoiden viimeinen tulikoe tapahtuu joulukuun 9. päivä loppukritiikin merkeissä. Tämän jälkeen työt ovat nähtävillä Aalto-yliopiston TKK:n tiloissa Otaniemessä. Suurin huomio harjoitustöihin kohdistuu kuitenkin 10.-12. helmikuuta 2011, jolloin Marina Congress Centerissä järjestetään kansainvälinen seminaari The New Library – Design and Function. Opiskelijoiden työt pääsevät esille, ja seminaarin vieraat voivat keskustella niistä yhdessä opiskelijoiden kanssa.
Opiskelijoiden on aikanaan myös mahdollista osallistua keskustakirjaston suunnitteilla olevaan varsinaiseen arkkitehtuurikilpailuun. Ja mikseivät osallistuisikaan: ovathan he siinä vaiheessa jo syvällisesti perehtyneitä nuoria visionäärejä ja etulyöntiaseman hallitsijoita kirjastosuunnittelussa!
Keskustakirjasto on siis lähes valmis kohoamaan!